Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брюно Тертре: Поведението на Анкара повдига въпроса за природата на нейните съюзи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента не е ясно каква цел преследва турският президент Реджеп Ердоган - дали иска да балансира между Съединените щати и Русия, или просто прави залози. Това каза в интервю за програма  "Хоризонт" Брюно Тертре - заместник-директор на Фондация за стратегически изследвания в коментар на твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО се намира в мозъчна смърт“. „Поведението на Турция през последните няколко години повдига основателния въпрос за природата на нейните съюзи - от една страна тя е член на НАТО, от друга купува руски противоракетни системи, което създава проблем. За пръв път страна-членка се сдобива с подобна система за противовъздушна отбрана, но към този момент Турция е важен, лоялен член на НАТО“. Още по темата ще може да чуете тук.


В момента НАТО преживяна екзистенциална криза, бидейки сянка на самата себе си. Такова мнение изрази германският депутат Юрген Тритин от партията "Союз 90/Зелени" в статията си, публикувана в списание Der Spiegel. Той е и член на парламентарния комитета за външна политика. Той смята за верни думите на френския президент Еманюел Марон за „мозъчната смърт” на НАТО. „Що за алианс е това, след като най-силният икономически участник възприема като заплаха за своята „национална сигурност” леките коли от Германия, вторият по сила участник”, пита парламентаристът. Заради разминаващите се интереси на своите членове алиансът вече е неспособен да гарантира тяхната безопасност, смята политикът, според когото стратегическите разногласия между членовете на НАТО се проявяват и в отношението към Русия.Несъвпадението на стратегическите интереси вътре в алианса се илюстрира и от отказа на САЩ от споразумението с Иран, което президентът Доналд Тръмп разтрогна едностранно без съгласуване вътре в НАТО. При това обещанията на европейските чиновници да осигурят на Иран търговия се оказа празни, отбелязва авторът.Според него Европа трябва да разработи стратегия на устойчив суверенитет, наблягайки върху укрепването на своите силни страни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Акцията по разтоварването на "Вера Су" продължава да се бави

И към този момент разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су не е започнало. Подготовката за акцията започна още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен..

публикувано на 22.10.21 в 16:52
СБАГАЛ-Варна

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи 190 300 лв.

Варненската АГ болница е одобрена за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Съветниците гласуваха единодушно за това решение, за да може лечебното заведение да участва в проект по ОП „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на..

публикувано на 22.10.21 в 15:34

В 12 гимназии у нас се подготвят съдебни служители

Близо 10 000 са съдебните служители у нас, те са гръбнакът на съдебната система, това заяви във Варна директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Тя участва в традиционната национална научна конференция на тема "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра "Правни науки " в Икономическия университет...

публикувано на 22.10.21 в 15:29

От понеделник, преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, ще имат сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“. Сертификатът може да бъде изтеглен от системата на от his.bg. Валидността на сертификатите за преболедуване..

публикувано на 22.10.21 в 14:35

Жестоко убийство на германец в Балчишко

Изключително тежко криминално престъпление са разкрили органите на реда, териториалната дирекция ДАНС и Окръжната прокуратура в Добрич , при което чуждестранен гражданин е бил отвлечен с цел подкуп, а впоследствие и убит по особено жесток начин. Извършителите на престъплението са отново чужди граждани, баща и син, като те са задържани за срок до 72..

публикувано на 22.10.21 в 14:03
Златни пясъци

Още нови жилищни сгради в и край курортните комплекси

Ново жилищно строителство ще има в курортен комплекс Златни пясъци" на мястото на бившето автостопанство, където има два поземлени имота. За целта старите сгради, които са стопански постройки, ще бъдат премахнати и ще се образува нов имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на съветниците от постоянната комисия "Архитектура и градоустройство...

публикувано на 22.10.21 в 12:01

Претоварването на "Вера Су" започва днес

До час акцията по претоварването на заседналия край Камен бряг кораб ще започне. Три военни катера се очаква да пристигнат на място, както и трите баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. По разпореждане на министъра на транспорта Христо Алексиев работата ще се извършва в 40-часов режим, на три смени, тъй като прогнозата за..

публикувано на 22.10.21 в 11:30