Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балетът "Спящата красавица" с две премиери във Варна

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес балетът „Спящата красавица” е сред най-любимите на малки и големи. Възприема се от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности. Две премиери на балетния спектакъл ще имаме възможност да видим във Варна, на 23 и 25 ноември, от 19ч. на Основна сцена на Държавна опера. Повече чуйте от трупата на балета "Спящата красавица" в звуковия файл:

Иван Карнухов – балет-майстор и режисьор на спектакъла: "Ще видите един спектакъл, оригинална версия на Сергей Бубров, по хореография на Марио Петипа. Впечатляваща приказка, която въплъщава всичко добро, което съществува в нашия свят. Една приказка, в която доброто и любовта побеждават злото. Това е един интересен, семеен, детски лесно възприеман спектакъл, който мисля, че ще се хареса на публиката. 

Анастасия Белоносова – в ролята на принцеса Аврора: "Аврора е едно много чисто и красиво момиче. Тя е много доброжелателна, обичана и грижовна. Такова е и нейното обкръжение. Героинята ми е много близка като усещане. Аврора показва как може да обича и на какво е способна за любовта".

Франциско Руиз – в ролята на принц Дезире: "В балета се разказва за един принц, който е в своето царство. Научил е за принцесата, която е заспала. Събужда я, влюбват се, всички знаят приказката. Има и красива сватба на финала".

Мириам Рока Круз – в ролята на добрата фея Сирени: "Ролята на Феята на доброто е да допринесе любовта да победи злото. Ролята ми е, тази магия, която е направена в началото да бъде преобразена по възможно най-лекия начин и принцесата да изпадне в този дълъг сън. Оттам нататък нейна работа е да доведе принца до спящата красавица и да спасим цялата история. Това е един много силен персонаж, не само защото е от страната на доброто, но и се явява и един вид разказвач на цялата история".

Павел Кирчев - в ролята на злата фея Карабос: "Фея Карабос е отрицателна роля в балета. Никой не може да оцени хубавото ако няма и лошо. Заради това, че фея Карабос е забравена да бъде поканена на празненството по случай рождението на принцеса Аврора, е произнесено проклинанието принцесата на 15-сет годишна възраст да се убоде на вретеното и ... всички знаем приказката".


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
БАФТА

BAFTA връчва филмовите си награди

Двудневните награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA) започват днес в Лондон. В първия ден на церемонията, която се провежда онлайн тази година поради ограничения на коронавируса, бронзовите маски ще бъдат наградени в осем категории. Наградите ще включват най-добър кастинг,..

публикувано на 10.04.21 в 07:15

Поставят паметник на Шарл Азнавур във Варна

Паметник на Шарл Азнавур ще бъде поставен в центъра на Варна догодина. Инициативата е на Общоарменския благотворителен съюз и фондация „Азнавур“.  Предвижда се монументът да бъде открит на 22 май 2022-а. Скулптор е Пламен Аврамов.  Кралят на шансона напусна този свят на 94 години през 2018-а. Роден в семейство на арменски имигранти, той..

обновено на 09.04.21 в 10:42

Вижне новите попълнения в "Спасение има": изложба-живопис на Николай Ангелов-Гари

Разгледайте новите живописни платна на  Н иколай Ангелов- Гари , които той специално нарисува за самостоятелната му изложба " Спасение има " в Галерия Ларго.   Загадъчни и магнетични, моделите в картините му винаги ни гледат със закачка в очите и усмивка. Изложбата може да бъде разгледана в Галерия Ларго до 20 април на живо на  ул...

публикувано на 09.04.21 в 09:50

Изложба „Pontica“ откриват днес във Варна

В центъра на събитието е румънският куратор Дан Тудор Труйка, който е поканил за участие с техни работи 30 професионални художници от Румъния, България, Испания и Унгария.  Откриването е от 17:00 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Международна изложба „Pontica“ се открива на 9 април 2021 от 17:00 в Градската художествена галерия..

публикувано на 09.04.21 в 09:15

Да се вгледаме по-дълбоко в света, който ни заобикаля е посланието на “Open your eyes”- вторият авторски албум на София Димитрова

София Димитрова е един от ярките представители на варненската музикална сцена. Две години след дебютния албум „ Return” , тя представя втория си проект с авторска музика -„ Open your eyes”. В основата му е еклектичното звучене, в което се преплитат алтернативен, ню уейв и гръндж стилове. София е вокалист,..

публикувано на 08.04.21 в 13:38

Варненският куклен театър с награда "Златен кукерикон"

Спектакълът за възрастни "Ако Фройд беше индиец" на Държавен куклен театър - Варна, получи наградата за постижение в хумора и сатирата в българския театър "ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН". Тя се връчва от Сатиричен театър "Алеко Константинов" за пети път и е жест на внимание към колегите от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена...

публикувано на 08.04.21 в 06:50
Снимката е илюстративна.

Районен съд - Балчик обявява конкурс за ученическа рисунка

Районният съд в Балчик обявява конкурс за рисунка на тема "Съдът в очите на децата". Инициативата има за цел да привлече вниманието на учениците от града към съдебната власт, да повиши тяхната правна грамотност и култура. Регламентът на конкурса позволява на младите художници да използват различни материали и техники. Единственото изискване е..

публикувано на 06.04.21 в 17:09