Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсерваторията кани на "Празник на Фуко"

През 2019 година се навършват 200 години от рождението на Жан Леон Бернар Фуко. Затова Община Варна съвмесно с РУО-Варна и ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник" организират на 5 декември 2019 година "Празник на Фуко". 
За участие в празника са поканени ученици и учители от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ, III ПМГ,  ГПЧЕ "Йоан Екзарх", СУ "Св.Климент Охридски", ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник".  
Всеки екип се състои от по 10 ученици и  двама учители. 
Празникът ще се проведе на 5 декември, четвъртък за учениците от  ГПЧЕ"Йоан Екзарх" , III ПМГ"Акад.Методий Попов" и ЦПЛР-НАОП-Варна от 10 ч. в залите на Обсерваторията, а за екипите от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ и СУ "Св.Климент Охридски" от 14 ч. в НАОП "Николай Коперник"

Всеки от екипите ще направи 10-минутна презантация върху някоя от най-важните научни разработки на Фуко: приложения на жироскопите, Махало на Фуко по света и у нас, приложение на токовете на Фуко и мерки за предотвратяване на вредните последствия, Как е измерена скоростта на светлината?, Фуко и усъвършенстване на огледалните телескопи. След това започват дебатите  на тема "Геоцентрична срещу Хелиоцентрична система". Празникът завършва с експеримент за измерване дължината на нишката на махалото на Фуко.

Празникът се финансира по програмата за извънкласни и извънучилищни дейности на Община Варна за 2019 г. 
Поканени са всички желаещи да се запознаят с научните разработки на Фуко и приложението им в ежедневния ни живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58