Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария от "Аморфа" - равносметки и плановеМария Баджакова е съосновател на младежката фондация "Аморфа". Създадена на 25 януари 2009 г. като група, това е неформално обединение с екип от млади хора при реализирането на поредица от младежки дейности, инициирани и осъществени от тях. Младежката фондация, носеща същото име, е формирана като кулминация на 7-годишната работа на групата. Началото й е на 21 март 2016 година. 

19 държави, 14 езика, 14 градски пространства във Варна - така започва равносметката си за изминалата година Мария.

В края на годината винаги си казваш, че винаги можеш повече. "Аморфа" през годините смени стратегията си - започна да прави по-малки събития, на по-различни места, с различни формати и култури.

За дейността на "Аморфа"

Това е фондация в обществена полза. Всичко, което правим, е свързано с развиване на местната общност и младите хора на Варна.

За събитията

Едно от събитията, които организираме, са Вълноломните разговори, които са посветени на разнообразни теми. Опитваме да намерим интересни хора, които са фокусирани да работят, а не само да правят имидж.

Опитваме се да отваряме хоризонтите на хората как стоят нещата на други места по света. Част от основните ни събития е Нощта на литературата във Варна - партньори сме на Община Варна. Опитваме се да стигнем до различни хора, това е основната ни цел.

За значението на "Аморфа"

"Аморфа" означава нещо безформено - да нямаш конкретна форма, а да имаш ясна същност и цел и да отстояваш себе си. Това е важно послание за младите хора,  които непрекъснато попадат в различни ситуации.

За промяната на града през годините

Градът много се промени от 2009-а, когато беше създадена "Аморфа". Промени се и стратегията ни. Много места , откакто работим активно със затворени пространства, вече ги няма. Най-големият ни проблем е това, че младите хора напускат града и Варна остава без този ценен капацитет. Но пък хубавото е, че на тяхно място идват други, които не са израснали тук. От друга страна, тези млади хора, отивайки навън, могат да върнат места от цял свят тук.

Цялото интервю с Мария от "Аморфа" в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

публикувано на 18.02.20 в 15:55

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

Училище във Варна създава флористи

Със задачата да научат хората да са не просто продавачи на цветя, а истински виртуози, са се заели професионалистите Ивайло Иванов и Анна Земцова. В рамките на два дни всеки, който има афинитет към правилната подредба на цветята може да се научи на най-основните правила в този занаят, сподели за Радио Варна Ивайло Иванов. Първият курс е на 17 и 18..

публикувано на 13.02.20 в 08:11
Къща-музей П.К.Яворов

Новооткритите ръкописи на Яворов - фалшификати?

Много шум се вдигна през месец януари 2020 г. - открити са нови стихотворения и документи на Яворов. Сензация! Собственикът на издателска къща "Персей" Пламен Тотев се погрижи да направи свръхреклама на собственото си издание "Непознатият Яворов". Това пише в статията си "НОВООТКРИТИТЕ" РЪКОПИСИ НЕ СА НА ЯВОРОВ, ТЕ СА ФАЛШИФИКАТИ”,..

обновено на 12.02.20 в 10:32