Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария от "Аморфа" - равносметки и плановеМария Баджакова е съосновател на младежката фондация "Аморфа". Създадена на 25 януари 2009 г. като група, това е неформално обединение с екип от млади хора при реализирането на поредица от младежки дейности, инициирани и осъществени от тях. Младежката фондация, носеща същото име, е формирана като кулминация на 7-годишната работа на групата. Началото й е на 21 март 2016 година. 

19 държави, 14 езика, 14 градски пространства във Варна - така започва равносметката си за изминалата година Мария.

В края на годината винаги си казваш, че винаги можеш повече. "Аморфа" през годините смени стратегията си - започна да прави по-малки събития, на по-различни места, с различни формати и култури.

За дейността на "Аморфа"

Това е фондация в обществена полза. Всичко, което правим, е свързано с развиване на местната общност и младите хора на Варна.

За събитията

Едно от събитията, които организираме, са Вълноломните разговори, които са посветени на разнообразни теми. Опитваме да намерим интересни хора, които са фокусирани да работят, а не само да правят имидж.

Опитваме се да отваряме хоризонтите на хората как стоят нещата на други места по света. Част от основните ни събития е Нощта на литературата във Варна - партньори сме на Община Варна. Опитваме се да стигнем до различни хора, това е основната ни цел.

За значението на "Аморфа"

"Аморфа" означава нещо безформено - да нямаш конкретна форма, а да имаш ясна същност и цел и да отстояваш себе си. Това е важно послание за младите хора,  които непрекъснато попадат в различни ситуации.

За промяната на града през годините

Градът много се промени от 2009-а, когато беше създадена "Аморфа". Промени се и стратегията ни. Много места , откакто работим активно със затворени пространства, вече ги няма. Най-големият ни проблем е това, че младите хора напускат града и Варна остава без този ценен капацитет. Но пък хубавото е, че на тяхно място идват други, които не са израснали тук. От друга страна, тези млади хора, отивайки навън, могат да върнат места от цял свят тук.

Цялото интервю с Мария от "Аморфа" в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15