Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно Тертре: Поведението на Анкара повдига въпроса за природата на нейните съюзи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента не е ясно каква цел преследва турският президент Реджеп Ердоган - дали иска да балансира между Съединените щати и Русия, или просто прави залози. Това каза в интервю за програма  "Хоризонт" Брюно Тертре - заместник-директор на Фондация за стратегически изследвания в коментар на твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО се намира в мозъчна смърт“. „Поведението на Турция през последните няколко години повдига основателния въпрос за природата на нейните съюзи - от една страна тя е член на НАТО, от друга купува руски противоракетни системи, което създава проблем. За пръв път страна-членка се сдобива с подобна система за противовъздушна отбрана, но към този момент Турция е важен, лоялен член на НАТО“. Още по темата ще може да чуете тук.


В момента НАТО преживяна екзистенциална криза, бидейки сянка на самата себе си. Такова мнение изрази германският депутат Юрген Тритин от партията "Союз 90/Зелени" в статията си, публикувана в списание Der Spiegel. Той е и член на парламентарния комитета за външна политика. Той смята за верни думите на френския президент Еманюел Марон за „мозъчната смърт” на НАТО. „Що за алианс е това, след като най-силният икономически участник възприема като заплаха за своята „национална сигурност” леките коли от Германия, вторият по сила участник”, пита парламентаристът. Заради разминаващите се интереси на своите членове алиансът вече е неспособен да гарантира тяхната безопасност, смята политикът, според когото стратегическите разногласия между членовете на НАТО се проявяват и в отношението към Русия.Несъвпадението на стратегическите интереси вътре в алианса се илюстрира и от отказа на САЩ от споразумението с Иран, което президентът Доналд Тръмп разтрогна едностранно без съгласуване вътре в НАТО. При това обещанията на европейските чиновници да осигурят на Иран търговия се оказа празни, отбелязва авторът.Според него Европа трябва да разработи стратегия на устойчив суверенитет, наблягайки върху укрепването на своите силни страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Св.Св. Константин и Елена - Златни пясъци

Началото на ВиК ремонта от резиденция "Евксиноград" в посока Златни пясъци се отлага за 21 октомври

Началото на проекта за изграждане на водопровод и канализация от резиденция "Евксиноград" в посока курорта "Златни пясъци" се отлага за 21 октомври. Това съобщи за Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев. Причината е, че все още не са приключили ремонтите на улици в местността "Траката" и ако се започне ново разкопаване, животът на хората..

публикувано на 13.10.24 в 15:26

Опасна маска за Halloween крие химически рискове

Маска на калоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Става дума за химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от..

публикувано на 13.10.24 в 14:18

Пожар в хотел в Италия, 40 души са в болница

Повече от 270 гости бяха евакуирани от хотел в северния италиански град Абано Терме, близо до Падуа, след като през нощта избухнал  пожар , съобщи италианската информационна агенция АНСА. АНСА предаде, че на около 40 души е оказана помощ на място, но след това са били откарани в болница, тъй като са вдишали дим. Хотелът е напълно евакуиран и..

публикувано на 13.10.24 в 14:08

Празник на баницата се проведе в село Тополи

За първи път се организира Празник на точената баница в с. Тополи. Празникът е с фолклорна тематика, а идеята му е да покаже на гостите богатството и разнообразието на точената баница. По време на събитието, освен конкурс за най-вкусна баница, имаше открит урок по точене на кори, фолклорна програма, пресъздаване на обичаи, игри от..

публикувано на 13.10.24 в 13:49
Грациозните лебеди във Варна

Очаква ни слънчев понеделник

Ще преобладава слънчево време с по-значителна висока облачност.  През нощта ще духа слаб югозападен вятър, а утре слаб до умерен от запад, следобед по Черноморието от южна четвърт.  Минимални температури между 7° и 12°, по крайбрежието до 14°, максимални от 19° до 24°. За Варна минимална температура 13°, максимална 21°. Вълнение на морето..

публикувано на 13.10.24 в 13:47
Кирил Маричков

Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде в храм „Света София”

Поклонението пред Кирил Маричков ще се състои във вторник от 13.00 ч. в „Света София”. Днес в памет на легендарния български музикант стотици китаристи се събират в 17.00 ч. пред НДК. В късния следобед те ще изсвирят една от емблематичните песни на „Щурците” - „Клетва”.  Музикантът Кирил Маричков..

публикувано на 13.10.24 в 13:40

Милиони евро за развитието на Северна Македония и Албания

Европейският съюз /ЕС/ инвестира стотици милиони евро в държавите от Западните Балкани, дори преди пълноправното им в блока, предаде репортер на БГНЕС. Примерите за проекти, изградени с европейски средства, се безброй. Брюксел и европейските банки отпускат финансиране приоритетно в сферите на пътната..

публикувано на 13.10.24 в 10:00