Образованието в Полша - с по-малко стрес за ученици и учители

6
Албена Илиева
Снимка: личен архив

По-спокойни, по-весели и по-здрави – такива са децата в едно полско училище, в което гостуваха варненски учители и ученици. Варненска група посещава основното училище в град Свиебодице, Полша тази есен, по международен образователен проект. Групата е от Средно училище „Свети Климент Охридски”, а един от преподавателите е Албена Илиева, учителка по английски език. Тя преподава на учениците от 5 до 7 клас. В интервю за Радио Варна сподели впечатленията си от полската образователна система.

Направи ми впечатление изключително интересният начин на преподаване по английски език. Там в почти всеки кабинет имаше освен карта и допълнителни материали от съвременни сайтове по английски език, което тук понякога ми липсва, тъй като не във всички кабинети има място да бъдат разположени. Направи ми впечатление и това, че нямаше затлъстели деца. Имаха изключително добра база по отношение на спорта. Имат и басейн.

Как е решен въпросът с храненето в училище?

Има столова към училището, където се приготвя храна. Храненето е балансирано. Децата и родителите могат сами да избират от менюто, в което има и вегетарианска храна.

Как е устроен учебният ден?

Денят започва в 8 или в 8.15 часа. Часовете са по 40 минути с 10 минути междучасие, като голямото междучасие е по-дълго от нашето. Занятията приключват до 14.30 часа. Няма занималня, но градът е от 12 000 души и казаха, че са устроени така, че да не се налага да има занималня.

Как изглеждат кабинетите в училище?

Почти като нашите, но с повече нагледни материали и повече проекти на децата окачени на стените. Под всеки проект беше написано името на детето, беше добавен и коментар от учител. Това допринася изключително много за тяхното самочувствие. Може би у нас се страхуваме повече от това дали подхождаме обективно към оценяването на децата и това ни предпазва да им дадем допълнителен стимул.

Учителите там дават ли толкова домашни като преподавателите в България?

Не. Не дават. И мисля, че трябва всички ние да си вземем малка поука.

А защо българските учители дават много домашни работи? Децата силно се съпротивляват на тези домашни и Вие го виждате.

Знам, че е така. И като учители и като родители го виждаме. Но в стремежа си нашите деца да постигнат най-добрия академичен успех, може би наистина сме прекалено втренчени в академичното предаване на материала и някак си на заден план остават другите неща. Забравяме, че децата имат интерес към спорта и игрите навън.

Че просто са деца.

Да.

По-добро ли се оказа полското училище от българското?

Децата са по-спокойни. Нямаше го този стрес при изпитването или при редуването на различните предмети. Часовете по спорт винаги бяха два един след друг и децата имат достатъчно време след това да си отдъхнат. Може би ние прекалено много се задълбочаваме в академичната страна на въпроса, докато при тях по–скоро е практически ориентирано и не е толкова стресиращо за децата и за колегите. По-малко е и бумащината.

Снимките в галерията са от посещението в Полша.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

2019-а – необичайна, но все пак добра за българския туризъм

Настоящата година е сравнително добра за българския туризъм. Това е годината с най-много доволни туристи в страната. Една от причините за това е по-малкият брой летуващи по Черноморието, отколкото в предходната година. Освен това се радвахме на много хубави месеци и една прекрасна есен, за разлика от предишни години когато дъждове, бури,..

публикувано на 12.12.19 в 11:42

Лилия Христова: 5 години е гаранцията за ремонтите на училищата във Варна

Сагата с ремонтите на седем училища и три детски градини във Варна на стойност 16 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" приключи. Това съобщии Лилия Христова-директор на дирекция "Образование" в общината.  Тя обяви ,че има петгодишна гаранция относно качеството на изпълнението и, където бъдат констатирани нередности, те ще бъдат..

публикувано на 10.12.19 в 15:51

Букет от гласовете на Радио Варна за празника

85 години Радио Варна: един достоен юбилей, който честваме точно днес. Дали са малко, или пък много, историята ще покаже. Ние, които работим тук ежедневно, споделяме в пет секунди какво е радиото за нас . А то е и много повече. Ваня Славова събра букета от звуци в следващия репортаж:

обновено на 09.12.19 в 06:16

Николай Николов: Икона на Св. Никола ме пазеше в морето

Николай Николов е плавал седем години с големи туристически лайнери. Бил е на круизи със звезди като Том Круз и Тина Търнър. Сега е преподавател в Колежа по туризъм. Със съпругата си Стела имат трима синове, средният е роден днес и носи името Никола. По традиция на Никулден семейството ходи на църква, а вечерта в дома им се събират всички роднини..

публикувано на 06.12.19 в 15:30
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19