Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как книгите лекуват самотата?

| обновено на 26.12.19 в 07:52

Библиотерапията или лечението чрез четене е метод, чрез който се помага на хората да разрешат свои проблеми, да променят гледната си точка и да намерят верния път за себе си. Прилага се за лечението на фобии, зависимости, депресия, стрес, тревожност, при трудни ситуации в семейството.

"Всичко могат да лекуват книгите! Всичко те кара да имаш нуждата от комуникация и понякога тази комуникация не е с човек, а със себе си. Затова посягането към книгата всъщност е твоят прочит на себе си. Ако вие страдате от депресия, най-добре е да посегнете към криминалния роман, защото той е увлекателен. Интригата ще ви извади от вашите мисли. Ако говорим за личното Аз и за израстването - "Грозното патенце" ни помага в тежкия момент на преодоляване на усещането "Къде съм аз в този свят?", коментира Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков” във Варна.

Кои са книгите, които ни връщат радостта от живота и кои - останалите заглавия, които ни помагат да се справим с различните проблеми - чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две нарушения на задължителната карантина във Варненско

138 души са били проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщиха от полицията. Проверките са направени на адресите на лицата, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Установени..

публикувано на 27.09.20 в 14:52

Цветана Паскалева: Децата на Карабах се раждаха под бомбите

За нова ескалация на насилието между Армения и Азербайджан, по повод сепаратистката област Нагорни Карабах, информират световните агенции. Двете страни съобщиха за цивилни и военни жертви при тежки сражения и си отправиха взаимни обвинения за това коя е нападнала първа. В Нагорни Карабах е обявено военно положение и се прави пълна мобилизация на..

публикувано на 27.09.20 в 14:36
Днес е вторият ден от 50-ият. юбилеен конгрес на БСП, който се провежда в НДК

БСП избра Националния си съвет. Станишев не е в него

50-ият. конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, изборът за който се провеждаше почти през цялата нощ . С най-много номинации, на първо място, е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП..

публикувано на 27.09.20 в 13:10

3,5 млрд. лева са необходими за повишаване на пътната безопасност

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани пътища, експертите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) заявиха достъп до обществена информация от Агенция „Пътна инфраструктура“. В заявлението са отправени 4 въпроса, касаещи средствата, отделени за пътна безопасност..

публикувано на 27.09.20 в 12:35

Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас

В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27 септември, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един..

публикувано на 27.09.20 в 10:39

Трус в Егейско море бе усетен и у нас

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,3 по Рихтер беше усетено и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът е бил във водите между Гърция и Турция, на 41 километра от Ситония.   Най-силно трусът е усетен у нас в районите на София, Пловдив, Благоевград, Хасково и Велико Търново. Няма информация за жертви и ранени.

публикувано на 27.09.20 в 08:48

Пешеходен тур повежда Световния ден на туризма във Варна

Във Варна ще бъде отбелязан Световния ден на туризма – 27-ми септември с пешеходен тур, концерт и онлайн игра, организирани от дирекция „Туризъм“ към Община Варна.  В 10.30 ч. от Туристическия информационен център ще тръгне тематично туристическа обиколка с екскурзовод на тема „Туризъм с традиции - старите варненски хотели“. Маршрутът..

публикувано на 27.09.20 в 08:40