Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломни работи на студенти ще бъдат издадени - ще помагат на общинската администрация

Приключи първият етап от защитата на дипломните работи на студентите от магистърска програма "Кръгова икономика". Програмата е подкрепена от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

„Резултатите на дипломантите от обучението и защитата са с много висока приложна стойност. Изследванията на студентите ще бъдат включени в брошура, предназначена за общинските съветници, районните кметове и администрацията на Варна. Предстои организирането на среща с представителите на бизнеса, на професионалните камари и на местната власт, на която дипломантите ще представят изследванията, резултатите и препоръките си“, каза проф. д.ик.н. Анна Недялкова - председател на изпитната комисия и председател на настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър".

Първият випуск студенти бе формиран по инициатива на Общинския съвет във Варна и в него се включиха експерти от общинската и районните администрации в града, които са пряко свързани с опазването на околната среда. Част от студентите имаха възможност да участват в работата на Парламентарната комисия по опазване на околната среда и водите, по покана на председателя й Ивелина Василева. В магистърската програма бе заложена и практика в реална среда. Обучението цели повишаване на административния капацитет в прехода от линейна към кръгова икономика.

Биляна Тодорова - началник Сектор "Екологичен контрол" в Община Варна, защити дипломната си тема "Икономика на управлението на отпадъците". Изпитната комисия оцени с отличен работата й и я покани да я развие в докторска дисертация. "Обучението ми в Магистърската програма "Кръгова икономика" ми помогна изключително много, за да видя по нов начин управлението на отпадъците и да намеря добри практики, които могат да бъдат приложени в нашата община", коментира тя след защитата.

С отлична оценка и също с покана за докторска дисертация приключи защитата и за Ваня Иванова - старши инспектор по контрол на строителството в район "Приморски" на Община Варна. Тя предлага въвеждането на технологията "Морски кошчета" за събиране на пластмасовите отпадъци от акваторията на Черно море и създаването на фабрика за преработката им в полиестерен текстил, предмети и аксесоари за училищата.

Програмата "Кръгова икономика" е подходяща за подготовка и обучение на студенти, ръководители и експерти с професионални интереси и отговорности в областта на екологията, ефективното използване на ресурсите и устойчивото развитие на регионите. Тя превръща Варненския свободен университет във водещ  център за наука и изследвания в областта на безотпадните производства и трансформирането на отпадъците в енергиен и суровинен източник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобила остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53