Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

| обновено на 18.10.19 в 07:42
15
Синика Раудаскоски
Снимка: Румен СарандевКогато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за няколко месеца през годината. И двамата са били учители, но вече са пенсионери и след напрегнатия динамичен живот във Финландия търсят спокойствие, тишина и добри приятели. Намират ги в провадийското село Кривня. Там купуват старата мелница строена през 1936 година и я превръщат в свой дом. Имат и сауна – финландска.

В България са през пролетта и лятото. Имат голям двор, в който отглеждат много цветя и билки, също и малко зеленчуци.

Отиват си у дома през есента. За да се подготвят за Коледа. Живеят в Лапландия в град Пори. Там Коледните приготовления започват още през ноември.

И двамата знаят български, но говори само жената – Синика Раудаскоски. Съпругът й отказва да говори български език по свои си съображения, но разбира всичко. Учат езика от разговорници и речници. И най-вече от диалога с местните хора.


 - Тук всичко е по-хубаво, отколкото във Финландия, където има сняг и е студено.


Какво отглеждате в двора?

- Най-много цветя, билки и малко зеленчуци - домати, пипер, патладжан, магданоз,розмарин, лавандула.


Как избрахте село Кривня?

- Когато искахме да купим къща обиколихме районите на Варна и Добрич. Последното място беше Провадия и Кривня и когато дойдохме в Кривня и видяхме къщата. Тази къща, обаче, не е тази, която първо купихме. Тази е втората къща - старата мелница, която имаше само стени и покрив, нищо друго. И сега още не е готова.


Защо, според Вас, в България толкова много се говори за финландската образователна система, наистина ли е толкова добра?

- Аз мисля, че е добра. Но тук всичко е много различно.


Кое е различното?

- Обществото тука много бавно се развива и аз мисля, че вие не правите много бързо промени.

Това ли Ви хареса като дойдохте в Кривня?

- Да, защото във Финландия всичко е много добре организирано и хората са в много голям стрес. Стресът е за работещите хора - всички трябва да спортуват, трябва да имаш хубава къща, хубава кола, хубави дрехи и когато си в почивка трябва да пътуваш в чужбина... И бум, бум, бум...много неща...О, Боже!


Какво Ви дава българското село?

- Тишина, спокойствие и имаме хубави приятели и хубава общност тук в селото с други чужденци и българите. Хубаво е! И когато не разбираме всичко от политиката и проблемите в обществото е много хубаво за нас!


Снимките в галерията са на Румен Сарандев

ВИЖТЕ ОЩЕ

И спешните екипи с PCR тест вместо карантина

За забавяне на екипите от Центъра за спешна медицинска помощ - Варна информира заместник-директорът д-р Иван Здравков. Причината според него е в организацията на работа.  От деветте филиала на центъра пациентите се извозват до инфекциозното отделение във Варна. Там, обаче се преглеждат и пациенти, които са ползвали личен транспорт. По думите на..

публикувано на 29.10.20 в 12:06

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.   Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева..

публикувано на 26.10.20 в 16:42

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41