Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починалото в Кардам дете е вдишало отровния фосфин

Причиняване на смърт по непредпазливост е основната версия на Районната прокуратура в Генерал Тошево по случая с починалото дете в Кардам. Съдебномедицинската експертиза сочи отравяне от веществото фосфин, което се съдържа в таблетки за борба с гризачи, открити в дома на семейството. Същото вещество е било намерено и в организма на една от сестрите на починалото момче, която беше настанена за лечение в тежко състояние в болница във Варна.

По думите на наблюдаващия прокурор по делото Йорданка Чанева веществото фосфин е постъпило в организма на починалото 9-годишно момче по инхалаторен път.

Назначената експертиза на откритите в дома две топчета от препарата срещу гризачи сочат, че основното им вещество е алуминиев фосфит.

Прокурор Чанева коментира и диагнозата, която са поставили на трите деца двамата лекари, посетили семейството и дали действията им са били адекватни, както и твърденията на дядото Живко Иванов, че таблетките са били поставени една седмица преди смъртта на детето, както и че всички са спяли в една стая - чуйте подробности в прикачения звуков файл. 

Все още не е постъпила цялата изискана медицинска документация, раследването по случая продължава.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отрова срещу мишки е причинила смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

Отравяне от силни промишлени отрови, поставени срещу гризачи в стената на стаята, в която е спяло семейството, в което почина 9-годишното момче в Кардам, е основната версия, по която работят разследващите. Това съобщи пред журналисти главният прокурор..

публикувано на 21.11.19 в 17:48

Няма опасност за живота на 11-годишното момиче от Кардам

Стабилно е състоянието на  двете момичета от едно семейство,  приети в  УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в късния следобед на 28 октомври с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. По-голямото от децата - на 11 години, все още  се..

обновено на 31.10.19 в 11:50
Спешно отделение в

Чакат становище от "Закрила на детето", за да изпишат от болницата децата от Кардам

Все още неясни остават причините, довели  до смъртта на деветгодишното момче и за тежкото състояние на 11-годишната му сестра , настанена за лечение в болница във Варна.  Събраните доказателства до моментане сочат за склоняване към самоубийство. В..

обновено на 31.10.19 в 12:06

Започна кампания в помощ на семейството с натровените деца в Кардам

Благотворителна кампания в помощ на семейството от Кардам започна в Генерал Тошево и Добрич. Все още неизяснени остават причините, довели до смъртта на деветгодишното момче и до тежкото състояние на две от сестрите му, които са настанени за лечение в..

публикувано на 01.11.19 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул...

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на..

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата..

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В..

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска..

публикувано на 14.07.24 в 18:28