Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандат 2015-2019 в цифри

За мандат 2015-2019 Общински съвет-Варна е приел над 1800 решения и е провел 44 заседания. Справката, разпространена от пресцентъра на Общинския съвет,  обобщава периода от 9 ноември 2015 г. до 26 септември 2019 г. Ето и целият текст на отчета:

"Комисиите към Общинския съвет – 14 постоянни и 4 временни, са заседавали 354 пъти. Най-много заседания е имала ПК „Собственост и стопанство“ (49), следвана от ПК „Култура и духовно развитие“ (34), ПК „Наука и образование“ (30) и ПК „Финанси и бюджет“ (29).

Първият бюджет, който Общинският съвет гласува през мандата си, бе в размер на 243,7 млн. лева през 2016 г. Четири години по-късно Варна вече разполага с двойно повече средства от близо половин милиард лева, без да има увеличение на местните данъци и такси.

В периода 2015-2019 г. с подкрепата на Общинския съвет беше изпълнена изключително амбициозна строителна програма. Реализиран бе най-мащабният инфраструктурен проект за последните 30-40 години – изграждането на новия бул. Васил „Левски“.  Построен бе пробивът на бул.”Сливница” към ул.”Атанас Москов”, а ключови булеварди , сред които „Приморски“, „Съборни“, „Осми приморски полк“ в посока „Виница“, придобиха напълно нова визия.

Изцяло се промени обликът на кв. „Аспарухово“, а неотдавна там стартира и друг голям проект, който ще допринесе за развитието на квартала - изграждането на супермодерното рибарско пристанище „Карантината“.  Сериозно благоустрояване бе извършено и в останалите райони на Варна.

През този период заработи синята зона. Сложен бе също край на 30-годишната сага с т.н. Дупка, след като общината отново си върна имота в центъра на града. Приключи и дългогодишната битка на феновете на футболния клуб „Спартак 1918“ за базата на клуба.

С европейско и общинско финансиране бяха извършени големи училищни ремонти и хиляди ученици тази година влязоха в изцяло обновени училища. Площадките за спорт и игра в голяма част от учебните и детските заведения бяха основно ремонтирани. Изградени бяха нови детски градини и бе даден ход на процедурите за строителство на нова сграда на Математическата гимназия „Д-р П. Берон“.

Решено беше също Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ да управлява Очна болница. Така Варна стана първата община в България, която предостави на висше медицинско училище управлението на общинска болница. През мандат 2015-2019 бяха отпуснати също общински средства за ремонтни дейности и апаратура във варненски лечебни заведения. В АГ болницата беше извършен мащабен ремонт на отделенията, какъвто не беше правен от повече от 20 години. МБАЛ „Св. Анна“ вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология. Онкоболницата се сдоби с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура.

По улиците на Варна тръгнаха 15 нови автобуса на градския транспорт и беше пусната автоматизираната билетна система. Местният парламент даде на Община Варна зелена светлина да кандидатства за 70 млн. лв. за покупката на нови електрически автобуси и тролейбуси, с които през следващите години автопаркът на общинското дружество „Градски транспорт“ ще бъде изцяло обновен.

През мандат 2015-2019 Общинският съвет продължи активно да подпомага и да подкрепя двойките с репродуктивни проблеми. За периода от 2015 до 2018 година около 50 бебета се появиха на бял свят със съдействието на общинската инвитро програма.

На последното заседание на съвета с пълно единодушие бе взето решение да се намалят цените на картите за градски транспорт. Така от 20 октомври варненци ще могат да пътуват на по-ниски цени, а преференции ще има за учащи, хората над 65 години, лица с увреждания и техните придружители.

Сериозен напредък беше постигнат по отношение на публичността и прозрачността в работата на Общинския съвет. Важна стъпка в тази посока бе новият сайт, в който бе публикуван и целият архив на ОбС – над 30 000 страници документи от първия демократично избран местен парламент до настоящия мандат. Така Общинският съвет стана първият в страната с толкова богат дигитален архив. Другата крачка, която беше направена за предоставяне на още по-качествени и иновативни публични услуги, бе внедряването на специален уеб модул, осигуряващ бърз и лесен достъп до действащите общински нормативни актове.

Благодарение на предприетите мерки за прозрачност в управлението Общинският съвет получи висока оценка в национално изследване на асоциация „Прозрачност без граници“. Само за две години местният парламент от последното 27-мо място през 2015 г. успя се изкачи до 9-та позиция през 2017 г."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47

И утре ограничават движението на камиони в областта

От 13 до 21 часа и утре, 17 юли, заради високите температури над 35 градуса,  ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на редица области у нас , сред които и Варна. Ограничение заради жегите е въведено и днес, 16 юли.  Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 15:32

Започна приемът на документи за безплатен обяд в обществената трапезария

В районните "Одесос" и "Приморски" започна приемът на документи за получаване на храна от обществената трапезария. От безплатната услуга, предоставена от Община Варна, имат право да се възползват хората, които се затрудняват самостоятелно да задоволяват основни жизнени потребности. Капацитетът на услугата е 300 души с постоянен адрес на територията на..

публикувано на 16.07.24 в 15:25

Заради жегите: ВиК призова варненци да ползват разумно питейната вода

„Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД призовава населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода.  Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места..

публикувано на 16.07.24 в 15:04
Роберта Мецола

Роберта Мецола е преизбрана за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312, предаде БНР. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 14:51
архив

Сформират оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район, предаде БНР. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно...

публикувано на 16.07.24 в 13:59