Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С Фестивал на сармата и кюфтето Генерал Тошево отбеляза празника на града

Фестивал на сармата и кюфтето се проведе за трета поредна година в добруджанския град Генерал Тошево. Събитието е по повод празника на града – 8 номеври, Димитровден по стар стил, когато според народния обичай започва зимният годишен цикъл и работата по полето е приключила. Ароматните ухания на току-що приготвените сарми бяха допълнени от музикалната и танцувална програма. Проведе се и конкурс за най-вкусно и пищно аранжирано плато, което задължително трябва да включва емблематичните за сезона ястия – сарми, кюфтета и руска салата. За настроението по време на празника и коя е тайната съставка на прочутата тошевска сарма, чуйте  в прикачения звуков файл от кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


С много настроение, вкусна храна и огнени напитки посрещат всяка година генералтошевци всички гости и жители на града по случай празника си. За трета година техен основен помощник в приготвянето на блюдата беше Ути Бъчваров, според когото въпреки че за всеки мъж най-вкусната сарма е тази на мама, тошевските се славят в цяла България като истински кулинарен шедьовър.

Кметът на Община Генерал Тошево и организатор на събитието Валентин Димитров също не пропусна да похвали сармите на своята майка.

Сармите бяха завити от сръчните ръце на доброволците, които се трудиха с часове под жаркото, макар и ноемврийско слънце.

Според тошевци и гостите от околните градове този празник е наистина много интересен и винаги носи настроение и усмивки за всички.

А съвета на майсторките на сарми от Тошево е, когато ги варите, към водата да прибавите и малко зелев сок и разбира се, да внимавате да не станат прекалено солени.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм

Китното село Аспарухово е разположено на около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на язовир "Цонево", почти на границата между Варненска и Бургаска област . Ченге, както е старото име на селището, и както го наричат все още много от жителите на областта, е известно и популярно със селския си и риболовен туризъм.  Основният поминък в..

обновено на 14.08.20 в 13:03

Как в Турция примамват туристите да купуват екскурзии

Хитър начин да заставят туристите да купят екскурзии още първия ден са измислили гидове в Турция, съобщава РИА Новости. Още в първия ден на почивката гостите биват информирани, че ако искат да напуснат хотела трябва да се запишат на екскурзии, за да им поставят..

обновено на 14.08.20 в 10:43
вода здраве лято жега

Тайната на дълголетието: Чаша вода на празен стомах сутрин

Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. Изненадващо този прост навик може да донесе огромни ползи за нашето тяло и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици. И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с..

обновено на 14.08.20 в 07:24

Международен пикник събира идеи за развитието на Добрич на 15 август

Международен пикник „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 15 август в Добрич. Той е част от инициативата  „Глобален Добрич“, а мястото за пикника е Градският парк „Св. Георги“. Идеята на събитието е да се съберат хора от всякакви възрасти ис различни професии, които да дадат своите идеи за развитието на града, в който живеят...

публикувано на 13.08.20 в 17:29

Безплатно сърф училище в Шабла

Продължава проектът „Начални познания по ветроходство” за развитие   на водните спортове  на Морски клуб Шабла. Проектът е разработен с оглед на създаване на условия за предизвикване на интереса на децата над 14 годишна възраст към здравословната  физическа активност, увеличаване  и разнообразяване на възможностите за участие в спортни..

обновено на 13.08.20 в 15:47

Варна рисува Варна

Варна рисува Варна” на 13 август от 14ч. в Морската градина. Събитието ще се проведе за първи път в морската столица и е покана към всички, които искат да нарисуват символите на Варна – море, гларуси и др. Организатор са Община Варна и Сдружение за славянска култура, с любезното домакинство на Детски кът Варна. Очаква се да бъде поставен рекорд..

обновено на 13.08.20 в 15:45

Сокът от грейпфрут става смъртоносен, когато се консумира с определени лекарства

Соковете от някои цитрусови плодове могат да имат отрицателни ефекти върху тялото, ако приемаме редовно лекарства, предупредиха канадски изследователи. Сокът от грейпфрут става смъртоносен, когато се консумира с определени лекарства. Това предупреждение отправиха..

публикувано на 13.08.20 в 14:10