Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да изпееш Кайчо Каменов като Лина Мачева

| обновено на 25.11.19 в 15:52
Лина Мачева
Снимка: Личен архив

Скоро не бях слушал толкова осъзнато присъствие в песните на Кайчо Каменов. Мнозина се опитват, по-скоро опипвайки в тъмното, прелъстени от Кайчовото пеене и мелодичния репертоар, но това не е достатъчно. Първо, защото яркият северняшки изпълнител отдавна не населява земните пространства, за да освети трудния път на наследниците си, второ - стилът изисва изключителна техника, нюансиране в гласа, да "уловиш макама", и не се поддава на всеки прехласнал се певец, и трето - до "кристала" в тази музика ще стигне само онзи, който интуитивно пресече невидимото, за да го връхлети "вдъхновението Кайчо Каменов". 
Лина Мачева е на правилния път. Младата певица, възпитаник на Плевенското музикално училище и Музикалната академията в Пловдив, направи своите първи записи с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. В интерпретацията си на "Дуня мела равни двори", "Болна е Цанка легнала", "Нали ти рекох, Тудоро" и "Разболела се убава Гена" чуваме стилно пеене, със сладост в гласа и увереност в разказването на истории. Четирите песни са аранжирани от Ангел Добрев, а представянето им за ефира на Радио Варна беше в предаването "Съботна трапеза" на 23 номеври. 

Лина МачеваПесните от Северозападна България, и по-точно тези на Кайчо Каменов, с макама, който носят, толкова ме гравбват, че това са песните, които най-много лежат на сърцето ми. В изпълненията на Кайчо Каменов всичко е импровизация. Има една "магична нотка", която прилага в своите песни. Моята първа преподавателка Елка Недялкова ме насочи към този репертоар. Дори си спомням, че "Дуня мела равни двори" беше песента, която тя ми предложи и ми каза, че ако съумея да я науча и представя най-близо до изпълнението на Кайчо Каменов, то това ще бъде много добре. Защото така ще се ориентирам към една фолклорна област, която не е много разпространена в днешно време, не е много позната, но със сигурност е много въздействаща, специфична и интересна. 

Цялото интервю и изпълненията на Лина Мачева чуйте в звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скулптурен портрет на Петър Райчев откриват в Международния ден на музиката

В Международния ден на музиката 1 октомври 2022 г., когато Държавна опера Варна вдига завеса за новия творчески сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме достойно място в оперния театър, основан от легендарния певец през 1947 г. Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна...

публикувано на 01.10.22 в 15:10

"Клетка за пеперуди" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре е втората премиера от 102 творчески сезон на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Втората премиера на втората премиера е на 3 октомври на Основна сцена. Режисьор е професор Атанас Атанасов. Зад сценографията и костюмите стои Петя Стойкова, композитор и вокален педагог е Петя Диманова, хореографията е на..

публикувано на 01.10.22 в 15:03

Във Варна започва кукленият фестивал "Златният делфин"

Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се завръща. Пет години след последното му издание Кукленият театър във Варна отново е домакин на най-стария фестивал за куклено изкуство в България. Той се провежда на всеки 3 години, а заради пандемията беше отлаган на два пъти. От 1 до 7 октомври варненци и гости на града ще може да избират от 14..

публикувано на 01.10.22 в 08:30

"Майка" на Зорница София грабна Голямата награда на 40-та "Златна роза"

Филмът, вдъхновен от истинска история, разказва за млада жена, която не може да има деца, но, преобразявайки живота на сираци в далечна Африка чрез театрална програма, преоткрива смисъла на думата „майка“. Лентата беше избрана за български представител на наградите "Оскар", но поради разрез с регламента, отпадна от надпреварата. На Фестивала на..

публикувано на 29.09.22 в 23:46

Огнян Георгиев представя изложбата "Светлината на брега"

Изложба-живопис "Светлината на брега" представя тази вечер във Варна художникът Огнян Георгиев. Домакин е галерия "Арт Маркони".  Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко..

публикувано на 29.09.22 в 15:47

Международният куклен фестивал "Златният делфин" - от 1 до 7 октомври във Варна

XVIII Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се проведе от 1-ви до 7-ми октомври във Варна. Домакин е Държавен куклен театър Варна. Билетите за всички представления вече са в продажба - онлайн:  http://vnpuppet.com/купи-онлайн/  или на касата на Кукления театър, ул. "Драгоман" 4.  Програма на XVIII Международен куклен фестивал "Златният..

публикувано на 28.09.22 в 14:26

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и..

публикувано на 28.09.22 в 11:07