Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аджиджа и Бъняса - туризъм по румънски

42
Манастир "Свети Апостол Андрей" край Бъняса, Румъния

Днес пресичаме държавната граница и се отправяне на задгранично пътешествие в румънските общини Аджиджа и Бъняса. Обиколката е част от проекта "JoyRide" - който представя общи възможности, ресурси и инициативи, посветени на околната среда. Това е съвместен проект между Шабла и Берковица от тази страна на границата и Аджиджа и Бъняса от другата страна на границата.

Началото на канала Черно море - Дунав

Започваме с Аджиджа – оазисът на спокойствието сред румънското крайбрежие се намира само на 8 километра от Констанца и се състои от две населени места – Аджиджа и Лазу, които са разделени от канала Дунав – Черно море. Синята магистрала е и най-голямата забележителност в Аджиджа. Каналът свързва в продължение на над 60 километра Черно Море и река Дунав, като спестява 400 километра обход за плавателните съдове, ако преминават през делтата на Дунав. Открит е през 1984 година. Най –добрият изглед към канала и шлюзовете е от Стария мост в Аджиджа, който е с дължина от 270 метра е до преди време е бил най-дългият мост над Синята магистрала.

Не е за пропускане и плажът на Аджиджа, който е много близо до населеното място, но в същото време и е много изолиран – място за спокойствие.

Немски бункери от ВСВ

В биологичната станция в Аджиджа има пясъчни дюни, които румънските учени се надяват да възстановят. Интересното е, че на това място се намира много добре запазено отбранително брегово съоръжение от Втората световна война. Това са няколко гнезда за оръдия, свързани с подземен тунел и втори подземен етаж, където са се съхранявали боеприпасите.

От Аджиджа заминаваме към Бънася и веднага се прехвърляме в музея в Адамклиси. В него се съхраняват оригинални фрагменти от трофейния паметник „Тропеум Траяни”, издигнат в района около 109 година от новата ера от император Траян, с който той увековечава победата на Римската империя над Даките. През 1977 година е направено копие на паметника в реални размери на мястото, където се е намирал оригиналът. Но автентичните части на монумента са изложени в музея в Адамклиси.

Фрагменти от монумента

Интересен факт за Румъния е, че е много религиозна страна. През последните години тук са постриени десетки манастири и църкви. Един от тях е манастирът „Свети Апостол Андрей” – истински Витлеем за румънците. В манастира се съхраняват мощите на Свети Апостол Андрей, а само на няколко метра от манастирския комплекс има и лечебен извор.

Дервентски манастир, Румъния

На 20 километра от границата с България е разположен и Деревнтския манастир. Той е един от най-посещаваните в Румъния.

Повече за възможностите за туризъм чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57