Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археологът Валери Йотов: Надяваме се градинката до ДЗИ да не стане втората Дупка във Варна

| обновено на 14.02.20 в 08:45
2
Доц.Валери Йотов
Снимка: Радио Варна

Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града през 2019 г. – античност, римско време, византийско и края на Османската империя могат да се видят в пространството известно като "градинката до ДЗИ". Това е уникален късмет както за археолозите, така и за Варна и за България, смята археологът доц.д-р на историческите науки Валери Йотов от Регионален исторически музей-Варна. Най-доброто решение е там да се обособи един парк, който да показва археологията. Да бъде зона, не само за отдих, но и зона за опознаване на археологията на града. За да бъде опазена археологията, обаче трябва да бъде оградена, да бъде отворена през деня за посетители, а през другото време да е затворена и да има някаква система на охрана, подчерта в интервю за Радио Варна Валери Йотов. Най-важните и значими открития през археологически сезон-2019 ще представят по повод своя празник днес, 14 февруари варненските археолози от Регионалният исторически музей.

доц.Валери ЙотовС какво е забележителна за вас 2019-та година?

С това, че имах според мен, един много добър шанс като археолог, а и моите колеги, с които работя. Това е шанс и за археологията на Варна и на България. Имахме щастието да попаднем на елинистическата крепостна стена, най-вероятно югозападната на античния Одесос, която по-късно през Римския период е била поправена. И до нея една друга стена, която може да се определи като византийска от края на 4-ти, 5-ти, 6-ти век. Възможно е при продължаване на проучването да излезе и входа към пристанището. Върху тези струкури има един военен склад, който е бил построен в периода 1832-1834 г. под ръководството на специално изпратения тук доверен човек на султан Махмуд II – инженер Пепе Мехмед паша. Това е малко известна история, но за първи път имаме шанс в археологически план да попаднем на структури от това строителство и няма значение, че това не е така далеч във времето, само преди век и половина.

Какво ще е бъдещето на тези старини? Как ще прекарат зимата?

Буквално аз и моите колеги трябваше да употребяваме усилия, за да убедим и инвеститора, и изпълнителите особено, в това че е необходимо да се направят там археологически проучвания. Слава Богу, че намерихме такова положително отношение и внимание.

Инвеститорът е община Варна.

Да, г-н Иван Портних беше там на място, запозна се със ситуацията. Главният архитект на Варна Бузев е с голямо разбиране към откритията и с идеи, бих казал в перспектива. Варна има в момента много сериозен проблем с т.нар. Дупка и аз се притеснявам сега това откритие, което имаме в градинката под ДЗИ, да не стане втората Дупка във Варна. Това си е сериозен проблем, няма никакво съмнение.

Питам ви, защото сме туристически град и показването на тези находки по подобаващ начин би било изключително привлекателно за Варна като дестинация с древна археология.

Аз имам усещането, не съм напълно убеден, че главният архитект на Варна е така да се каже в нашия отбор.

Какви са идеите за това пространство?

Най-малкото проучването на обекта да бъде довършено. И най-малкото – зоната с тези археологически структури, където са тези три стени от три периода плюс военният склад от османския период да бъдат показани по някакъв начин. Това не е много трудно. По-трудно е, според мен, да се обособи един парк, който да показва археология и архитектура. Да бъде зона, не само за отдих, но и зона за опознаване на археологията на града.

Във времето как ги виждате?

През пролетта е възможно да приключим тези изследвания. Там има няколко проблема, които са сериозни. Подпочвена вода излиза излиза на близката кота, буквално на нивото на византийския и римския пласт. И при всяка намеса, дори с лопата, веднага избликва вода. Има някакви инженерни решения, сигурно, но не съм компетентен да кажа какви. А другото е ограждането на самата градинка. Това, според мен, би било най-доброто – да се огради, да има някакъв вход, който да бъде за за деня, за да може да се виждат тези старини, а през другото време да бъде затворени, за да бъдат опазени, тоест да има някаква система на охрана. Градинката предоставя добри възможности там да се пренесат част от съхраняваните в музея артефакти, като прословутия питос (бел.ред. делвата, открита пред храма „Св.Николай Чудотворец“ на пешеходния бул.Княз Борис Първи).

