Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

50 хиляди българи ще получат донорски карти

| обновено на 05.11.19 в 16:30
Снимка: БГНЕС

Започна Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията.

Чрез Българския червен кръст и чрез регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти, в които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани.

Картите не са задължителни и нямат юридическа стойност, но волята, изразена в тях, може да бъде ориентир за близките на притежателя на картата. При мозъчна смърт съгласието от страна на близките остава задължително независимо от изразената в картата воля. 

Целта на кампанията е да се ускорят донорските процеси като се даде повече информация на хората, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев:

"За съжаление, броят на отказите, които получават нашите координатори по донорство на органи, се увенчава все повече от близките на хора, изпаднали в мозъчна смърт. Затова насочваме нашето внимание, в рамките на тази кампания, да обясним, какво представлява донорството, колко е важна трансплантацията за хората, които я очакват".

Проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на МЗ сред 800 интервюирани сочи, че 74 на сто от българите, в случай на нужда, биха потърсили трансплантация за себе си или близките си, но едва 31% биха дали органи. Боряна Димитрова обясни:

"Основните страхове при деклариране на съгласие за донорство са от евентуални злоупотреби и неоказване на достатъчна медицинска помощ. Затова, повече информация за процеса, за медицинските стандарти, за гаранциите в България за спазване на добрите медицински практики са ключови за преодоляване на тези бариери".

Координаторите по донорство ще получат парични възнаграждения за работата си. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на кампанията в подкрепа на донорството.

Министърът каза още, че ще бъдат увеличени сумите за апаратура, а български лекари ще бъдат обучавани на трансплантация във Виена:

"От началото на следващата година ще изпратим във виенската болница 16 лекари и медицински персонал, които ще продължат да се обучават в продължение на шест месеца".

За трансплантация на различни органи чакат над 1151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация. 

Министър Ананиев съобщи още, че пациентът, на който беше извършена белодробна трансплантация в болница "Лозенец", се чувства добре.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Десислав Тасков се оттегли от листата на БСП - Варна

Ето какво се казва в позиция на Борислав Гуцанов , председател на ОблС на БСП - Варна, изпратена до медиите. "Днес получих декларация от доктор Десислав Тасков, с която той се отказва от участие в изборите за 45-то Народно събрание и излиза от листата на БСП - Варна. Решението на доктор Тасков е признак на политическа отговорност, каквато всеки един..

обновено на 15.03.21 в 15:45

ЦИК тегли жребия за номерата на партиите в бюлетината

Централната избирателна комисия ще изтегли чрез жребий номерата на партиите и на коалициите , с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април. Жребият е традиционната форма за определяне на номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината. Номерата ще се разпределят между 23 партии и 8 коалиции – ще се..

публикувано на 02.03.21 в 09:42

Част от варненци осъмнаха без вода

Водоподаването за част от жителите на Варна е спряно към 2.00 часа на 2 март, съобщават от ВиК-Варна. Засегнати са живеещите под МОЛ "Варна" и Зеленчуковата борса и около ул. "Самарско знаме". Нормалното водоподаване се очаква да бъде възстановено около 17.00 часа днес. 

публикувано на 02.03.21 в 06:34

Облачно до обяд

Облачно време ще преобладава днес преди обед. Следобед облачността ще намалее. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, следобед и тук ще отслабне. Максимални температури между 5 и 10 градуса, за Варна около 9. Вълнение 2-3, в открито море и по южното крайбрежие временно 3-4 бала. Температура на морската вода от 6 до 9..

публикувано на 02.03.21 в 06:14

Адреси без ток

На 02.03.2021 от 09:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Ал. Малинов № 25, ул. 27-ми юли от № 19 до № 68, ул. Иван Вазов от № 32 до № 43, ул. Иларион Макариополски от № 9 до № 15, ул. Копривщица №..

публикувано на 02.03.21 в 05:00

Заразени учители и ученици в област Добрич

139 са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Добрич за изминалата седмица. Сред тях са един санитар, седем учители и петима ученици. По препоръка на РЗИ Основното училище „Стефан Караджа“ в село Хитово ще премине изцяло на онлайн обучение за период от две седмици заради положителни проби за Ковид-19 на трима учители. От потвърдените за..

публикувано на 01.03.21 в 20:24

Пореден ден на недоволство срещу правителството във Варна

Недоволни от управлението на страната се събраха за 235-и ден около сградата на общината, за да изкажат волята си за промяна. В мраз и пек сме тук на площада, ще продължим до изборите, а може би и след това, защото няма да забравим какво причиниха управляващите на народа, каза участик в протеста, като призова за обединение. По думите му..

обновено на 01.03.21 в 20:23