Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария от "Аморфа" - равносметки и планове



Мария Баджакова е съосновател на младежката фондация "Аморфа". Създадена на 25 януари 2009 г. като група, това е неформално обединение с екип от млади хора при реализирането на поредица от младежки дейности, инициирани и осъществени от тях. Младежката фондация, носеща същото име, е формирана като кулминация на 7-годишната работа на групата. Началото й е на 21 март 2016 година. 

19 държави, 14 езика, 14 градски пространства във Варна - така започва равносметката си за изминалата година Мария.

В края на годината винаги си казваш, че винаги можеш повече. "Аморфа" през годините смени стратегията си - започна да прави по-малки събития, на по-различни места, с различни формати и култури.

За дейността на "Аморфа"

Това е фондация в обществена полза. Всичко, което правим, е свързано с развиване на местната общност и младите хора на Варна.

За събитията

Едно от събитията, които организираме, са Вълноломните разговори, които са посветени на разнообразни теми. Опитваме да намерим интересни хора, които са фокусирани да работят, а не само да правят имидж.

Опитваме се да отваряме хоризонтите на хората как стоят нещата на други места по света. Част от основните ни събития е Нощта на литературата във Варна - партньори сме на Община Варна. Опитваме се да стигнем до различни хора, това е основната ни цел.

За значението на "Аморфа"

"Аморфа" означава нещо безформено - да нямаш конкретна форма, а да имаш ясна същност и цел и да отстояваш себе си. Това е важно послание за младите хора,  които непрекъснато попадат в различни ситуации.

За промяната на града през годините

Градът много се промени от 2009-а, когато беше създадена "Аморфа". Промени се и стратегията ни. Много места , откакто работим активно със затворени пространства, вече ги няма. Най-големият ни проблем е това, че младите хора напускат града и Варна остава без този ценен капацитет. Но пък хубавото е, че на тяхно място идват други, които не са израснали тук. От друга страна, тези млади хора, отивайки навън, могат да върнат места от цял свят тук.

Цялото интервю с Мария от "Аморфа" в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05