Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Явор Панев – между Лодз и Варна, Полша и България

Явор Панев е млад архитект, завършил Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Още като ученик започва да учи архитектура в София. Специализирал е по темата „Устойчива архитектура“ в Барселона, Испания и „Устойчиви строителни материали“ в Лисабон, Португалия. Регистриран е по немската система за сертифициране на устойчиви проекти. Съосновател и заместник-председател е на Сдружение „Таляна“, в което цели да насърчи развитието на историческото ядро на Варна като младежко, артистично и пешеходно пространство. Активен участник и организатор на дискусии за бъдещето на града. Работи като архитект във Варна и София.

Наскоро Явор Панев се върна от Лодз. В презентацията „Ревитализация. Лодз“ в Дома на архитекта във Варна той разказа за впечатленията си от архитектурата, опазването на сградите-паметници на културата и инфраструктурата в полския град. „Опазването на сградите-паметници на културата е тема, ключова за цяла Европа. При поляците ценността на това да опазват е равносилна на възпитанието и първите седем години. Те знаят смисъла на думите, че всеки камък е богатство. Това, което ми направи впечатление е, че собствеността там не се явява частна, а е общинска и държавна. А второто е, че в Полша няма земетръс – пространствена възможност, която в България се оказва проблем. В Лодз правят много подобрения на стари индустриални фабрики, които са инкубатори на младежки проекти. Цялостната политика на Лодз е на индустриален град, загубил индустриалния си апогей преди 150 години. Но през годините държавата се опитва да привлича млади хора, като насочва централната градска част към артистичните изпълнения. Разхождайки се из града, ти виждаш един облик, един характер“, коментира в предаването „Улица „Събота“ арх. Явор Панев.

По думите му, във Варна има изключително много история. „Тази история дори е фиксирана на една локация и това е т.нар. „Дупка“. Това място катализира всички процеси, които се случват в града. Изключително съм благодарен на всички граждани, които попълниха анкетата за бъдещето на „Дупката“ – това бяха над 3 хиляди души. За това място преди години е имало една идея, а погледнете сега как се променят нагласите. Години след това ние осъзнаваме, че е грешка да имаш мол в центъра на града“, допълни Панев.

Архитектът съобщи, че в края на февруари и началото на март ще станат ясни резултатите от Международния конкурс за новата сграда на „Карин дом“. „Има много голям интерес – срещаме одобрението както в Колегията във Варна, така и в страната. Сега тече общо събрание на Камарата на архитектите. И в Полша има голям интерес към заданието. Обяснили сме го така, че независимо от нашата нормативна уредба чуждестранните екипи да са адекватни да получат изходна информация, така че да проектират при равни условия“, каза още Явор Панев.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15