Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

| обновено на 18.10.19 в 07:42
15
Синика Раудаскоски
Снимка: Румен Сарандев



Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за няколко месеца през годината. И двамата са били учители, но вече са пенсионери и след напрегнатия динамичен живот във Финландия търсят спокойствие, тишина и добри приятели. Намират ги в провадийското село Кривня. Там купуват старата мелница строена през 1936 година и я превръщат в свой дом. Имат и сауна – финландска.

В България са през пролетта и лятото. Имат голям двор, в който отглеждат много цветя и билки, също и малко зеленчуци.

Отиват си у дома през есента. За да се подготвят за Коледа. Живеят в Лапландия, в град Пори. Там Коледните приготовления започват още през ноември.

И двамата знаят български, но говори само жената – Синика Раудаскоски. Съпругът й отказва да говори български език по свои си съображения, но разбира всичко. Учат езика от разговорници и речници. И най-вече от диалога с местните хора.


 - Тук всичко е по-хубаво, отколкото във Финландия, където има сняг и е студено.


Какво отглеждате в двора?

- Най-много цветя, билки и малко зеленчуци - домати, пипер, патладжан, магданоз,розмарин, лавандула.


Как избрахте село Кривня?

- Когато искахме да купим къща обиколихме районите на Варна и Добрич. Последното място беше Провадия и Кривня и когато дойдохме в Кривня и видяхме къщата. Тази къща, обаче, не е тази, която първо купихме. Тази е втората къща - старата мелница, която имаше само стени и покрив, нищо друго. И сега още не е готова.


Защо, според Вас, в България толкова много се говори за финландската образователна система, наистина ли е толкова добра?

- Аз мисля, че е добра. Но тук всичко е много различно.


Кое е различното?

- Обществото тука много бавно се развива и аз мисля, че вие не правите много бързо промени.

Това ли Ви хареса като дойдохте в Кривня?

- Да, защото във Финландия всичко е много добре организирано и хората са в много голям стрес. Стресът е за работещите хора - всички трябва да спортуват, трябва да имаш хубава къща, хубава кола, хубави дрехи и когато си в почивка трябва да пътуваш в чужбина... И бум, бум, бум...много неща...О, Боже!


Какво Ви дава българското село?

- Тишина, спокойствие и имаме хубави приятели и хубава общност тук в селото с други чужденци и българите. Хубаво е! И когато не разбираме всичко от политиката и проблемите в обществото е много хубаво за нас!


Снимките в галерията са на Румен Сарандев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10