Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Береану: Лаура Кьовеши трудно ще реши нашите проблеми с корупцията

Владимир Береану
Снимка: Иван Русланов

В България имаме прекалено големи очаквания към новият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши за това, че може да реши нашите проблеми с корупцията. Това коментира в предаването „Пост фактум“ журналистът Владимир Береану. Той напомни, че новата европейска прокуратура има право да разследва престъпления, свързани със средства от Европейския съюз или пране на пари в големи размери, с участието на чужди банки и офшорни фирми.

Що се отнася до прането на пари все пак има някаква надежда, че Европейската прокуратура може да окаже някакво влияние върху големите корупционни схеми в ЕС, включително и у нас.

Според Владо Береану, България е заявила подкрепа за Кювеши след като вече е било ясно, че другите кандидати нямат шанс и тя ще бъде избрана:

Против нея са все страни, които имат проблеми с корупцията, като Чехия например, където премиера почти сигурно може да бъде съден заради това. Да не забравяме, че и Румъния продължава да не подкрепя собствения си кандидат.

„Един от големите плюсове в работата на новата прокуратура е, че тя може да образува дела във всяка държава от ЕС, без значение къде е извършено престъплението“, каза още Береану.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
УМБАЛ

Редица нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина"

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана е извършил в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. Проверката на експертите констатира наличието на множество..

публикувано на 10.08.24 в 22:59
На сянка

В неделя ще е слънчево

През нощта облачността ще е променлива, намаляваща до предимно ясно. Ще духа слаб, променлив по посока вятър.  Минимални температури от 17° до 22°, за Варна 22°. Утре ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури..

публикувано на 10.08.24 в 16:15
Атанас Зафиров

БСП ще се яви като коалиция на предсрочните избори

Националният съвет взе решение БСП да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Това съобщи временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията.  Зафиров обясни, че Изпълнителното бюро на БСП е получило мандат да продължи с..

публикувано на 10.08.24 в 15:54
Калин Стоянов

МВР шефът: Бъдещият служебен премиер е подложен на брутален натиск

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск..

публикувано на 10.08.24 в 15:37

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в..

публикувано на 10.08.24 в 13:53

От днес приемат проекти за скрапиране на риболовни кораби

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 13:31

Жители на село Попович затварят пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 13:05