Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

| обновено на 03.12.19 в 17:21

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички времена. Разбира се, че става дума за "Походът" на АХАТ. Албум, който нито преди, нито след това беше повторен не само от неговите автори. А те - Звездомир Керемидчиев, Божидар Главев, Антоан Хадат, Антоний Георгиев, Даниел Ризов и Юрий Коцев и днес продължават да изпълват със съдържание името на групата. Е, половината вече не са на своя пост, но АХАТ съществуват. Макар и рядко, продължават да правят концерти. Продължават да записват и да издават нова музика. Дали обаче успяват да излязат от сянката на "Походът"? Или музиката, текстовете, песните от него ще продължават да са еталонът, с който ще бъде сравняван всеки техен опит за летене? Ще видим - все пак предстои "вечният" нов албум. А преди него АХАТ създадоха, записаха и издадоха нова песен. Първа нова песен от десетилетия. Гласът на групата Звездомир Керемидчиев или Звезди, както е познат на буквално всички, даде специално интервю за Радио Варна.

"Има музика към която се връщам, когато съм в лошо настроение. Която ме е вдъхновявала и продължава да ме вдъхновява. Имало е случаи, в които се чувствам нещо кофти, неразположен, тежко ми е, обременен съм, мисли, грижи, стресове и понякога тръгва някое парче по радиото, и буквално ми влива нова кръв. Имало е случаи, в които просто за секунди забравям за какво съм си мислил даже, какви грижи съм имал преди малко като чуя парчето. И си казвам - "К'во яко парче беше това, всъщност к'во яко парче е!" И почвам да мисля за артистите, които са го правили, за музикантите, за групите, почвам да си спомням разни неща, свързани с тази група, ако имам лични преживявания или чисто емоционални чрез музиката й, и край - всичко се нарежда и светът придобива нов смисъл."

Дори и без АХАТ, Звезди прави участия. Точно за това беше и във Варна. Градът, в който се чувства като у дома си. Срещнахме се в заведението, в което имаше концерт същата вечер. Скромно седнал в страни, на маса до прозореца, без да се набива на очи. Гласът, който изпя "Черната овца"! И не смята, че АХАТ са променили живота на някого...

"Чувал съм такива коментари. по-скоро съм чувал емоционалните изживявания на хора, които пазят и до днес спомена от определен концерт на АХАТ, който се е случил преди 30 години."

И разказва за един пич, който си е поркал бирата в 8 сутринта, видял го е, докато Звезди си пие кафето и му е разказал, как преди 30 години след концерт на АХАТ в Кърджали, където групата е била със "страшната музика" и "страшните дрехи", са се млатили с полицията...

"Имахме концерт във Велико Търново. След него отидохме в заведението на един приятел. И там се разбра, че АКАГА са свирили в града по същото време. Обадихме им се и дойде цялата брас секция на групата. И тогава единият от тях ни каза, че когато някога сме свирили в Левски, това е променило живота му. Той е започнал да гледа по различен начин на заобикалящия ни свят и на музиката. Каза още, че за първи път е виждал нещо подобно на живо, което го е накарало да гледа по друг начин на живота."

Едва ли скоро обаче ще прочетем историята на АХАТ, събрана в една, а защо не и в две, и повече книги. Защото Звезди не смята, че има нещо интересно в над 30-годишната история на групата.

"Да ти кажа честно, не си единствения. Има хора, които ме питат, когато седнем след концерт на маса. Почвам да се сещам някакви неща, смешни, глупави истории и ги коментирам с хората. И когато ме попитат, защо не го напиша, отговарям, че за мен това, което е станало е нещо нормално и не би било чак толкова интересно - "Ама как? Вие сте част от историята на поколения българи и то от личната им история. Те ще разпознаят себе си, четейки книгата!"

Тази група - АХАТ и този албум - "Походът", са част и от личната история на автора на това интервю... Така тръгна раздумката със Звезди. А поводът беше новата песен на АХАТ "Те ме чакат", но за нея поговорихме едва в края на разговора, който можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19
Фреди Люпке

Фреди Люпке: "Радио Варна е сбъднатата ми мечта"

Сбъдната мечта е работата в Радио Варна за Фреди Люпке. Той бил ученик в Първа езикова гимназия, когато започнал работа в радиото – едва 17-годишен. През юни 1984 година, в немската редакция. 35 години по-късно си спомня за преживяното с усмивка и с вълнение пристъпва в новите цифрови студиа, помнейки времето на магнитофонните ленти и..

публикувано на 02.12.19 в 09:59

Петя Хантова: Тъгата е пътуване към себе си

Поетичната книга „Тъгата ми отива“ представя Петя Хантова във Варна. Премиерата на изданието е от 18:30 часа тази вечер в галерия „Арт Маркони“. Петя Хантова е автор на още две поетични книги – „По брега на сълзите“ (1995) и „На обич орисана“ (2014). По професия е адвокат, член е на Съюза на юристите в България и председател на юридическото..

публикувано на 29.11.19 в 14:42
Румяна Петрова в ролята на

Музикалното училище има нов директор

Румяна Петрова е новият директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Днес тя подписа своя договор за назначение с министъра на културата Боил Банов и официално ще встъпи в длъжност на 2 декември. Румяна Петрова беше избрана чрез конкурс между общо четирима кандидати. Какви са най-важните акценти в нейната концепция..

публикувано на 28.11.19 в 15:35

Валентин Атанасов: 80% от пчелите изчезнаха

80% от пчелите тази година не се завърнаха в кошерите и изчезнаха. Тази статистика на Министерството на земеделието сподели в ефира на Радио Варна Валентин  Атанасов, който има над 150 кошера. Разположил ги е във Варненско и в Еленския Балкан и има наблюдения за проблемите в пчеларството и в двата района. Той активно работи за приемането на европейска..

публикувано на 28.11.19 в 11:19

Ще бъдат ли забранени онлайн платформите за туристически резервации

Ще бъдат ли забранени Airbnb, Booking и други онлайн платформи за краткосрочно отдаване под наем?  Румен Драганов от Националния борд по туризъм и  финансистът Георги Кадиев коментираха в предаването "12+3" по "Хоризонт" предложението за промяна в Закона за туризма, което беше внесено от депутата от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов и..

публикувано на 26.11.19 в 15:31