Ученик от Варна със златен медал от Олимпиадата по астрономия

Националният отбор на България от Международната олимпиада по астрономия
Снимка: MediaBricks.bg

Най-добрите български ученици по астрономия се завърнаха от Международната олимпиада в Румъния с един златен, един сребърен и четири бронзови медала. Златният медал за България спечели деветокласникът Маргулан Исмалдаев от Математическата гимназия във Варна. В най-престижното състезание за годината участваха 130 младежи от 24 държави. Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 година. Две години по-късно на нея участват и ученици от България, които съставят националния отбор на страната. Златният медалист от последното издание на олимпиадата по астрономия Маргулан Исмалдаев е роден в Казахстан, но от години живее във Варна. Обича да чете криминалета и научна фантастика и следващото състезание, на което ще участва, е есенния турнир по физика във Велико Търново.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата започва със слънце

Днес сутринта на отделни места видимостта ще е намалена. През деня ще преобладава слънчево време, над крайните северни части от района временно ще се появи висока облачност. Вятърът ще е слаб от югозапад и юг и максималните температури ще са между 9 и 14 градуса, за Варна 13. Вълнение на морето 1-2 бала, следобед 2-3. Температура на..

публикувано на 09.12.19 в 06:45

Къде няма да има ток на 9 декември?

Неотложни ремонти оставят без ток няколко района във Варна на 9 декември - понеделник. Между 9 и 17 ч. без ток ще са в местността "Боровец - юг", районът около обръщача на автобуса. В "Ракитника" ще има временни смущения в електрозахранването на два пъти. Между 9 и 10 ч. и от 15 до 17 ч. Без ток ще са днес и в селата Левски, Изгрев, Калиманци и..

публикувано на 09.12.19 в 06:43

Започва плащането на пенсиите за месеца

От днес започва плащането на пенсиите за месеца. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, а в пощенските станции плащанията ще продължат до 20-и декември по утвърден график. Над 1 250 000 възрастни хора, които взимат до 363 лева, включително от НОИ, ще получат и коледна добавка от..

публикувано на 09.12.19 в 06:16

Седмица за скрининг и профилактика на туберкулозата в Добрич

Седмица на отворените врати за борба срещу туберкулозата ще се проведе в Добрич. Регионалната здравна инспекция в града организира скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания при съмнение за наличие на болестта. Дейностите ще се извършват в Многопрофилната болница в Добрич в периода 9-13 декември...

публикувано на 08.12.19 в 17:52

"Системата ни убива" иска проверки в центровете от семеен тип

От движението "Системата ни убива" настояват да бъдат извършени проверки във всички Центрове за настаняване от семеен тип в страната. Искането е отправено в писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор и омбудсмана. Повод за настояването е излъченият преди седмица филм на Би Би Си за случващото се в центровете,..

публикувано на 08.12.19 в 17:25

Ученици от Добрич влизат в съда

За пета поредна година Районният съд в Добрич започна работа по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. При реализирането на образователната инициатива съдът ще си партнира с Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“, Частната гимназия..

публикувано на 08.12.19 в 15:50

Вторичните трусове на остров Крит продължават

Серия от вторични трусове на остров Крит след вчерашното земетресение. Няма щети и пострадали. Според специалистите на острова се спазват стриктно наредбите за строителство.  Само в рамките на няколко часа бяха регистрирани над 15 вторични труса на остров Крит. Магнитудът се движи в рамките до 4,4 по скалата на Рихтер според..

публикувано на 08.12.19 в 14:27