Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вертикално кино на "Златна роза"

Демонстрация на технологията „вертикално кино“ ще бъде представена за първи път в България в рамките на фестивала на българския филм „Златна роза“, който се откри снощи във Варна. Презентацията е днес от 11.00 часа в зала „Европа“ на Фестивален и конгресен център - Варна с участието на Лучано Совена, председател на Комисията за кино на Рома Лацио, Марко ди Стефано - президент на Международния кинофестивал „Кастели Романи“ и италиански продуценти.

Днес в конкурсната програма на фестивала са включени два пълнометражни филма - от 18 часа е прожекцията на „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев, а от 20 часа – „Прасето“ с режисьор Драгомир Шолев, в главната роля е 16-годишният Румен Георгиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 05.09.24 в 11:33

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина...

публикувано на 30.08.24 в 15:37

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06