Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За любовта - малка история от /глобалното/ село

Любовта не пита когато идва. Не пита какъв си, от къде си и дори какъв език говориш. Така се случва с двама души – тя българка, той англичанин. Животът ги събира в провадийското село Кривня. Запознават се в социалната мрежа, макар, че и двамата живеят в едно и също село. Не, че селото е голямо, но никога не са се срещали в него. Срещат се в нет-а. Пишат си, макар, че тя не знае английски език, а той не знае български. Превеждат си чрез платформата Гугъл. А преводите са повече от комични. Добре, че и двамата имат чувство за хумор. За англичанина не знам много, но с жената се запознах при едно от пътуванията ми до селата, за които правим предаване по Радио Варна. Красимира Костадинова е родом от Кривня. Сега е секретар в местното кметство, преди това е била секретар и на читалището. Знае много интересни истории от миналото на селото. И докато ми разказваше, разказа и за себе си.

В село Кривня имаме доста англичани, които са избрали домът им да бъде в селото. Мъжът, с когото живея, живее в Кривня от около 10 години. В началото е живял 6 месеца тук и 6 месеца в Англия.  Но преди 5 години окончателно решава, че ще остане да живее в Кривня.

Как се запознахте?

Първо чрез интернет независимо, че ние живеем в едно село. Беше наистина много странно. Първата ни комуникация беше с компютъра. Не сме се виждали.

Красимира КостадиноваА като си пишехте той вече в Кривня ли живееше?

Да. Знаех, че той живее в Кривня. Беше много интересно - живеем на едно място, но не сме се виждали, не сме се чували. В много смешни ситуации сме изпадали, защото той абсолютно не разбираше български език. По времето, когато аз учех в училище, задължителния език беше руският и немски или френски.

И как се разбирахте, как си пишехте?

Чрез Гугъл. Беше много смешно.

Гугъл ви превеждаше?

Да.

Нелепи преводи получаваха ли се?

Да. Много. Имала съм случай, когато той ме нарече "миризливо прасе" и беше доста комично. Но аз имам принцип - щом си приел за втора родина България, трябва да говориш български език. И той учи нашия език и сега комуникацията ни не е вече чрез Гугъл. Сега си говорим почти на български език.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10