Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

| обновено на 03.12.19 в 17:21

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички времена. Разбира се, че става дума за "Походът" на АХАТ. Албум, който нито преди, нито след това беше повторен не само от неговите автори. А те - Звездомир Керемидчиев, Божидар Главев, Антоан Хадат, Антоний Георгиев, Даниел Ризов и Юрий Коцев и днес продължават да изпълват със съдържание името на групата. Е, половината вече не са на своя пост, но АХАТ съществуват. Макар и рядко, продължават да правят концерти. Продължават да записват и да издават нова музика. Дали обаче успяват да излязат от сянката на "Походът"? Или музиката, текстовете, песните от него ще продължават да са еталонът, с който ще бъде сравняван всеки техен опит за летене? Ще видим - все пак предстои "вечният" нов албум. А преди него АХАТ създадоха, записаха и издадоха нова песен. Първа нова песен от десетилетия. Гласът на групата Звездомир Керемидчиев или Звезди, както е познат на буквално всички, даде специално интервю за Радио Варна.

"Има музика към която се връщам, когато съм в лошо настроение. Която ме е вдъхновявала и продължава да ме вдъхновява. Имало е случаи, в които се чувствам нещо кофти, неразположен, тежко ми е, обременен съм, мисли, грижи, стресове и понякога тръгва някое парче по радиото, и буквално ми влива нова кръв. Имало е случаи, в които просто за секунди забравям за какво съм си мислил даже, какви грижи съм имал преди малко като чуя парчето. И си казвам - "К'во яко парче беше това, всъщност к'во яко парче е!" И почвам да мисля за артистите, които са го правили, за музикантите, за групите, почвам да си спомням разни неща, свързани с тази група, ако имам лични преживявания или чисто емоционални чрез музиката й, и край - всичко се нарежда и светът придобива нов смисъл."

Дори и без АХАТ, Звезди прави участия. Точно за това беше и във Варна. Градът, в който се чувства като у дома си. Срещнахме се в заведението, в което имаше концерт същата вечер. Скромно седнал в страни, на маса до прозореца, без да се набива на очи. Гласът, който изпя "Черната овца"! И не смята, че АХАТ са променили живота на някого...

"Чувал съм такива коментари. по-скоро съм чувал емоционалните изживявания на хора, които пазят и до днес спомена от определен концерт на АХАТ, който се е случил преди 30 години."

И разказва за един пич, който си е поркал бирата в 8 сутринта, видял го е, докато Звезди си пие кафето и му е разказал, как преди 30 години след концерт на АХАТ в Кърджали, където групата е била със "страшната музика" и "страшните дрехи", са се млатили с полицията...

"Имахме концерт във Велико Търново. След него отидохме в заведението на един приятел. И там се разбра, че АКАГА са свирили в града по същото време. Обадихме им се и дойде цялата брас секция на групата. И тогава единият от тях ни каза, че когато някога сме свирили в Левски, това е променило живота му. Той е започнал да гледа по различен начин на заобикалящия ни свят и на музиката. Каза още, че за първи път е виждал нещо подобно на живо, което го е накарало да гледа по друг начин на живота."

Едва ли скоро обаче ще прочетем историята на АХАТ, събрана в една, а защо не и в две, и повече книги. Защото Звезди не смята, че има нещо интересно в над 30-годишната история на групата.

"Да ти кажа честно, не си единствения. Има хора, които ме питат, когато седнем след концерт на маса. Почвам да се сещам някакви неща, смешни, глупави истории и ги коментирам с хората. И когато ме попитат, защо не го напиша, отговарям, че за мен това, което е станало е нещо нормално и не би било чак толкова интересно - "Ама как? Вие сте част от историята на поколения българи и то от личната им история. Те ще разпознаят себе си, четейки книгата!"

Тази група - АХАТ и този албум - "Походът", са част и от личната история на автора на това интервю... Така тръгна раздумката със Звезди. А поводът беше новата песен на АХАТ "Те ме чакат", но за нея поговорихме едва в края на разговора, който можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Картини чрез поезия в рамките на Милко Божков

Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, В. Търновско . През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и..

публикувано на 05.04.20 в 10:38

Бюджетът на Община Варна е под натиск заради кризата

Бюджетът на Варна е под силен натиск заради кризата с COVID-19, Общината финансира много мерки, свързани с дезинфекцията на обекти в града, на етажната собственост, произвеждат се на място дезинфектанти, маски, кислородна вода, вече са раздадени над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини. Това заяви за Радио..

публикувано на 04.04.20 в 13:48

"КултураВирус" заразява със свеж дъх душите на хората

Извънредното положение създава възможности за креативни идеи у хората. Такъв е случаят и с актьора Георги Кацарски, който заедно със своите приятели Катерина Габерова и Елина Дашина създават идеята за културно пространство с името „КултураВирус“ в социалната мрежа Facebook. Катерина е моралната подкрепа, а Елина е „дясната ръка“ на актьора в това..

обновено на 04.04.20 в 11:15

Как се правят филми с гарантиран успех

Предприемач не само не уволнява работници, но се опитва да им вдъхва кураж по време на кризата. Това е основният сюжет в новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов със заглавие „Животът като епидемия” . Само за няколко дни филмът има близо 100 хиляди гледания в социалните мрежи и каналите за видео споделяне. За много голям кръг хора,..

обновено на 03.04.20 в 10:59

Имунитет и самочувствие - възможни и с хипноза

В тези дни на доброволна изолация у дома, се засилва чувството за изпитание пред физическата и психическата ни кондиция. Подходящ хранителен режим, любими занимания, дори ремонти осмислят дните на изолация и работа от домашния офис. Още една възможност да направим нещо добро за себе си създаде варненката Ирина Ставрева. Безплатен хипнотичен..

обновено на 02.04.20 в 14:40

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01