Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ одобри Общия устройствен план на Балчик

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова издаде заповед, с която се одобрява проект за Общ устройствен план на община Балчик, фаза окончателен, Правила и нормативи за прилагането на ОУП и Специфични изисквания за устройство на територията към окончателния проект на ОУП. Заповедта е окончателна и не подлежи на обжалване.

За територията на община Балчик е налице териториално устройствен план, създаден и одобрен в периода 1996-1997 г. при условията на различна нормативна уредба и различно състояние на Българското Черноморско крайбрежие.

Съгласно техническото задание, утвърдено от възложителя МРРБ, проектът за ОУП обхваща територията на община Балчик, като селищната територия на гр. Балчик и на с. Кранево е извън обхвата на проекта и се устройства с влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени през 2007 г., се казва в министерската заповед.

В документа, който не подлежи на обжалване, се посочва, че засиленият инвестиционен натиск в последвалите десетилетия към крайбрежието е създал екоконфликти, свръхурбанизация и прекомерно усвояване на рекреационните ресурси. За овладяването на тези негативни процеси се налага преосмисляне на основните устройствени принципи за развитие на черноморската община, с оглед създаване на условия за постигане на устойчиво и балансирано развитие.

Окончателният проект за ОУП е публикуван на сайта на Община Балчик. 

Становище на Министерство на културата дава препоръка Община Балчик да инициира провеждане на процедура за предоставяне на статут и определяне на режим за опазване на недвижима културна ценност - „културен ландшафт”, на историческото градско ядро заедно с прилежащите скални структури.

Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че ще бъде предприета тази тежка и тромава процедура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02