Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да изпееш Кайчо Каменов като Лина Мачева

| обновено на 25.11.19 в 15:52
Лина Мачева
Снимка: Личен архив

Скоро не бях слушал толкова осъзнато присъствие в песните на Кайчо Каменов. Мнозина се опитват, по-скоро опипвайки в тъмното, прелъстени от Кайчовото пеене и мелодичния репертоар, но това не е достатъчно. Първо, защото яркият северняшки изпълнител отдавна не населява земните пространства, за да освети трудния път на наследниците си, второ - стилът изисва изключителна техника, нюансиране в гласа, да "уловиш макама", и не се поддава на всеки прехласнал се певец, и трето - до "кристала" в тази музика ще стигне само онзи, който интуитивно пресече невидимото, за да го връхлети "вдъхновението Кайчо Каменов". 
Лина Мачева е на правилния път. Младата певица, възпитаник на Плевенското музикално училище и Музикалната академията в Пловдив, направи своите първи записи с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. В интерпретацията си на "Дуня мела равни двори", "Болна е Цанка легнала", "Нали ти рекох, Тудоро" и "Разболела се убава Гена" чуваме стилно пеене, със сладост в гласа и увереност в разказването на истории. Четирите песни са аранжирани от Ангел Добрев, а представянето им за ефира на Радио Варна беше в предаването "Съботна трапеза" на 23 номеври. 

Лина МачеваПесните от Северозападна България, и по-точно тези на Кайчо Каменов, с макама, който носят, толкова ме гравбват, че това са песните, които най-много лежат на сърцето ми. В изпълненията на Кайчо Каменов всичко е импровизация. Има една "магична нотка", която прилага в своите песни. Моята първа преподавателка Елка Недялкова ме насочи към този репертоар. Дори си спомням, че "Дуня мела равни двори" беше песента, която тя ми предложи и ми каза, че ако съумея да я науча и представя най-близо до изпълнението на Кайчо Каменов, то това ще бъде много добре. Защото така ще се ориентирам към една фолклорна област, която не е много разпространена в днешно време, не е много позната, но със сигурност е много въздействаща, специфична и интересна. 

Цялото интервю и изпълненията на Лина Мачева чуйте в звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06

18 международен фестивал за късометражно кино "In The Palace"

Жури, съставено от филмови експерти от 12 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от 18-то издание на международния фестивал за късометражно кино "In The Palace". В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави. 18-тото издание на "In The Palace" ще бъде онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Изложбата "Командирите на българското опълчение" гостува в Балчик по повод 3 март

По по­вод На­цио­нал­ния праз­ник за трети път в Балчик гостува На­цио­на­лен парк-му­зей „Шип­ка-Буз­луд­жа“. Този път с ек­спо­зи­ция­та„Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние“. Из­лож­ба­та е от­во­ре­на за по­се­ще­ния в из­лож­бе­на­та за­ла на Ис­то­ри­чес­кия му­зей и мо­же да бъ­де раз­гле­да­на до началото на април. Ек­спо­зи­ция­та..

публикувано на 26.02.21 в 14:29