Фреди Люпке: "Радио Варна е сбъднатата ми мечта"

Фреди Люпке
Снимка: Венци Фотев

Сбъдната мечта е работата в Радио Варна за Фреди Люпке. Той бил ученик в Първа езикова гимназия, когато започнал работа в радиото – едва 17-годишен. През юни 1984 година, в немската редакция. 35 години по-късно си спомня за преживяното с усмивка и с вълнение пристъпва в новите цифрови студиа, помнейки времето на магнитофонните ленти и напрежението по тяхното зареждане преди ефир. Днес Фреди Люпке живее в Германия, където работи като учител. Прибира се в родна Варна всяко лято, за да подиша свободно, както сам казва. Радиото му е особено скъпо и за първи път застава от другата страна на микрофона в този разговор...

Като малък имах голямо желание да стана репортер. Много завиждах на тези, които се явяваха пред невидима аудитория, и си викам - някой ден, бре, я да стана и аз репортер или журналист - нещо от тоя род. Обаче ми се виждаше като фантасмагория. Както някои смятат, че могат да станат космонавти, така и аз смятах, че някога мога да застана пред микрофон. И се получи изненадващо предложение и то по-скоро отправено към баща ми, който е ветеринарен лекар, но преводач и по тая линия. Предложиха на него да започне като нещатен сътрудник в Радио Варна, но той отказа любезно и спомена, че аз имам интерес. И така стана - съвсем случайно.

Какво научихте в Радио Варна?

Това е една голяма отговорност, която поемаш. Това беше и стрес, защото съзнаваш, че заставаш пред невидима публика, поемаш отговорност за това, което казваш и превеждаш, кои думи да подбереш, какво да бъде посланието за България и в нейна полза. Нашата задача беше да представим на гостите на крайбрежието България в най-добра светлина.

Целия разговор с Фреди Люпке можете да чуете в звуковия файл
ВИЖТЕ ОЩЕ

2019-а – необичайна, но все пак добра за българския туризъм

Настоящата година е сравнително добра за българския туризъм. Това е годината с най-много доволни туристи в страната. Една от причините за това е по-малкият брой летуващи по Черноморието, отколкото в предходната година. Освен това се радвахме на много хубави месеци и една прекрасна есен, за разлика от предишни години когато дъждове, бури,..

публикувано на 12.12.19 в 11:42

Лилия Христова: 5 години е гаранцията за ремонтите на училищата във Варна

Сагата с ремонтите на седем училища и три детски градини във Варна на стойност 16 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" приключи. Това съобщии Лилия Христова-директор на дирекция "Образование" в общината.  Тя обяви ,че има петгодишна гаранция относно качеството на изпълнението и, където бъдат констатирани нередности, те ще бъдат..

публикувано на 10.12.19 в 15:51

Букет от гласовете на Радио Варна за празника

85 години Радио Варна: един достоен юбилей, който честваме точно днес. Дали са малко, или пък много, историята ще покаже. Ние, които работим тук ежедневно, споделяме в пет секунди какво е радиото за нас . А то е и много повече. Ваня Славова събра букета от звуци в следващия репортаж:

обновено на 09.12.19 в 06:16

Николай Николов: Икона на Св. Никола ме пазеше в морето

Николай Николов е плавал седем години с големи туристически лайнери. Бил е на круизи със звезди като Том Круз и Тина Търнър. Сега е преподавател в Колежа по туризъм. Със съпругата си Стела имат трима синове, средният е роден днес и носи името Никола. По традиция на Никулден семейството ходи на църква, а вечерта в дома им се събират всички роднини..

публикувано на 06.12.19 в 15:30
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19