"Премръзнали деца на спирка, Бай Ганьо не ги качва"

Снимка: Александър Борисов

В пимо до медиите варненецът Александър Борисов разказва скандален случай в градския транспорт. Според него шофьорът на автобус по линия 409 отказва да качи студенти от спирката до  Варненския свободен университет въпреки лошото време и ниските температури. Нещо повече - водачът той се нахвърля с грозни думи и викове и само едно от момичетата успява да се качи. Ето и какво написа Александър Борисов:

"Премръзнали деца на спирка, Бай Ганьо не ги качва, имало "правилник"
Неприятна случка бележи сряда вечер - 4-ти декември във Варна. Автобус на Градски Транспорт Варна ЕАД по линия № 409 пътува в посока към Варненски свободен университет "Черноризец храбър" в студената, ветровита и тъмна вечер.
На спирката, при температура от 1 °C, силен вятър и тъмнина, чакащи деца от близкия университет желаят да се качат на автобуса.
Шокиращо, обаче, шофьорът на автобус с регистрационен номер "В 8699 НХ" заявява, че имал 15 минути почивка и няма да качва никой, тъй като има още една спирка, след което автобусът трябвало да спре и след това да се върне от другата посока на тази спирка.
Децата, предимно млади момичета, казват, че автобусът е закъснял и умоляваха шофьора и контрольора да ги пусне вътре, защото навън е изключително студено и са премръзнали.
На чисто човешката молба, при наличие на други пътници в автобуса, които са там така или иначе, шофьорът отказва. Нещо повечето, той отвръща с ужасяващо грозни крясъци и викове, независимо, че децата по абсолютно никакъв начин нито са се заяждали, нито са го провокирали, нито са повишавали тон.
Виковете са толкова силни и толкова грозни, че един от пътниците моли шофьора да не крещи на децата, защото няма това право. Кондукторът се намесва и пита пътникът дали е адвокат и го пита с какво право се намесва държейки му сметка.
От децата успява да се качи само едно, другите остават да мръзнат на спирката при 1 °C, тъмнина и брулещ вятър да го чакат за евентуално повече от 15 минути.
Кондукторът и шофьорът продължават агресивно да се държат към едно дете - момиче, на което му заявяват, че е трябвало да му вземат сега двоен билет за една спирка повече - т.е. 4,20 лв, ако трябвало да спазят правилника.
Момичето е тотално стъписано от вербалната агресия към нея.
Тук е важен момент да се отбележи, че това не е стандартният маршрут на автобуса, но маршрутът е променен заради ремонт на съседна улица. Спирката на университета е стандартно последната спирка по подразбиране, децата нямат вина за ремонтът на съседната улица, заради който е променен маршрута.
Макар и да е морално укоримо оставянето на децата да мръзнат на спирката, то е на границата със закона крясъците, които бяха отправени към тях.
По видимата възраст на шофьора, когато тези деца завършат, ще дойде неговият ред да върви към пенсиониране. Изключително жалко е, че пенсионната система на България е такава, че пенсионерите реално се издържат от работещите в момента.
Още по-жалко е, че тези деца масово мечтаят да се махнат от България след като завършат и да живеят в страна, в която възрастни мъже не нападат беззащитни млади момичета и жени, хора в неравностойно положение и възрастни хора.
Пушенето на цигари от страна на шофьорите, говоренето по телефона и извършването на множество нарушения на Закона за движения по пътищата, включително каране с превишена скорост, неправилни изпреварвания и много други, са добре известни на всички.
Жалко е, когато на фона на тези нарушения се гледа буквата на правилника за да не се качат едни премръзващи деца, чакащи закъсняващият си автобус.
Жалко е, че в държавата, в които се отричат международни харти за защита на децата, жените и хората в неравностойно положение от насилие, едни самозабравили се Бай Ганьовци могат да атакуват, макар и вербално, толкова жестоко и толкова брутално беззащитните деца - бъдещето на България.
Обръщам се към хората, които са жертва на това самозабравило се хейтърска, мизантропска и скотска група, която явно не осъзнава какво прави - емигрирайте, оставете ги да се самоизбият от своето хейтърско поведение.
За всички онези, които са свидетели на насилие, дори вербално - не стойте безучастни, а реагирайте, утре това могат да бъдат и вашите деца!"
В прикачения звуков файл можете да чуете разказа му в ефира на Радио Варна.  За случая е сезиран Злати Златев - изпълнителен директор на фирма "Градски транспорт".
ВИЖТЕ ОЩЕ

96 нови съдебни заседатели положиха клетва във Варна днес

96 съдебни заседатели положиха клетва днес и с подписването на клетвения лист официално встъпиха в длъжност. Церемонията беше ръководена от Ерна Якова – и.ф. Председател на Районен съд – Варна, която поздрави новоизбраните заседатели и пожела ползотворна и добросъвестна работа през следващия 4-годишен мандат...

публикувано на 17.01.20 в 16:48

До седем дни болнични ще могат да дават личните лекари

Личните лекари ще могат да дават до седем дни болничен без прекъсване, вместо досегашните 14. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите листове. Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в..

публикувано на 17.01.20 в 16:26
Емил Димитров

Новият екоминистър е за по-ефективен контрол при вноса и оползотворяването на отпадъците

Необходимо е в много бърз порядък да се създаде по-ефективен контрол при въвеждането на отпадъци на територията на страната, складирането им на площадките, оползотворяването, разделянето и изгарянето им. Това заяви в Перник новият екоминистър Емил Димитров. По думите му, сегашната система не е добра. Затова той е възложил изготвянето на..

публикувано на 17.01.20 в 16:16
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Правителството одобрява промените в закона за хазарта

Правителството подкрепя промените в закона за хазарта, внесени от Симеонов и депутати от НФСБ, с които се предвижда лотарийните игри да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това потвърди пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Горанов обясни, че се залага на..

публикувано на 17.01.20 в 15:45

Директорът на "Двореца" в Балчик стана почетен гражданин на побратимен чешки град

На церемония снощи побратименият на Балчик чешки град Валашске Мезиржичи отличи с почетно гражданство директорa на Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова. Кметът домакин Роберт Стржинек й връчи кристалния ключ на града за заслугите й в културния и образователен обмен между двете населени места. На сайта на..

публикувано на 17.01.20 в 14:59

Фейсбук страницата "Девня - древна и модерна" с въпроси относно отпадъците на пристанище Варна

Няколко въпроса, свързани с новата пратка RDF отпадъци на Пристанище „Варна Запад“, е изпратил екипът на фейсбук страницата „Девня - древна и модерна“ , до директора на РИОСВ-Варна инж. Христина Генова. Това се е случило на 13 декември 2019 г., съобщиха в писмо до медиите от пресцентъра на Община Девня. От екоинспекцията обаче не са получени..

публикувано на 17.01.20 в 14:45

Досъдебно производство за откритите контейнери на пристанище Варна

Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за открити на пристанище " Варна-З апад" 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия . Това съобщи и.д. районен прокурор Владислава Панайотова. Стана ясно, че контейнерите са пристигнали във Варна на 9 октомври миналата година и са били за временно складиране за 90 дни...

публикувано на 17.01.20 в 14:25