Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Николина и Русенските филхармоници с интригуващ концерт във Варна

Нина Николина и Русенска Филхармония с диригент Георги Милтиядов представят концерта „Традиция  Класика“ с участието на Даниела Караиванова и Борис Луков - солисти на Държавна опера - Русе

9 ноември, 19 часа, Варна, Фестивален и конгресен център

Съвместният проект на Нина Николина „Традиция  & Класика“ с Държавна опера Русе е вдъхновен от Златните хитове на българския песенен фолклор,  поднесен на световно ниво, с висока класа и неподражаем стил е с оркестрацията на Георги Милтиядов.

В репертоара са включени песните от първия концертен албум на изпълнителката Нина Николина LIVE JAZZ & TRADITIONS“ - „Излел е Дельо“, „ Лале ли си,  зюмбюл ли си“, „Назад, назад,  моме Калино“, „Майстор Манол“ ,“Свети Георги“, „ Пиринска Трилогия “ -  /“Пуста младост“, „Еленко”, “Катерино Моме”/ , „Гюл девойкя“,  представени в модерен микс от етно – джаз и класика. В изпълнение на солистите на Държавна опера - Русе Даниела Караиванова и Борис Луков ще чуем "Нани ми, нани, Дяманчо" и "Зайди, зайди, ясно слънце". 

Освен тях в концерта са включени песните - „Ти“ – хит на десетилетието, който звучи като саундтрак на холивудските филми, ползващи нашите народни песни и македонската народната песен „Яна“.

На сцената с Нина Николина и Русенска  филхармония ще се качат и  музикантите -  Калин Вельов  - барабани и перкусии, Мартин Ташев - тромпет и вокал, Ясен Велчев клавишни, Таня Първанова - вокал.

В музиката и изпълнението на Нина Николина и Русенска филхармония се оглеждат традиция и класика в стилно музикално съчетание,което поднася тези вечни песни по един съвременен начин,разкривайки още по-вече красотата им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34
автор: Калия Калъчева

„Помниш ли?“ - живопис на Калия Калъчева и Стоян Илев

От 13-ти юни до 2 юли варненската галерия "Ларго" представя художниците Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба. Двамата автори показват серия от живописни платна, създадени специално за изявата им в морския град. Експозицията е озаглавена "Помниш ли?" и изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното изкуство,..

публикувано на 13.06.24 в 15:27

„Операта – музикална живопис“ през погледа на художници от Италия

Изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ се откри на 12 юни на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Два часа по-късно на Основна сцена се състоя концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“..

публикувано на 13.06.24 в 11:13

50 училищни апарата от 19. век пристигнаха за Лятната академия на балчишкия музей

Приключенско лято обещават в Историческия музей в Балчик, след като тази седмица дадоха старт на Лятната си академия за трета поредна година. Заниманията започнаха с най-малката група за това лято от 40 деца, възпитаници на детската градина „Здравец“ и гостенчета от Варна, които се потопиха в „Стаята по физика на Нютон и Тео“, а след това се докоснаха..

публикувано на 12.06.24 в 14:27

Четвърти фестивал "Мидалидаре - рок в долината на виното"

Четвъртото издание на фестивала в долината на виното ще бъде на 12, 13 и 14 юли 2024 година. И ще срещне феновете с банди като DEEP PURPLE, MR. BIG (които са на своето прощално турне), ACCEPT, SAXON, HAMMERFALL, STRATOVARIUS, AXEL RUDI PELL , DELAIN , RHAPSODY ON FIRE и много други. „На предишното издание през 2023 посрещнахме над 45 000 души..

публикувано на 12.06.24 в 10:53

Оригинални икони на школа "Иконопис" към ОДК-Варна в Радио Варна

Икони, които приковават вниманието и будят възхищение -така изглеждат творбите на учениците от Школата „Православни християнски ценности и традиции – Иконопис“ към Общинския детски комплекс. Те са разположени в стъкления павилион на Радио Варна. Може да ги разгледате до края на тази седмица. Направление ПХЦТ е за деца до 11-годишна възраст, а..

публикувано на 10.06.24 в 13:51