Музей на открито?

Да, какъвто е например Римски терми.

А как ще прекарат зимата?

Слава Богу тези старини са доста здрави. Надявам се, че няма да има някакви сериозни повреди по тях. Те са в добра кондиция, няма нужда и от консервация в момента. Според мен, няма нужда да се вземат някакви мерки и да се покриват, макар че Закона за опазване на културното наследство беше необходимо да се направи такова покритие. Това им състояние сега ги пази, даже по-добре, тъй като всяко едно покриване би довело до мухъл, защото там има много влажна среда.

Ще бъдат ли опазени тези находки?

Това е добър късмет за един археологически екип, но това е много по-голям късмет за Варна! Най-големия късмет е, че за първи път имаме случай, когато структури са установени в градинка. Тоест няма да има намеса, тук никой няма да има претенции тук да се построи един голям блок, банка, увеселително заведение и т.н. Тоест това ще си остане градинка. Е, притеснявам се да не остане дупка!

Цялото интервю чухте в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без свидетелство за съдимост и актуално състояние за проекти по фонд "Култура"

Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна одобри изменения и допълнения в Правилника за работа на фонд „Култура“. Промените се правят, за да улеснят кандидатстващите организации както при подаване на проектните предложения, така и при отчитането им, стана ясно на днешното заседание. В резултат на поправки в..

публикувано на 27.02.20 в 12:04

Обявиха журито за награди "ВАРНА" за 2020

Съставът на журито, което ще избере тази година удостоените с награда „Варна“, избра с абсолютно мнозинство днес комисята „Култура и духовно развитие“ на Общински съвет-Варна. По правилник председателят на комисията е и председател на журито, това е съветникът Димитър Чутурков от БСП. Другите членове на журито ще са: трима носители на награда..

публикувано на 27.02.20 в 11:33

Хор „Турецкий” с концерт във Варна днес

Хорът на „Турецкий” - една вокална империя от десетина солисти на сцената, 60 души екип зад нея, бенд, репортоар на 10 езика и 30-години триумфална история по световните сцени. Най-известният супер ансамбъл на Русия гостува във Варна днес - 27 февруари в Двореца на културата и спорта. „Ние не съществуваме по законите на шоубизнеса, а..

публикувано на 27.02.20 в 07:00
Мери и Миро Мутафчиеви

Мери от Mary Boys Band: Помня абсолютно всеки концерт, защото това е моят път!

На 27 февруари от 19 часа Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт в Концертното студио на Радио Варна . „Много се вълнувам за този концерт, защото той ще е много личен, интимен. Много от песните в него ще бъдат посветени на любовта. Аз и Миро ще се опитаме наистина да покажем, да изразим това чувсто. Акустичните концерти са много..

публикувано на 26.02.20 в 18:29

"Дон Карлос" на основна сцена

Дон Карлос - опера от Джузепе Верди.  Начало 19 часа на Основна сцена Диригент Мартин Пантелеев. Режисьор Кузман Попов. Действащи лица и изпълнители: ФИЛИП II - Деян Вачков, ДОН КАРЛОС - Валерий Георгиев, ЕЛИЗАБЕТ ВАЛОА - Габриела Георгиева, ПРИНЦЕСА ЕБОЛИ - Даниела Дякова, ТЕБАЛДО - Марилла Гьонги; МАРКИЗ ПОЗА - Пламен..

публикувано на 26.02.20 в 08:40

Габровският театър гостува с въстановка на комедията МИХАЛ МИШКОЕД /Зех тъ, Радке, зех тъ!

25 февруари 2020 г. - зала 1 - 19:00 ч. МИХАЛ МИШКОЕД /Зех тъ, Радке, зех тъ! Постановка: Невена Митева Сценография:Радуил Серафимов Хореография: Лъчезар Захариев Музика: Румелия Алексиева Консултант: Велизар Велчев С участието на: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав..

публикувано на 25.02.20 в 06:25

Оригинални знамена на българското Опълчение гостуват във Варна

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния..

публикувано на 24.02.20 в 15:10