Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Слава" ще бъде ремонтирана на няколко етапа

Очаква се до лятото на следващата година един отсек от подводница „Слава” да бъде ремонтиран и да е отворен за посещения. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна Данко Калчев от фондация „Белославско стъкло”, която стопанисва подводницата и има амбицията да я превърне в музей. Данко Калчев коментира:

Имаме амбицията да върнем блясъка на „Слава”, такава, каквато си я спомнят пората, които са служили на нея. Предвиждаме подводницата да е част от цял музеен комплекс.

След приключилата миналата седмица операция по изтегляне на последната ни подводница до Белослав, продължават дейностите във връзка с позиционирането на подводната лодка. Очаква се работата да продължи поне още около 20 дни, ако разбира се, времето позволява, каза Данко Калчев и уточни:

След това, заедно с ръководствата на Съюза на подводничарите и Военноморските сили ще уточним по какъв начин да протекат реставрационните работи вътре и отвън.

Подводницата ще бъде ремонтирана на няколко етапа, като идеята е финансирането да бъде осигурено чрез малки проекти, съобщи още Данко Калчев и уточни, че „Фондация „Белославско стъкло” вече е кандидатствата с европроект за 55 хиляди лева по ОП „Морско дело и рибарство”.ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият пазар е много динамичен заради коронавирус

Туристическият пазар е много динамичен в момента заради опасността от разпространение на коронавируса. "Паника няма, но определено има страх у клиентите и много се отказват дори от пътувания и почивки, планирани за летния период и есента в чужбина" - коментира Мирослава Митинкова, управител на "Ясмин Холидейз" в предаването "На светло" на Радио Варна...

публикувано на 27.02.20 в 17:05

Валежите спират

Тази вечер до полунощ валежите навсякъде ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса, но утре отново ще се увеличи и на места, предимно привечер ще превали дъжд. Вятърът от запад-северозапад през нощта постепенно ще отслабне до умерен и утре ще се ориентира от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 0° и 5°, а максималните от 9° до 14°. За..

публикувано на 27.02.20 в 16:56

Цигари без бандерол задържаха служители на ОДМВР-Варна

В хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на битовата престъпност, разпространение на акцизни стоки без бандерол, извършване на нерегламентирани превози на пътници и превенция, под надзора на прокуратурата във Варна, са задържани двама мъже – С.С. (45 г.) и П.П. (50 г.), в които са намерени и иззети 55 000 къса с цигари без..

публикувано на 27.02.20 в 16:28

Предстоят съкращения в община Балчик

Близо 17 процента съкращения предстоят в администрацията на община Балчик и кметствата, след като днес местният парламент утвърди предложената от кмета нова обща численост и структура. Общата численост на длъжностите се намалява с петдесет и е 248,5 броя. Включва изборните длъжности, кметският екип, кметските наместници, администрация..

публикувано на 27.02.20 в 16:22

40 км от варненските пътища - вън от винетната система /ОБНОВЕНА/

40 километра от територията на Община Варна ще бъдат извадени от обхвата на винетната система. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.  Шосетата до Звездица, Тополи, Константиново и Казашко ще бъдат прехвърлени от АПИ към общината. Така жителите на 4-те села, които са част от Община Варна, няма да имат нужда от..

обновено на 27.02.20 в 16:06

Wizz Air променя графика на полетите си до Италия

Wizz Air обяви днес, че поради намаляващата тенденция в търсенето на полети до Италия, причинена от избухването на вируса COVID-19, ще промени своя полетен график. Това ще доведе до намаляне на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Северна Италия между 11 март и 2 април 2020 г. През този период ще бъде намален около..

публикувано на 27.02.20 в 15:35

Във Варна няма коронавирус

Няма болен с коронавирус на територията на Варна и областта, както и в България - това съобщи след заседание на кризисния областен щаб областният управител Стоян Пасев. Той уточни, че вече е ясно с колко легла разполага Инфекциозната болница във Варна и коментира липсата на маски и термометри: Д-р Дочка Михайлова-директор на РЗИ-Варна..

публикувано на 27.02.20 в 15:20