Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как книгите лекуват самотата?

| обновено на 26.12.19 в 07:52

Библиотерапията или лечението чрез четене е метод, чрез който се помага на хората да разрешат свои проблеми, да променят гледната си точка и да намерят верния път за себе си. Прилага се за лечението на фобии, зависимости, депресия, стрес, тревожност, при трудни ситуации в семейството.

"Всичко могат да лекуват книгите! Всичко те кара да имаш нуждата от комуникация и понякога тази комуникация не е с човек, а със себе си. Затова посягането към книгата всъщност е твоят прочит на себе си. Ако вие страдате от депресия, най-добре е да посегнете към криминалния роман, защото той е увлекателен. Интригата ще ви извади от вашите мисли. Ако говорим за личното Аз и за израстването - "Грозното патенце" ни помага в тежкия момент на преодоляване на усещането "Къде съм аз в този свят?", коментира Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков” във Варна.

Кои са книгите, които ни връщат радостта от живота и кои - останалите заглавия, които ни помагат да се справим с различните проблеми - чуйте в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейският потребителски център с информационна кампания във Варна

Тридневна кампания за информиране на гражданите относно нарушаване на правата им като потребители провежда във Варна Европейският потребителски център. В сряда, 7 август, представители на ЕПЦ ще са на летището, а в четвъртък, 8 август - до хотел "Черно море".  Около  1/3 от жалбите, постъпили в Европейския потребителски център (ЕПЦ), са свързани с..

публикувано на 06.08.24 в 16:10

20 проектни идеи за над 58 млн. лв. подава Община Варна за еврофинансиране

20 проектни идеи – 2 основни и 18 резервни, подава Община Варна за финансиране по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Програмата подкрепя изпълнението на интегрираните териториални стратегии на десетте големи градски общини, в това число и Община Варна, които са от значение за балансираното..

публикувано на 06.08.24 в 15:49
Централен плаж, Варна

Тренировки и демонстрации ограничават временно достъпа до Централния плаж във Варна

Във връзка с честванията на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, в района на Централния плаж във Варна, в близост до Морската тераса и в прилежащата водна акватория, ще се проведат военни демонстрации на 7 август от 10 до 13 часа (резервен ден: 8 август от 8 до 13 часа). Военните демонстрации ще се проведат на..

публикувано на 06.08.24 в 15:26

Търсят главен експерт "Строителство" към общинската дирекция "Образование и младежки дейности"

Община Варна обяви процедура за подбор за набиране на кандидати за длъжността главен експерт „Строителство” към дирекция „Образование и младежки дейности“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – бакалавър в професионалната област – технически науки. Необходими са и две години професионален..

публикувано на 06.08.24 в 14:42

Кога ще са следващите парламентарни избори?

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите..

публикувано на 06.08.24 в 14:36

"Железопътна инфраструктура" с нов директор

Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Той е назначен от днес със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния..

публикувано на 06.08.24 в 14:12

За транспортния кошмар на балчишката Тузла за пореден път сезират полицията

Поредно лято общественият транспорт от Балчик до санаториалния комплекс Тузлата е затруднен да стигне крайната си точка – специализираната болница за рехабилитация в едноименната местност. Причината – паркиралите неправомерно автомобили в едно от двете платна и то зигзагообразно. Движението в почивните дни е още по-затруднено, докато автомобили..

публикувано на 06.08.24 в 13:56