Обсерваторията кани на "Празник на Фуко"

През 2019 година се навършват 200 години от рождението на Жан Леон Бернар Фуко. Затова Община Варна съвмесно с РУО-Варна и ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник" организират на 5 декември 2019 година "Празник на Фуко". 
За участие в празника са поканени ученици и учители от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ, III ПМГ,  ГПЧЕ "Йоан Екзарх", СУ "Св.Климент Охридски", ЦПЛР-НАОП "Николай Коперник".  
Всеки екип се състои от по 10 ученици и  двама учители. 
Празникът ще се проведе на 5 декември, четвъртък за учениците от  ГПЧЕ"Йоан Екзарх" , III ПМГ"Акад.Методий Попов" и ЦПЛР-НАОП-Варна от 10 ч. в залите на Обсерваторията, а за екипите от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ и СУ "Св.Климент Охридски" от 14 ч. в НАОП "Николай Коперник"

Всеки от екипите ще направи 10-минутна презантация върху някоя от най-важните научни разработки на Фуко: приложения на жироскопите, Махало на Фуко по света и у нас, приложение на токовете на Фуко и мерки за предотвратяване на вредните последствия, Как е измерена скоростта на светлината?, Фуко и усъвършенстване на огледалните телескопи. След това започват дебатите  на тема "Геоцентрична срещу Хелиоцентрична система". Празникът завършва с експеримент за измерване дължината на нишката на махалото на Фуко.

Празникът се финансира по програмата за извънкласни и извънучилищни дейности на Община Варна за 2019 г. 
Поканени са всички желаещи да се запознаят с научните разработки на Фуко и приложението им в ежедневния ни живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата във Варна може да поскъпне с 10 ст. за кубик

Предложение цената на водата във Варна да се увеличи от 3,09 лв. на 3,19 лв. за кубик през 2020 г. ще бъде обсъдено на открито заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 17-и декември. Увеличение на водата се предлага в редица градове в страната, сред които София, Пловдив, Бургас, Шумен, Добрич, Разград и още др..

публикувано на 13.12.19 в 16:06

Рекордно ниско ниво на язовир "Цонево"

Драстично е спаднала водата в язовир “Цонево”. Живеещи в района разказват, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много.  Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало. По данни..

публикувано на 13.12.19 в 16:04

100 лева глоба за отсъствие от сесия в Балчик

Промени в Правилника за работа на Общинския съвет в Балчик бяха утвърдени днес. Нормативният документ не се различава съществено от предходния, съобразен е с измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Отново ще функционира председателски съвет, който ще подпомага работата на председателя на ОбС, в него ще членуват по..

публикувано на 13.12.19 в 15:56

След социалния дом: А сега накъде?

Кирил  Василев  е  на  21 години, от 7-годишен е настанен в социалния  дом в село Бързица, община  Провадия. Когато навършва 18 години е буквално изгонен от институцията и остава на грижите на дядо си. "Справихме се някак. Двамата. Дядо и аз", казва младежът. Днес той е доброволец по програмата „Еразъм” и е участник в конференцията „„Живот след..

публикувано на 13.12.19 в 15:49

Облачна, но топла събота

В събота щ е има променлива, по-често значителна облачност. Привечер и през нощта срещу неделя на много места ще превали дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 5 и 10 градуса, максимални от 10 до 15. За Варна минимална температура 10, максимална 13 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура..

публикувано на 13.12.19 в 13:05

Илън Мъск изпраща канабис в космоса

SpaceX на Илън Мъск ще отнесе канабис при астронавтите на Международната космическа станция (МКС), съобщи в."Сън". Реещите се в Космоса земни хора могат да очакват доставката да бъде в капсулата Space X Dragon, която е планирана да направи следващото си пътуване през март 2020 г. Самият Мъск може да е човекът зад Space X, но той не е мозъкът зад..

публикувано на 13.12.19 в 12:58
Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие по целите за климата

България, Франция, Чехия и Унгария не се отказват от ядрената енергия

Държавните глави и правителствените ръководители от Европейския съюз не се споразумяха на срещата си в Брюксел за отказ от атомната енергия. Това става ясно от публикувано на сайта на Европейския съвет изявление. "Европейският съвет признава необходимостта от гарантирането на енергийна сигурност и уважава правото на държавите членки да..

публикувано на 13.12.19 в 11:51