Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тенекеджиев: Нося името на дядо - капитан Васил Мачев, който ме научи да обичам земята и народа си

4
Васил Тенекеджиев (в центъра) по време на историческа възстановка
Снимка: Радио Варна

Честитим си Новата година Васил Тенекеджиев,археолог в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той е част и от екипа на историческо сдружение "Чигот”. Как празнува имения си ден, за желания късмет от баницата, плановете за 2020-та и за предизвикателствата пред един археолозите във Варна - Васил Тенекеджиев, гост в предаването ”Новият ден” на 1 януари:

Честита Нова година! Днес на 1 януари, Васильов ден, традиционно се върти баница с късмети, вие какъв късмет си пожелавате?

Честита Нова година! Знаете в България първият късмет, който се пожелава е здравето, така че пожелавам си здраве, а оттам нататък просто една добра късметлийска година!

Във вашето семейство имате ли някаква специална традиция, която е част от този първи ден на годината?

Празникът на Васильовците е доста сложен, тъй като е на 1 януари и целокупното българско население днес не е съвсем на себе си. Но все пак още от дете съм свидетел, че се събираме вечерта на 1-ви и въртим баница с късмети. Преди това се правеше в къщата на баба ми и дядо ми. Аз съм кръстен на един от моите дядовци – капитан Васил Мачев, съответно там се правеше баницата. Сега вече я правим при мен, вкъщи. Става много весело.

Кажете ни за вашия дядо, чието име сте наследил.

Той е много интересна личност, родом от Сопот, Вазовския Сопот. Капитан Васил Мачев първо е бил летец, а след това се преориентира към флота, още като млад и достига до капитан първи ранг. Премества се със семейството във Варна. Аз се появявам в този период, когато вече семейството е тук. Той е бил известно време началник тил на флота. Един човек много родолюбив, опитваше се всячески да възпита всички в семейството и многото внуци в любов към България, нали рода е и от Сопот. Много сме ходили там, летни и зимни ваканции, съответно да се отиде в Сопот е като едно потапяне в „Под игото”. В романа, имам предвид, защото той се развива именно там – Бяла черква от романа е всъщност Сопот. Така че, заради този мой дядо в мен, а и в другите внуци се разпали интереса към историята, към миналото, към България.

Какъв е най-важният урок, който имате от него?

Най-важното послание е „Обичай Родината си”. Не в този краен патриотичен смисъл, който в момента даже има лош привкус в България. А в съвсем нормалния, топъл, хубав, български смисъл – да обичаш земята си, да обичаш страната си, да обичаш народа си.

Какво виждате във вашата 2020-та година, какво сте заложили вече?

Планът е доста ясен, дали ще се реализира е отделен въпрос. Ние работим по проекти, които трябва да се планират доста по-рано. Заложено е и в 2020-та да имаме разкопки е месността Джанавара, а също очакват ни доста спасителни разкопки в старата част на Варна.

Имате предвид градинката до ДЗИ?

О, не само. Т.нар.”гръцка махала”, но и прилежащите й части влизат в археологически и архитектурен резерват „Одесос” и всички строителни дейности там задължително минават под наблюдението на археолози. Напоследък строителния бизнес в града очевидно излезе от всякакви кризи, защото много се строи и буквално екипът на РИМ-Варна трудно успява да покрие всички строежи. Градинката до ДЗИ е само един от тях. Има подготовка за строеж на ул.”Софроний”, където колегите разкопават една късноантична баня. Екипът, в който аз участвам работи на ул.”Сан Стефано”, недалеч от църквата „Св.Атанасий” и в момента проучваме една от римските улици на Одесос.

Какво се случва с тези находки?

Има ясен регламент. Когато се разкопаят структури Комисия към Института за опазване паметниците на културата решава каква ще бъде съдбата на развалините. Това не е наше решение, защото се предполага, че археологът винаги иска всичко да се запази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55