Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменците празнуват Рождество

| обновено на 06.01.20 в 10:58
3
Снимка: БГНЕС

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. А тази вечер е Бъдни вечер.

Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари.

Масата в дома е подредена предварително. На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т.е. сарми от булгур и кисело зеле. На Рождество Христово арменците се поздравяват така: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му".

На самата Коледа, на 6 януари, се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони. И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата.

За разлика от българите арменците обаче не кичат елха.
Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари.
Как посреща и празнува Рождество Христово арменската общност във Варна пред Веселина Божинова разказа г-жа Такухи Бейлерян, бивша главна акушерка във варненската АГ-болница.
Чуйте интервюто в прикачения звуков файл:

Такухи Бейлерян:

Мен ме водиха на църква. Баба ми не разрешаваше да се обръщам назад и да питам нещо. Трябваше да гледам само олтара. Сега чак осъзнавам смисъла: когато човек влиза в църква, наистина трябва да остане насаме в тишината под купола със своята душа, своята духовност и Бог.

Навремето също водих децата в храма; водила съм и внуците си.

- Какво включва празничната трапеза?

Богата е масата. На нея трябва да има традиционни неща, пита с късмети, пита - хляб: хлябът е берекетът на къщата. Има и много други вкусотии: сладки, ашуре, сушени и пресни плодове, постни лозови сърми, освен това пилаф, нахуът, боб, кешкек- това е ориенталско ястие от жито. Кешкек е традиционно, обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници.

Подаръци имахте ли някога, на 6-ти сутринта след литургията?

Подаръци като малка съм нямала винаги, защото беше война. Времената бяха такива. Аз си спомням затъмненията. Баща ми беше на фронта няколко пъти. Два пъти получихме известие, че е починал. В такъв момент как да направиш подаръци. Но никога не ми е внушавано, че трябва да получа подаръци.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30