Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Менда Стоянова:

И за резервациите през онлайн платформи трябва да се плаща данък

Валери Симеонов и Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Предложените от управляващите промени за категоризация на имотите, регистрирани в онлайн платформи за туристически резервации, имат единствено за цел изсветляване на дейността им, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ:

„Всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други да оперират на българския пазар. Още повече, че ние ще дадем възможност държавни органи и общини да могат да сключват споразумения с онлайн платформите за получаване на информация от тях, включително за администриране на данъци срещу съответното заплащане за това, тъй като те са частни платформи“.

Менда Стоянова увери, че промените в Закона за туризма, които са заложени в преходни и заключителни разпоредби между двете четения на държавния бюджет, няма да засегнат потребители.

Валери Симеонов: Нямам интереси, свързани с промени в Закона за туризма

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов нарече оклеветяване и манипулация коментарите, че като собственик на хотели е в конфликт на интереси при внесените от ГEРБ и НФCБ прoмeни в Зaкoнa зa туризмa. Спoрeд тях апартаменти под наем ще дават само coбcтвeници, кoитo ca рeгиcтрирaни по този закон.

„Аз не съм собственик на хотели - на нито един хотел, нито на стаи за гости. Това първо и второ -фирмата, която управлявах до преди четири години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости. Тази фактически услуга се предлага в големите градове и основно в София и в Пловдив, даже много малко във Варна“

Валери Симеонов каза още, че ще се вслушат в разумните предложения и се обмисля режимът да бъде регистрационен, а не лицензионен.ВИЖТЕ ОЩЕ

На Летище Варна няма нова термо камера

По това време в годината Летище Варна обработва около 600 пътници от/до Милано, Бергамо на седмица (максимален капацитет на самолет е 180 и натовареността на полетите е голяма). Това съобщиха за Радио Варна от пресслужбата на концесионера. Летището има процедура за недопускане смесването на пътниците от пристигащи полети от дестинации, в..

публикувано на 24.02.20 в 14:43

Прокуратурата се самосезира във връзка с твърденията на испанския "Ел Периодико"

Прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените миналата седмица твърдения в статия на испанския вестник "Ел Периодико", който тъврди, че разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиера Бойко Борисов. От държавното обвинение обобщиха, че с цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на..

публикувано на 24.02.20 в 14:31
Двореца в Балчик

Община Балчик отдава тротоарни площи на алея "Двореца"

Тротоарни петна за извършване на търговска дейност на алея „Двореца“ отдава Община Балчик. Обявена е процедура за наемане на свободни тротоарни площи, таксата е 1098 лева с ДДС за три квадратни метра площ за периода от 1 април до 30 септември. Разрешеният предмет на дейност е търговия със сувенири, бижутерия, сладолед, бързо..

публикувано на 24.02.20 в 14:18

Ясно и тихо време през нощта, градусите утре се повишават

През нощта ще е предимно ясно, вятърът бързо ще отслабне, на места до тихо. Минималните температури ще се понижат и ще са между 0 и 5 градуса. През деня ще преобладава слънчево време, по-късно следобед от запад на изток ще се появи висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг, следобед постепенно ще се усили. Преобладаващите максимални..

публикувано на 24.02.20 в 14:16

Съдът временно настани петте деца от Кардам при бабата и дядото

Районният съд в Генерал Тошево гледа делото по искане за настаняване по съдебен ред на петте деца от Кардам, чийто брат почина след отравяне през октомври миналата година. Бащата на децата е в затвора, а майка им ги е напуснала в началото на декември. За четири от децата съдът вече е решил те да бъдат временно настанени при бабата и дядото, за..

публикувано на 24.02.20 в 14:04
Жителка на Пекин със защитна маска

Коронавирусът повтаря: 195 излекувани се заразиха отново

Китайските лекари са регистрирали 195 случая на повторно заразяване с новия коронавирус в Ухан (централна провинция Хубей), съобщава ТАСС. Тези данни са предоставени от доклад, публикуван днес от Държавната комисия по хигиена и здравеопазване на Китай. Документът не..

публикувано на 24.02.20 в 13:37

Здравният министър откри модернизираната Клиника по неврохирургия в болница „Св.Марина”

Необходимо е стратегическо решение за изграждането на нова инфекциозна болница във Варна, както и за разрешаването на въпроса с финансирането на Тубдиспансера - това заяви министърът на здравеопазването   Кирил Ананиев, който откри модернизираната Клиника по неврохирургия в Университетската болница „Св.Марина” в морската столица. Ананиев обясни..

публикувано на 24.02.20 в 13:32