Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски сухопътни части навлязоха в Сирия

Офанзива може да доведе до разселване на 300 000 души, сочи оценка на Червения кръст

2
Сирийци бягат от обстрела на турските сили по град Рас ал Айн, Североизточна Сирия.
Снимка: БТА

Турция продължава днес сухопътната операция в Северна Сирия, подкрепена от интензивен артилерийски и въздушен обстрел срещу кюрдски позиции в района на изток от река. Ефрат. Министерство на отбраната съобщи, че планираните цели за този етап на военната операция „Извор на мира“ са изпълнени.

Според различни сирийски източници 16 кюрдски бойци са загинали. 8 цивилни са загубили живота си, съобщава се и за няколко десетки ранени въпреки уверенията на турската армия, че се вземат всички мерки за защита на цивилното население.

По непотвърдени данни от кюрдски източници, загинали са и 5 турски войници, като Сирийските демократични сили твърдят, че телата им са в техни ръце.

Говорителят на Сирийските демократични сили, съставени предимно от кюрди, Мустафа Бали заяви, че е била отблъсната турска атака край Тел Абияд.

Червеният кръст направи оценка, че турската офанзива може да доведе до разселване на 300 000 души.

Обстрел и навлизане от 4 направления

Турски гаубици и реактивна артилерия и бойни самолети нанасят удари срещу кюрдски позиции, а пехотни части са навлезли на сирийска територия от 4 направления.

На някои места са вдигнати бетонните блокове от оградата по турско-сирийската граница, за да може турската бронирана техника и автомобили, командоси и бойците от сирийската опозиция да навлизат на сирийска територия.

Въоръжените сирийски бунтовници, които вземат участие в офанзивата, наброяват общо около 14 000 души. Бяха регистрирани схватки между тях и кюрдските Сили за защита на народа, които обстрелваха и техни позиции на запад от река Ефрат, овладени при предишната турска военна операция.

Турското министерство на отбраната съобщи, че до малко след полунощ бойни самолети са нанесли удари срещу над 180 цели, разположени на разстояние до 30 км от границата. Сред мишените са били обекти в района на градовете Рас ал Айн и Тел Абияд, военновъздушната база „Рами“ край град Айн Иса и складове за боеприпаси и позиции на кюрдските бойци в районите на селищата Камишли, Алук, Мустел, Есадийе, Фендер, Хушан и Дерик.

Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км. Целта е да се достигне до стратегическата магистрала М4, която е успоредна на границата.

Кюрдските бойци в Сирия горят автомобилни гуми, за да намалят видимостта на турските пилоти.

В района на операцията турската армия заглуши интернет и мобилните комуникации.

Според турски експерти това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. В операцията турската армия използва широк набор оръжия местно производство, сред които ракети, гаубици, бойни хеликоптери и бронирани машини.

Остри международни реакции

Съветът за сигурност на ООН ще проведе закрито заседание заради военните действия. Това става по искане на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон не е давал зелена светлина на Турция за операцията ѝ в Сирия. Представители на републиканците и демократите в Конгреса са готови да внесат законопроект за сурови санкции срещу Турция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива в Северна Сирия, започнала по-рано през деня. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент.

Брюксел няма да плаща за каквато е било "зона за сигурност", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява операциите на Турция в Сирия да бъдат премерени и съразмерни.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че операцията на Турция ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона и може да засили "Ислямска държава", като и той призова Анкара да прекрати операцията.

Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че Франция и Великобритания ще свикат заседание на Съвета за сигурност на САЩ заради турската офанзива. Според нея Франция, Германия и Великобритания приключват съвместно изявление, осъждащо военната офанзива.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че военната операция рискува да дестабилизира региона и да навреди на цивилните граждани.

На извънредна среща в събота ще се събере и Арабската лига, по настояване на Египет, чиито отношения с Турция са влошени от 2013 г. Кайро заклейми турската агресия като „фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна“.

Саудитска Арабия също осъди офанзивата, предприета от Анкара.

Действия в Турция в подкрепа на операцията

Говорителят на турското президентство и съветник на Ердоган Ибрахим Калън е разговарял по телефона два пъти с американския съветник по националната сигурност Робърт О`Браян. Калън го е информирал за операцията в Сирия и двамата са обсъдили предстоящата на 13 ноември среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп във Вашингтон.

Посланиците на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН бяха поканени поотделно във външното министерство в Анкара, за да получат информация за операцията.

Турските политически партии, с изключение на прокюрдската Демократичната партия на народите, декларираха подкрепа за операцията. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обаче отправи седем въпроса към президента Реджейп Тайип Ердоган. Опозиционният политик допълни, че Турция трябва незабавно да преговаря със сирийското правителство за прочистването на страната от тероризма. Депутатът от Демократичната партия на народите Кемал Пекьоз заяви, че при война няма победители.

Главният редактор на уеб-сайта на левия опозиционен вестник „БирГюн“ Хакан Демир е бил задържан днес рано сутринта в дома си в Истанбул. От вестника смятат, че арестът му е свързан с новини, публикувани на страницата на ежедневника. Започнали са разследвания и срещу други 78 души в страната заради постове в социалните мрежи против военната операция. 

Валийството в Шанлъурфа обяви граничния със Сирия район за специална зона за сигурност. За учениците в градовете Акчакале, Биреджик, Джейланпънар и Суруч беше обявена ваканция. Два минометни снаряда паднаха в Джейланпънар, без да причинят жертви.

По указания на Управлението по религиозни дела (Диянет) днес във всички джамии в Турция ще се прочете специална молитва и главата (сура) „Фатиха“ от Корана.

Турски хакери блокираха достъпа до сайта на новинарската агенция АНХА поради това, че защитава прокюрдски позиции.

В столицата Анкара беше създаден специален център, който координира операцията. Работата му се ръководи от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган и в него участват ключови министри, началникът на Генералния щаб на армията ген. Яшар Гюлер, ръководителят на разузнавателната служба МИТ Хакан Фидан и други.

Двата оперативни командни центъра на турска територия са в градовете Джейланпънар и Акчакале, разположени съответно срещу Рас ал Айн и Тел Абияд.

От турската страна на границата са разположени гаубици, бронирана техника и около 5000 командоси от поделенията в Болу, Денизли, Кайсери, Сакария, Саръкамъш, Сиирт и Тунджели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагане на компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка. Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31