Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетът "Спящата красавица" с две премиери във Варна

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес балетът „Спящата красавица” е сред най-любимите на малки и големи. Възприема се от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности. Две премиери на балетния спектакъл ще имаме възможност да видим във Варна, на 23 и 25 ноември, от 19ч. на Основна сцена на Държавна опера. Повече чуйте от трупата на балета "Спящата красавица" в звуковия файл:

Иван Карнухов – балет-майстор и режисьор на спектакъла: "Ще видите един спектакъл, оригинална версия на Сергей Бубров, по хореография на Марио Петипа. Впечатляваща приказка, която въплъщава всичко добро, което съществува в нашия свят. Една приказка, в която доброто и любовта побеждават злото. Това е един интересен, семеен, детски лесно възприеман спектакъл, който мисля, че ще се хареса на публиката. 

Анастасия Белоносова – в ролята на принцеса Аврора: "Аврора е едно много чисто и красиво момиче. Тя е много доброжелателна, обичана и грижовна. Такова е и нейното обкръжение. Героинята ми е много близка като усещане. Аврора показва как може да обича и на какво е способна за любовта".

Франциско Руиз – в ролята на принц Дезире: "В балета се разказва за един принц, който е в своето царство. Научил е за принцесата, която е заспала. Събужда я, влюбват се, всички знаят приказката. Има и красива сватба на финала".

Мириам Рока Круз – в ролята на добрата фея Сирени: "Ролята на Феята на доброто е да допринесе любовта да победи злото. Ролята ми е, тази магия, която е направена в началото да бъде преобразена по възможно най-лекия начин и принцесата да изпадне в този дълъг сън. Оттам нататък нейна работа е да доведе принца до спящата красавица и да спасим цялата история. Това е един много силен персонаж, не само защото е от страната на доброто, но и се явява и един вид разказвач на цялата история".

Павел Кирчев - в ролята на злата фея Карабос: "Фея Карабос е отрицателна роля в балета. Никой не може да оцени хубавото ако няма и лошо. Заради това, че фея Карабос е забравена да бъде поканена на празненството по случай рождението на принцеса Аврора, е произнесено проклинанието принцесата на 15-сет годишна възраст да се убоде на вретеното и ... всички знаем приказката".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54