Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

| обновено на 03.12.19 в 17:21

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички времена. Разбира се, че става дума за "Походът" на АХАТ. Албум, който нито преди, нито след това беше повторен не само от неговите автори. А те - Звездомир Керемидчиев, Божидар Главев, Антоан Хадат, Антоний Георгиев, Даниел Ризов и Юрий Коцев и днес продължават да изпълват със съдържание името на групата. Е, половината вече не са на своя пост, но АХАТ съществуват. Макар и рядко, продължават да правят концерти. Продължават да записват и да издават нова музика. Дали обаче успяват да излязат от сянката на "Походът"? Или музиката, текстовете, песните от него ще продължават да са еталонът, с който ще бъде сравняван всеки техен опит за летене? Ще видим - все пак предстои "вечният" нов албум. А преди него АХАТ създадоха, записаха и издадоха нова песен. Първа нова песен от десетилетия. Гласът на групата Звездомир Керемидчиев или Звезди, както е познат на буквално всички, даде специално интервю за Радио Варна.

"Има музика към която се връщам, когато съм в лошо настроение. Която ме е вдъхновявала и продължава да ме вдъхновява. Имало е случаи, в които се чувствам нещо кофти, неразположен, тежко ми е, обременен съм, мисли, грижи, стресове и понякога тръгва някое парче по радиото, и буквално ми влива нова кръв. Имало е случаи, в които просто за секунди забравям за какво съм си мислил даже, какви грижи съм имал преди малко като чуя парчето. И си казвам - "К'во яко парче беше това, всъщност к'во яко парче е!" И почвам да мисля за артистите, които са го правили, за музикантите, за групите, почвам да си спомням разни неща, свързани с тази група, ако имам лични преживявания или чисто емоционални чрез музиката й, и край - всичко се нарежда и светът придобива нов смисъл."

Дори и без АХАТ, Звезди прави участия. Точно за това беше и във Варна. Градът, в който се чувства като у дома си. Срещнахме се в заведението, в което имаше концерт същата вечер. Скромно седнал в страни, на маса до прозореца, без да се набива на очи. Гласът, който изпя "Черната овца"! И не смята, че АХАТ са променили живота на някого...

"Чувал съм такива коментари. по-скоро съм чувал емоционалните изживявания на хора, които пазят и до днес спомена от определен концерт на АХАТ, който се е случил преди 30 години."

И разказва за един пич, който си е поркал бирата в 8 сутринта, видял го е, докато Звезди си пие кафето и му е разказал, как преди 30 години след концерт на АХАТ в Кърджали, където групата е била със "страшната музика" и "страшните дрехи", са се млатили с полицията...

"Имахме концерт във Велико Търново. След него отидохме в заведението на един приятел. И там се разбра, че АКАГА са свирили в града по същото време. Обадихме им се и дойде цялата брас секция на групата. И тогава единият от тях ни каза, че когато някога сме свирили в Левски, това е променило живота му. Той е започнал да гледа по различен начин на заобикалящия ни свят и на музиката. Каза още, че за първи път е виждал нещо подобно на живо, което го е накарало да гледа по друг начин на живота."

Едва ли скоро обаче ще прочетем историята на АХАТ, събрана в една, а защо не и в две, и повече книги. Защото Звезди не смята, че има нещо интересно в над 30-годишната история на групата.

"Да ти кажа честно, не си единствения. Има хора, които ме питат, когато седнем след концерт на маса. Почвам да се сещам някакви неща, смешни, глупави истории и ги коментирам с хората. И когато ме попитат, защо не го напиша, отговарям, че за мен това, което е станало е нещо нормално и не би било чак толкова интересно - "Ама как? Вие сте част от историята на поколения българи и то от личната им история. Те ще разпознаят себе си, четейки книгата!"

Тази група - АХАТ и този албум - "Походът", са част и от личната история на автора на това интервю... Така тръгна раздумката със Звезди. А поводът беше новата песен на АХАТ "Те ме чакат", но за нея поговорихме едва в края на разговора, който можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drunm Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19

Заекването - от диагноза до лечение

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч,..

обновено на 12.05.22 в 09:30
Библиотеката в село Аспарухово разполага с 6 000 книги

Предизвикателството да си библиотекар на село

Една от основните мисии на библиотекаря е да провокира интереса към четенето и да върне читателите в библиотеката, която дори и във времена на дигитализация и напредване на технологиите, си остава мост между миналото и настоящето. Още по-голямо е предизвикателството да упражняваш професията в по-малко населено място. От близо 2 години Румяна Петрова..

публикувано на 11.05.22 в 10:44
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

Проектът Decarbonizer , разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. П..

обновено на 10.05.22 в 16:36