Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли на първо четене съкратеното съдебно следствие

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие единодушно на първо четене законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", с които се предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

В дебатите по Наказателния процесуален кодекс Крум Зарков от "БСП за България" обърна внимание, че съкратеното следствие има своето място в наказателния процес, но обяви като неприемливо автоматичното намаляване на присъдата при самопризнания:

"Неограниченото прилагане на съкратеното съдебно следствие, съчетано с автоматичното налагане на по-леки наказания води в някои случаи до нарушаване на принципа на съответствие на престъпление и наказание, налага се усещането, че извършителите не получават справедливи наказания, съответстващи на тежестта на извършените от тях престъпни деяния".

От "Обединени патриоти" коментираха, че статутът на съдебно съкратено следствие се е превърнал в постоянен източник на напрежение. Заместник-председателят на правната комисия Кристиян Митев настоя:

"Трябва да има превес над бързината на наказателното производство, тъй като се защитават основни конституционни права като правото на живот и на телесна неприкосновенност".

Стоян Найденов от парламентарната група "Воля - българските родолюбци" отбеляза, че със законопроекта се предлага чрез отпадането на най-тежки състави от това производство да се постигне справедливост и балансираност при неговото прилагане.

Промените в наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, предизвикаха остри спорове между ГЕРБ и БСП.

От ГЕРБ подчертаха, че с измененията целят да се запази статутът на съкратеното съдебно следствие, да се съхрани съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства на личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието.

От левицата напълно оспориха законопроекта на ГЕРБ и го определиха като противоречив на приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и настояха за неговото оттегляне.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова:

"Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална нищета. Оттеглете този закон".

Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче коментира в защита на днешните промени в Наказателния кодекс от ГЕРБ:

"Трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Ние от ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма, не тръгнахме да разкарваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзява народен представител или да бъркаме в сърцето на потресените хора, тръгнахме да търсим правно решение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20