Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за чистотата на въздуха беше отличен от програма „За жените в науката“

Снимка: БГНЕС

Проект, чиято цел е хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас донесе награда на д-р Евгения Сарафова. Това ще става с помощта на датчик, закачен на дрон, и данни от Европейската космическа агенция. Резултатите ще бъде видими в интернет в рамките на една година.

Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са другите двама отличени стипендианти по програмата „За жените в науката“, предаде БГНЕС.

Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните постижения в природните науки. Това се случи в рамките на 9-тата церемония по награждаване на жените в науката, организирана от Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и L’Оreal.

Мария Джумалиева-Стоева е автор на проект, чиято цел е да се разработят нелинейни кодове, които да гарантират сигурността на информационните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да достигнат до тях.

Д-р Юлия Романова прави молекулно моделиране на материали, на базата на въглерода и бора за високопроизводителни соларни клетки.

„От началото на инициативата са минали 21 години. За тези години жените в науката са се увеличи с около 12% само. В световен мащаб дори не може да стигнем 30% участие на жените в науката. Само 4% от Нобелистите са жени. А пак в световен мащаб в академиите на науките присъствието на жените е едва 5%“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията.

Тя добави още, че светът и световната икономика, днес, имат голяма нужда от наука и от познания, за да се родят иновации.

„Все повече са необходими, знаещи работещи, които могат да работят с високите технологии, а и да ги създават. Така ще се борим с бедността и новите предизвикателства на нашето съвремие, включително и с темата за климатичните промени“, посочи Йотова и подчерта, че когато жените липсват от някои от профилите на науката този профил закъсва.

Вицепрезидентът призова държавата и бизнесът да подадат ръка на младите жени.

„Ако тръгнем още от момичето от средното училище и възпитаваме в тях вкус към търсене и откривателство, ако създадем специализирани научни програми, ако направим достъпа до финансиране по-лесен, ако има специално внимание отстрана на институциите, ако дадем повече възможности за кариерно израстване и след това намиране на достойна работа, ще бъдем полезни за цялото общество. И така трябва да направим във всички области“, каза в заключение Йотова.

29% от изследователите в света са жени. Затова от 2008 г. е създадена програмата, която има за цел да стимулира и насърчава млади жени да изберат нелекия път на науката. 21 години по-късно каузата за жените в науката към днешна дата е подкрепила 3000 жени от 117 държави, а 3 от тях са носители на нобелови награди.

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин каза, че преди да тръгне по пътя на дипломацията е била учен.

„Относно промотирането на идеята за жените в науката искам да подчертая важността от тази програма. Тя е важна не само заради равенството на жените, но и защото участието им в науката е от основополагащо значение за науката. От различието в екипността и в мисълта се ражда творчеството, иновацията. С това може да създадем по-етичен и социален принос в науката“, заяви тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02