Новите си експонати представи Военноморският музей във Варна

В навечерието на Никулден във варненския Военноморски музей беше открита традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“, която представя постъпилите през годината дарения в музейния фонд. Новите реликви са предимно дарения, а откупките са няколко на брой. Сред тях е рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са имали някои от първите български подводничари, преминали подготовката си в Германия. Тази година дарителите са 32-ма. Трима от тях - Георги Янакиев, Стайко Стайков и Николай Марков, разказаха за Радио Варна:

Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение. Сред експонатите се отличават и прибор за управление на стрелба – част от оборудването на военни кораби в края на ХХ век, и модел на китайски кораб тип „разрушител“. 

Посетителите ще имат възможността да видят мъжки и дамски униформи на офицери от военния флот, служители на СО „Воден транспорт“ и МВР, използвани в различни периоди от новата история. Сред тях са униформи на адм. Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г., и на капитан далечно плаване Ангел Прокопиев.

Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Школата по гражданско образование на ОДК празнува десети рожден ден

Школата по гражданско образование "Европейски мост" при  Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Варна, ще отбележи своя десети рожден ден от 18 часа в неделя, 19 януари, в Младежкия дом. Младите възпитаници на школата ще разкажат за всички свои преживявания през годините. В празничната програма ще..

публикувано на 17.01.20 в 12:02

Slipknot включиха България в европейското си турне

Една от най-популярните хеви-метъл групи Slipknot идва за първи път в България. Музикантите включиха България в европейското си турне, за да гостуват като хедлайнери на Hills of Rock, съобщиха организаторите.  Фестивалът ще се състои за четвърта поредна година на гребния канал в Пловдив - на 24, 25 и 26 юли 2020 г., припомнят от БТА...

публикувано на 17.01.20 в 10:49

"Търновската царица" във Варна днес

Спектакъла "Търновската царица" представят от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Представлението по едноименната повест на Емилиян Станев е с режисьор Бойко Илиев. С участието на: Елена Петрова, Веселин Плачков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Веселин Бирисов, Николай Сяров, Цвета Благоева и Марияна Бранкованова...

публикувано на 17.01.20 в 10:14

"Скици от Виена" - изложба на Иван Димитров - Вака

„Скици от Виена” е най-новата изложба на варненския художник Иван Димитров – Вака. Тя е подредена в „Галерия 8”. 11-те творби са с свеж колорит, наситени с много емоции и силно въздействие. За новия си цикъл „Скици от Виена“ авторът споделя: „Идеята за картините се роди спонтанно и естествено. Отново се „разходих“ из любимите ми улици и..

публикувано на 15.01.20 в 15:33
Доминик Милър

Китаристът на Стинг - Доминик Милър, пристига във Варна

Авторът на едни от най–големите хитове на Стинг, като Shape Of My Heart, La Belle Dame Sans Regrets и много други ще гостува през март във Варна. Силен старт се очертава на София Филм Фест във Варна, където след официалното откриване на фестивала, Доминик Милър ще сподели сцената на Фестивален и конгресен център във Варна със своята банда..

публикувано на 15.01.20 в 13:40

Хор „Турецкий” са пели и с Путин, и с Хулио Иглесиас

Хорът на „Турецкий” - една вокална империя от десетина солисти на сцената, 60 души екип зад нея, бенд, репортоар на 10 езика и 30-години триумфална история по световните сцени. Най-известният супер ансамбъл на Русия гостува във Варна на 27 февруари в ДКС. „Ние не съществуваме по законите на шоубизнеса, а създадохме нещо ново, своите..

публикувано на 15.01.20 в 11:27

"18% сиво" по едноимения роман на Захари Карабашлиев с предпремиера във Варна

ПРЕДПРЕМИЕРА 15 януари - 18:30ч. - среща с екипа на филма                      19:00ч. - прожекция в зала 1 18% СИВО - България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, Унгария, 2020 г., Драма По едноименния роман на Захари Карабашлиев. Режисьор: Виктор Чучков-син Сценарий: Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари..

публикувано на 15.01.20 в 08:55