Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Николай Йорданов: Оценката ми за театралната 2019-а е по-скоро умерена

Търсенето на бързия успех обрича театрите, ако не на семпли, то на средно добри постановки

Проф. д-р изк. Николай Йорданов
Снимка: БГНЕС

Тази театрална година отстъпваше на предходните 3-4. Така оцени 2019 година за театъра проф. д-р изк. Николай Йорданов от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“: "През 2019 г. за мен като спектакъл е трудно да видя отделно заглавие, което да е толкова доминиращо, толкова ярко, че да си кажа: "Ето това е нещо, което е постижение спрямо театралния пейзаж у нас или спрямо развитието на самия творец". Бих отличил, все пак, "Празникът" от Томас Винтерберг на Явор Гърдев в МГТ "Зад канала". Мисля, че това е един много стилен спектакъл. 

Ако търсим събития, за мен събитията бяха по-скоро отбелязването на някакви годишнини. Да речем 90 години от раждането на Йордан Радичков – безспорен авторитет в българската драматургия, 30 години Театрална работилница "Сфумато". Ето тези две събития ни накараха да си дадем сметка за един траен принос в българската театрална култура."

Констатацията "Залите са пълни" сама по себе си е положителна. Но по-важният въпрос е на какво отиват хората и на какво се радват.

"Аз си спомням, че когато преди десетина години се обсъждаше този модел на финансиране на държавните театри, се говореше, че ще се въведе критерият "зрителски интерес", но отделно ще се въведат и други критерии, които досега не са въведени.

И ми се струва, че търсенето на бързия успех, а театрите са принудени да го правят в тази ситуация, ги обрича, ако не винаги на семпли постановки, то на средно добри постановки

А по мое мнение средно доброто е добро само за статистиката. Когато говорим за постижения и за събития, не това определя художествения език и новите тенденции. Липсва рискът, липсва търсенето на неочаквани заглавия, на неочаквания решения на сцената. Иначе, да, има добри артисти, добри сценографи, отделни интересни решения... Но като цяло, когато наблюдавам европейски спектакли, това предизвиква у мен силен дисонанс, щом се върна от международен форум, да речем. Затова и преценката ми за нашите театри е по-скоро умерена." – смята проф. Йорданов.

През цялата година „Артефир“ се стреми непрекъснато да ви информира за премиерните спектакли и другите събития в театралния живот в София и в страната, както и да ви срещне отблизо с техните създатели. И тъй като краят на годината е времето за равносметки, сега ви предлагаме едно кратко обобщение на театралната 2019-а през професионалния поглед на театроведа. Проф. Йорданов е и директор на фондация „Виафест“, която организира Международния театрален фестивал „Варненско лято“, и куратор и програматор на платформата „Световен театър в София“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд гостуват с акустичен концерт в Радио Варна

Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт за китара и глас в Концертното студио на Радио Варна на 27.02.2020 г. (четвъртък), от 19:00 ч. „Винаги отиваме с удоволствие и огромно вълнение за концерт край морето! Преди две години Мери Бойс Бенд имаше голям концерт в Летния театър на Варна. Този път ще е различно - аз и Миро ще изнесем..

публикувано на 21.02.20 в 13:34

„Добрич в старите картички” представят в Дом-паметника “Йордан Йовков"

Експозицията е посветена на 30-годишнината от възстановяването на името на нашия град - Добрич. Ще бъдат показани пощенски картички от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Посетителите ще могат да проследят как се е променял архитектурния облик на града в различни периоди от началото на 20 век до 80-те години. Показани ще бъдат..

публикувано на 21.02.20 в 09:41

"Театърът чете" в Драматичния театър във Варна

„Театърът чете“ - инициатива, посветена на 100-годишния юбилей на Варненския театър ще се състои тази вечер на сцена "Ротонда". Всеки месец актьори от трупата четат пред публика текстове на връстници на театъра - тази година на автори, родени през 1920 г., догодина на автори, родени през 1921 г. Във февруарското издание актьорите Полина..

публикувано на 21.02.20 в 09:35

Дали бижуто е нашето нарцистично отражение?

10-тото  издание на годишната бижутерска сборна изложба се открива във варненската галерия Le Papillon под мотото "Огледални образи". Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и..

публикувано на 20.02.20 в 15:24

Два дни с цигуларя Веселин Ешкенази

20 & 21.02 / 19.00 ч., Основна сцена "СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ" Диригент Мартин Пантелеев Солист Веселин Пантелеев – Ешкенази В програмата: Бах – Концерт за две цигулки и оркестър; Менделсон – Концерт за цигулка и оркестър; Сараюсате – „Цигански напеви“; Бизе – „Фарандола“ из „Арлезианката“; Масне – „Размишлеие“; Пипков –..

обновено на 20.02.20 в 08:16

Берлинале събира отново филмовия елит

В германската столица стартира 70-ият Международен филмов фестивал в Берлин, в чиято програма са включени около 340 филма, 18 от които се съревновават за наградата "Златна мечка", предаде ДПА. Холивудските актьори Джони Деп, Хавиер Бардем, Ел Фанинг и Салма Хайек ще преминат по червения килим на феста, както и Хилари Клинтън. В списъка на..

публикувано на 20.02.20 в 06:54

"Отело" тази вечер във Варна, през март в Народния театър

19 февруари, 19.00, Основна сцена ОТЕЛО Трагедия от Уилям Шекспир. Постановка Пламен Марков. Сценография и костюми: Мира Каланова. Композитор Петя Диманова. Хореография и сценичен бой Камен Иванов. Асистент режисьор Николай Кенаров, Траяна Минкова. Асистент художник Габриела Кърджиолова. Консултант по африкански..

публикувано на 19.02.20 в 10:35