Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария от "Аморфа" - равносметки и плановеМария Баджакова е съосновател на младежката фондация "Аморфа". Създадена на 25 януари 2009 г. като група, това е неформално обединение с екип от млади хора при реализирането на поредица от младежки дейности, инициирани и осъществени от тях. Младежката фондация, носеща същото име, е формирана като кулминация на 7-годишната работа на групата. Началото й е на 21 март 2016 година. 

19 държави, 14 езика, 14 градски пространства във Варна - така започва равносметката си за изминалата година Мария.

В края на годината винаги си казваш, че винаги можеш повече. "Аморфа" през годините смени стратегията си - започна да прави по-малки събития, на по-различни места, с различни формати и култури.

За дейността на "Аморфа"

Това е фондация в обществена полза. Всичко, което правим, е свързано с развиване на местната общност и младите хора на Варна.

За събитията

Едно от събитията, които организираме, са Вълноломните разговори, които са посветени на разнообразни теми. Опитваме да намерим интересни хора, които са фокусирани да работят, а не само да правят имидж.

Опитваме се да отваряме хоризонтите на хората как стоят нещата на други места по света. Част от основните ни събития е Нощта на литературата във Варна - партньори сме на Община Варна. Опитваме се да стигнем до различни хора, това е основната ни цел.

За значението на "Аморфа"

"Аморфа" означава нещо безформено - да нямаш конкретна форма, а да имаш ясна същност и цел и да отстояваш себе си. Това е важно послание за младите хора,  които непрекъснато попадат в различни ситуации.

За промяната на града през годините

Градът много се промени от 2009-а, когато беше създадена "Аморфа". Промени се и стратегията ни. Много места , откакто работим активно със затворени пространства, вече ги няма. Най-големият ни проблем е това, че младите хора напускат града и Варна остава без този ценен капацитет. Но пък хубавото е, че на тяхно място идват други, които не са израснали тук. От друга страна, тези млади хора, отивайки навън, могат да върнат места от цял свят тук.

Цялото интервю с Мария от "Аморфа" в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30