Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Симон Боканегра" на варненска сцена днес

Историята на първия (и четвърти) генуезки дож - Симон Боканегра, оплетена в любов, политически противоречия и продължила повече от четвърт век вражда, представят тази вечер на сцената на Летния театър във Варна. Едноименната опера на Джузепе Верди е с начало в 19 ч. на основна сцена на операта.

Действието на операта се развива в Генуа в средата на XIV век, когато нафона на тежки политически събития, Симон Боканегра е разкъсван от мъчителни спомени за дъщерята на най-големия си враг Якопо Фиеско, в която е бил влюбен. Заговор слага край на живота му, но в последните си мигове Боканегра се помирява с Фиеско и открива щастието в очите на отдавна изгубената си дъщеря Амелия. Понастоящем Симон Боканегра е изобразен на главната фасада на Палацо Сан Джорджо в Генуа.

На операта "Симон Боканегра" - определяна като една от интересните творби в световния оперен репертоар, са ѝ нужни 23 години, за да спечели признанието на публиката. Първата ѝ премиера претърпява пълен крах през 1857 г.,

Любопитно е, че Верди първоначално сам написва сценарий, а 20 години по-късно я преработва. Големият успех на премиерата в Миланската Скала е през март 1881 г.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство. Във Варна ще имаме възможност да чуем българският оперен певец Кирил Манолов, обиколил в ролята на Симон Боканегра европейските сцени и сочен за един от най-добрите баритонови гласове в днешно време.

Диригент тази вечер е Николета Конти, режисьор е Деян Прошев.Сценографията е на Алесандра Полимено.Художник на костюмите е Александър Ношпал. Диригенти на хора е Цветан Крумов.

Освен Кирил Манолов в ролята на Симон Боканегра, ще видим Дария Масиеро от Италия в ролята на Амелия Грималди и Иван Момиров като Габриеле Адорно, също имена от съвременната световна сцена, както и певци и хорът на варненската опера.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Октомври започва творческата година за самодейците в Балчик

Обичайно новият сезон започва през октомври. Всички ръководители ще направят график и стратегия за присъствена работа, които трябва да се приемат от читалищното настоятелство. Това коментира Елица Стайкова - читалищен секретар на НЧ "Васил Левски" - Балчик, в отговор на въпроса кога децата ще се върнат в залите. В културния дом има детски танцови..

обновено на 25.09.20 в 15:39

Варненската драма открива днес 100-ния си сезон

Днес е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция днес Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-ния сезон на театъра: „В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата..

обновено на 25.09.20 в 10:09

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич за ден

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич в Деня на отворените врати на 22 септември 2020г.  В Етнографска къща посетителите се запознаха с добруджанския градски и селски бит, съобщават оттам. В експозицията „Археологията на Добруджа“ интерес предизвикаха едни от най-старите обработени златни предмети в света, открити в..

публикувано на 24.09.20 в 14:44

"Златна Роза" отново събира най-новите БГ филми във Варна

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020г. Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център Варна, а филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн. Билетите са в продажба. В конкурсната програма са селектирани 22..

обновено на 24.09.20 в 07:54

Баща и син представят изложба-живопис и стихосбирка в "Ларго"

Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка- Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата в 18.30 днес ще бъде представена и..

публикувано на 24.09.20 в 07:15

Ателиета по репортажен комикс за деца правят във Варна

Ателиета по репортажен комикс за деца ще се провеждат от септември 2020 до юни 2021 г. в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна . Инициативата в рамките на учредения тази година Клуб на комикса е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години, съобщават организаторите. Участието е безплатно, с..

публикувано на 23.09.20 в 17:17

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати

Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати. На този ден преди 80 години добричките граждани тържествено посрещат частите на българската армия, след подписването на Крайовския договор на седми септември 1940 г. В музея в градски парк „Свети Георги“ посетителите ще могат да разгледат новооткритата..

публикувано на 23.09.20 в 15:23