Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Календарът - между астрономията и математиката

Снимка: blagoevgrad.eu

За да е една година високосна, каквато е и 2020-а, освен че към обичайните 365 дни на определен период от време се добавя още един ден, тя трябва да отговаря и на някои допълнителни условия, свързани с математическото действие „деление“ без остатък при определени числа.

За какво по-точно става дума според Григорианския календар в контекста на старинните календарни системи и как календарната година „се привързва“ към астрономическата, уточнява астрофизикът д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

В средата на 16 век папа Григорий решава, че трябва да навакса натрупаните 13 дни закъснение, резултат на неточното измерване на времето. Така в Григорианския календар има вече не една високосна година на всеки четири, а имаме 97 високосни години на всеки 100 години. За това той е един от най-точните календари, които могат да се използват днес. Той има изоставане от един ден на всеки 4000 години.

Правилото при Григорианския календар звучи така:

Всяка година, която с точност се дели на 4 е високосна, освен ако не се дели без остатък на 100. Но има и още едно изключение. Ако годината се дели на 100 без остатък, но едновременно се дели на 400 без остатък, то тогава тя е високосна. Още математически обяснения можете да чуете в разговора на Росица Панайотова с Владимир Божилов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 24 октомври – Световния ден за борба с полиомиелита

Всяка година на 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита и дългогодишните усилия на к ампания, подета от Ротари Интернешънъл като илюстрация как една общност на приятели успява да спаси близо 3 млрд. деца от една осакатяваща болест. Близо 70 години след поставянето на първата полиоваксина в света – през март 1953 г.,..

публикувано на 24.10.21 в 13:44

Следващата неделя местим стрелките с час назад

В неделя, 31 октомври, ще преместим стрелката на часовника отново, за да преминем към зимното часово време. В България ще преместим стрелките с един час назад в неделя, на 31 октомври, в 4:00 часа през нощта, тоест от 4:00 часа ще стане 3:00 часа. Въпреки че Европейската комисия преди три години предложи да се премахне сезонната смяна на..

публикувано на 24.10.21 в 08:16

"Атракцията" Vera Su отново привлече хората, въпреки забраната

Множество любопитни хора са в района на Яйлата и днес, за да видят отблизо заседналия вече около месец кораб "Vera Su". Това съобщи фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев.  Припомняме, че Община Каварна обяви частично бедствено положение на 30 септември заради заседналия кораб в района на Камен бряг. Това стана със заповед на кмета Елена..

публикувано на 23.10.21 в 17:12

Благотворителен базар за бъбречна трансплантация

И през днешния почивен ден пред Фестивалния комплекс във Варна се провежда благотворителен базар. Средствата, събрани от продажбата на книги, ще са за Кристина Генчева. Жената е майка на две малки деца. Чуйте още от разговора на Кристина Генчева и Ваня Славова: Кристина споделя: "По време на втората ми бременност имах бъбречни проблеми...

публикувано на 23.10.21 в 12:59

Село Засмяно – притегателно място за млади семейства и чужденци

Засмяно е малко селце в Община Аксаково, което се намира на 30 километра от Варна. Старото му име е Гюле-кьой, което в превод означава „извито село“. Селото не е много голямо по площ и население, но впечатлява с красивата природа, чистият въздух, тишината и спокойствието. Село Засмяно е заобиколено от акациеви и дъбови гори , а в близост..

публикувано на 22.10.21 в 12:03

Четвъртокласничка от Варна върна загубено портмоне пълно с пари

Да направиш добро не е нещо необичайно. Tака смята четвъртокласничката Ивон Кавеева от началното училище „Васил Левски” в квартал „Аспарухово”. Тя намери и предаде портмоне с пари, без документи в него. Но социалните мрежи бързо откриват Ирен Димитрова, която е изтървала портмонето и историята има щастлив край. Даниела Стойнова разказва за момичето,..

публикувано на 22.10.21 в 10:10

Предизборни нагласи в Генерал Кантарджиево

Животът на село се стяга от година на година,  споделят хората от аксаковското село Генерал Кантарджиево. " Колко пенсии получаваме и с толкоз пари как смогват тези хора, те си знаят. Рядко хора имат животни да гледат - кокошки, овчица, мляко...Пенсиите 350 - 400 лева, за Европа е срамота. Заплатите на депутатите - 12 хиляди лева. Как ще се сравняват..

публикувано на 22.10.21 в 07:47