Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театър "Щурче" става на 60 години

| обновено на 08.10.19 в 08:27

"Театрална среща Варна" е форум на сценичните изкуства, посветен на 60-я рожден ден на театър "Щурче". В програмата са включени представления за малки и големи. Някой от тях гостуват във Варна за пръв път. В програмата са включени заглавия като: "Абсурдни времена", "Кой прибира сутрин звездите?", "Живак" и др.  За почитателите на алтернативните театрални техники е "Островът на съкровищата v1.0", който представлява синтез на куклен театър с добавена и виртуална реалност. Спектакълът е дело на Малка театрална компания и е първият в света, който комбинира класическо сценично действие с високите технологии за добавена и виртуална реалност. Вечер със "Стихове и джаз" ще закрие фестивала на 13-ти октомври. Форумът се организира с подкрепата на Фонд Култура Община Варна.
8 октомври, 19.00 ч.- "Абсурдни времена"

9 октомври, 19.00 ч. - "Мечтата на пътуващия актьор"
10 октомври, 19.00 ч. - "Кой прибира сутрин звездите?"
11 октомври, 19.00 ч. - "В края на ноември"
12 октомври, 19.00 ч. - "Живак"
13 октомври, 19.00 ч. - "Стихове и джаз"

„Щурче“ е първото детско театрално студио в град Варна, основано от братята Райко и Данаил Райкови през 1959 г. В началото театърът е под покрива на Дома на транспортните работници. Ученици на братя Райкови и до днес продължават да преподават и да поддържат спомена за тяхното дело. Със собствени средства и личен труд те създават нов салон със 100 места, обзаведен с професионална театрална техника за озвучаване и осветление.
Залата носи името Клуб “Щурче” и се намира на адрес: гр. Варна, ул. “Ангел Кънчев” 20, където ще се проведе театралната среща.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Октомври започва творческата година за самодейците в Балчик

Обичайно новият сезон започва през октомври. Всички ръководители ще направят график и стратегия за присъствена работа, които трябва да се приемат от читалищното настоятелство. Това коментира Елица Стайкова - читалищен секретар на НЧ "Васил Левски" - Балчик, в отговор на въпроса кога децата ще се върнат в залите. В културния дом има детски танцови..

обновено на 25.09.20 в 15:39

Варненската драма открива днес 100-ния си сезон

Днес е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция днес Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-ния сезон на театъра: „В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата..

обновено на 25.09.20 в 10:09

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич за ден

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич в Деня на отворените врати на 22 септември 2020г.  В Етнографска къща посетителите се запознаха с добруджанския градски и селски бит, съобщават оттам. В експозицията „Археологията на Добруджа“ интерес предизвикаха едни от най-старите обработени златни предмети в света, открити в..

публикувано на 24.09.20 в 14:44

"Златна Роза" отново събира най-новите БГ филми във Варна

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020г. Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център Варна, а филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн. Билетите са в продажба. В конкурсната програма са селектирани 22..

обновено на 24.09.20 в 07:54

Баща и син представят изложба-живопис и стихосбирка в "Ларго"

Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка- Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата в 18.30 днес ще бъде представена и..

публикувано на 24.09.20 в 07:15

Ателиета по репортажен комикс за деца правят във Варна

Ателиета по репортажен комикс за деца ще се провеждат от септември 2020 до юни 2021 г. в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна . Инициативата в рамките на учредения тази година Клуб на комикса е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години, съобщават организаторите. Участието е безплатно, с..

публикувано на 23.09.20 в 17:17

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати. На този ден преди 80 години добричките граждани тържествено посрещат частите на българската армия, след подписването на Крайовския договор на седми септември 1940 г. В музея в градски парк „Свети Георги“ посетителите ще могат да разгледат новооткритата..

публикувано на 23.09.20 в 15:23