Отличиха отличници в ТУ-Варна

 Празнична среща по случай 8 декември - празника на българските студенти се състоя в Ректората на Техническия университет (сградата на Машинно-технологичния факултет).

По традиция на срещата ректорът - проф. д-р инж. Венцислав Вълчев връчи грамоти и награди на студенти и докторанти с отличен успех и високи постижения в научни и спортни състезания и с принос към значими каузи през изминалата академична година.

Чуйте какво каза ректорът на Техническия университет пред репортера ни Ваня Славова:
Пълните отличници са 35 студенти от различни специалности.

Ето какво споделят студентите:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Що е то "салам скумрия"?

На Никулден традицията повелява на масата ни да има шаран. И макар да сме край морето, а шаранът да е сладководна риба, традициите трябва да се спазват. За моряците, далеч от дома обаче Никулден обикновено се свърза не само с пълнения шаран. За двете си любими рецепти - "салам скумрия" и лакерда, разказва Свилен Крайчев от Българската морска камара. С тях..

публикувано на 06.12.19 в 09:11

Картина на Пол Гоген беше продадена за 9,5 млн. евро

Рядка картина на Пол Гоген от таитянския му период - "Te Bourao II" ("Дървото" на таитянски език) - беше продадена вчера на търг за 9,5 милиона евро (с разходите) - сума, близо два пъти по-голяма от оценките, съобщи парижката аукционна къща "Аркюриал", цитирана от "Франс прес". Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9..

публикувано на 05.12.19 в 12:40

Татяна Лолова от Синдел

Има събеседници, които се помнят дълго. Има събеседници, които са ярки. Има събеседници, които са извън рамките на разговора с тях. Има събеседници, които будят приятна усмивка. Това са откровените хора, без маски, без фалш. Те са уютните хора, които във времето на техническия прогрес, забързания ритъм и стреса, съдържат душевния комфорт, до..

публикувано на 04.12.19 в 13:26

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение. Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата..

публикувано на 04.12.19 в 06:11

Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано

Глобалното затопляне може да накарa жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл". Учени, които изследвали ражданията и метеорологичните условия в САЩ, констатирали, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се увеличават с 5 процента. Много деца..

публикувано на 03.12.19 в 10:50

Ученици от Вълчи дол даряват внимание за самотни възрастни хора

„ Село в България. От 800 къщи, сега са обитавани 15-сет. В една от тях живее баба Мария на 87 години, работила в ТКЗС–то. Пенсията й е 204 лв. Лекарствата й са 35 лева с доплащането. Другото остава за ток, вода, храна и …дърва.”  Ученици от Средно училище „Васил Левски”, град Вълчи дол, област Варненска и доброволци в клуб „Усмивка” се..

публикувано на 03.12.19 в 10:32

Работа на смени? Внимавайте кога спите и в почивните дни

Как да се адаптираме по-добре към график, включващ нощни смени,  обясни пред РИА Новости Александър Калинкин - сомнолог и ръководител на Центъра по медицина на съня към Московския държавен университет. Според специалиста работниците на смени трябва да се придържат към работния си график и графика за сън през цялата работна седмица. "Това..

публикувано на 02.12.19 в 10:05