Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ще регламентира доброволчеството със закон

Снимка: europa.eu

Народното събрание ще разгледа проект на Закон за насърчаване на доброволчеството. Вносители са Атанас Зафиров и група народни представители от „БСП за България“. 

Целта на законопроекта е да създаде цялостна правна уредба на доброволчеството, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарност в българското обществото. Също така със законопроекта се цели ясното дефиниране на отговорностите на лицата, организиращи доброволческа дейност. Законопроектът премахва някои от бариерите пред доброволчеството, създава и стимули за гражданите да се ангажират с дългосрочни доброволчески дейности, отбелязват вносителите. Със законопроекта се въвежда легална дефиниция за „доброволческа дейност” с цел унифициране на настоящата нормативна уредба, като се предвижда изричната забрана за използването на доброволчеството като заместител на трудово правоотношение. Регламентират се видовете доброволчество, като се дава дефиниция за краткосрочно, дългосрочно и корпоративно доброволчество. На следващо място се уреждат правата и задълженията както на доброволците, така и на лицата, организиращи доброволческа дейност, се изтъква в мотивите.

В законопроекта се урежда статутът на доброволците. При извършване на доброволческа дейност от малолетни и непълнолетни лица се въвежда изрично изискване за съобразяване на дейността с възрастта на лицата, както и с техните физически и психически възможности. За извършване на дейност от малолетни, непълнолетни и запретени лица се изисква писменото информирано съгласие на законния представител. Предвижда се минималната възраст за доброволци, извършващи дългосрочна доброволческа дейност, да е 16 години, заявяват вносителите.

В мотивите се посочва още, че с нормативната уредба се предвижда създаването на Национален регистър на доброволците към Министерството на труда и социалната политика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат предстоящите избори на национално съвещание във вътрешното министерство

Организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори ще бъде тема на разговори на националното съвещание, свикано от вътрешния министър Атанас Илков с участието на служебния премиер Димитър Главчев. В срещата ще участват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни и областни дирекции, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 06:56

Въпросът за референдума отново е в полето на съветниците от община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна за ново обсъждане решението на Общински съвет на община Добричка, свързано с провеждане на местен референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове. Според приетото решение, на насрочения местен референдум гражданите трябваше да отговарят на въпроса: „Против ли сте определяне на територии за..

публикувано на 12.09.24 в 06:28

Слънчево, без валежи

Днес ще преобладава слънчево време. Все още по-значителна облачност ще има сутринта в крайните североизточни райони, но без валежи. По-късно и там облачността ще намалее до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който следобед ще отслабне и ще се обърне от южна четвърт. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около..

публикувано на 12.09.24 в 05:55

ЦИК регистрира ДПС-Ново начало на Пеевски и отказа регистрация на Джевдет Чакъров

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира коалиция "ДПС- ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-късно ЦИК гласува да откаже регистрация на партия ДПС. Това се случи на заседание на комисията снощи. Решението за регистрация на „ДПС – ново начало“ бе подкрепено с 15 гласа „за“. По-рано Върховният административен съд (ВАС)..

публикувано на 12.09.24 в 05:35

Адресите без ток

На 12.09.2024, от 09:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка - 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 184, 185, 186, 187, 188, 203, ул. Бриз-юг - 2, 297, 2047, ул. Д-р Любен Попов 28, 30, ул. Д-р Петър Скорчев 22, м-ст Свети..

публикувано на 12.09.24 в 05:00

Планирано е увеличение на учителските заплати с 15%

Трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата, каза министър Галин Цоков, предаде БНР. Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние..

публикувано на 11.09.24 в 19:57

Вицепрезидентът Илияна Йотова: политическите партии да рестартират доверието на българите

"Надявам се българските политически партии да рестартират доверието на българите и да чуем какво предлагат, а не да обсъждаме теми, свързани с регистрацията им, защото се намираме не само в политическа, но и във финансова криза, а всички ние искаме да живеем добре". Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която дойде за откриването..

публикувано на 11.09.24 в 19:52