Доставката на газ за ЕС е гарантирана - въпреки напрежението между Киев и Москва

Европа няма да остане без природна газ тази зима, дори ако не бъде успешно приключена новата сделка за доставка на руски газ през Украйна, след като съществуващото споразумение изтече в края на месеца, показва германско проучване, публикувано в сряда.

"Доставката на газ за зимата е осигурена, дори ако разговорите за доставките на синьото гориво от Русия през Украйна до Европа бъдат неуспешни", се казва в проучването, направено от Института за енергийна икономика (EWI) в Кьолн.

Според него германските цени на природната газ могат да се повишат умерено, но няма да има прекъсвания в доставките.

Съоръженията за съхранение на природна газ са запълнени, цените са на многогодишно ниски нива поради глобалното свръхпредлагане, а взаимовръзката е далеч по-добра, отколкото преди 10 години, когато Русия и Украйна се оказаха в сериозен спор за цените и плащанията, посочва немският енергиен институт.

Москва продължава да подчертава, че не желае "газова война" с Украйна като тази през 2009 година, която доведе до прекъсвания в доставките в много европейски страни преди подписването на настоящото споразумение, което обаче изтича в края на годината.

Сделката, която обхваща доставките на Русия за Украйна и транзита към Европейския съюз (ЕС), изтича на 31-ви декември, а преговорите за нейното удължаване или за нейната замяна са усложени от въпроси като арбитражни процедури и анексирането на Крим от Русия през 2014 година.

Евентуалното прекъсване на транзита на газ към Европа през Украйна през януари 2020 година може да доведе до спад на износа на руски газ за ЕС с 6,3 милиарда кубически метра (bcm) през първия месец на следващата година, показа сценарий на института EWI. Подземните складове ще компенсират 83% от недостига, а останалият внос ще дойде от втечнен природен газ, се посочва в изследването.

Това ще увеличи германските цени с едва 5%,  но тези в Гърция - с цели 45%, тъй като последната е изолиран от основната европейска газова мрежа.

Сценариите за изключително студено време в Европа на фона на смущения в доставките на природен газ могат да бъдат оценени на малко по-високи, показват сценариите на EWI.

В анализът се посочва, че тримесечното снабдяване също изглежда невредимо, ако кризата между Русия и Украйна се проточи до март догодина, когато е официалния край на зимния сезон за газовия пазар.

Русия заяви, че могат да се проведат още тристранни преговори в четвъртък, ако участващите компании - руската "Газпром" и украинската "Нафтогаз" - са готови за това. През миналата седмица "Нафтогаз" заяви, че трябва да се извърви още доста дълъг път в преговорите.

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски пък могат да обсъдят тези проблемни въпроси, когато се срещнат в понеделник в Париж, заявиха от Кремъл, предаде Ройтерс.

През 2011 година газопроводът "Северен поток 1" под Балтийско море започна да доставя 55 милиарда кубически метра газ за Германия, като вече заобикаля Украйна, докато свързаният с него газопровод "Северен поток 2" трябва да влезе в експлоатация около средата на 2020 година, което ще удвои общия капацитет на двата.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Финансовият министър Владислав Горанов с проектобюджета за 2020 година

Близо 5 милиарда лева ще бъдат инвестирани догодина в образование

С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през следващата година. Това записаха депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 милиарда лева, но те са разпределени не само в приетия вече бюджет на ресорното министерство, а и в средствата за общините и..

публикувано на 05.12.19 в 17:11

"Премръзнали деца на спирка, Бай Ганьо не ги качва"

В пимо до медиите варненецът Александър Борисов разказва скандален случай в градския транспорт. Според него шофьорът на автобус по линия 409 отказва да качи студенти от спирката до  Варненския свободен университет въпреки лошото време и ниските температури. Нещо повече - водачът той се нахвърля с грозни думи и викове и само едно от момичетата успява..

публикувано на 05.12.19 в 16:39

Близо 40 доброволци помагат на Община Варна

Членове на доброволното формирование на Община Варна проведоха  демонстративно занятие със силите на Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”. Събитието е свързано с Международния ден на доброволеца.  Стана ясно, че доброволците на общинско разпореждане са близо 40, те вече са подпомагали общината и в реални ситуации...

публикувано на 05.12.19 в 16:30

Студенти влизат в Апелативния съд

Съвместни научни форуми, дни на отворените врати, участие в национални и международни проекти, лекции и обучения - това са само част от дейностите, предвидени в подписания договор за трайно партньорство и взаимноизгодно сътрудничество между Апелативния съд и Икономическия университет във Варна.  Председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян и..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Балчик е част от голям българо-румънски транспортен проект

Община Балчик успешно изпълнява проект за подобряване на връзката на третостепенните пътни възли в Мангалия и Балчик до трансевропейски транспортни мрежи, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния - България 2014-2020. Това заяви днес ръководителят на проекта от българска страна Димитрин Димитров. В Балчик се обновяват..

публикувано на 05.12.19 в 15:36

САЩ разследват бизнеса с "облачни услуги" на Amazon

Федералната комисия по търговия на САЩ започва да разследва бизнеса с "облачни услуги" на Amazon.com Inc. като част от вече течащо по-мащабно антимонополно проучване на голямата компания за онлайн търговия на дребно във връзка с нейните бизнес практики, съобщава Блумбърг. Преди това разследването беше насочено само към отдела за търговия на..

публикувано на 05.12.19 в 14:47

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България се повишава през третото тримесечие на 2019 година с 0,8% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,9%, като на годишна база икономическият растеж се забавя слабо до 3,7% след експанзия с 3,8% през периода април - юни, показва предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ). Това..

публикувано на 05.12.19 в 12:24