Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се прощаваме с Ванко Урумов


Днес се прощаваме с големия варненски художник Ванко Урумов. Поклонението ще бъде от 11:30 часа във варненския храм "Св. Атанасий", съобщиха от Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

"Рисувайки на открито, аз контактувам със земята, със средата, с небето, с водата. От този контакт се получава нещо, което другите биха взели чрез мен, докато аз го вземам директно от природата" - думи на Ванко Урумов от 2000 г., запазени в Златния фонд на Радио Варна:

Ванко Урумов е роден във Варна през 1941 г. в семейството на друг значим творец – Георги Урумов – Калиакрата. През 1971 година завършва специалност живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Панайот Панайотов.

Работи в областта на живописта, графиката, пластиката и монументалните форми. Дългогодишен директор на Варненската градска художествена галерия.

Носител на редица национални и международни отличия, сред които орден „Кирил и Методий” I степен и Националната награда за живопис „Захари Зограф”.

Има самостоятелни изложби в най-големите български галерии, както и в Русия, Италия, Швейцария, Холандия, Австрия, Германия, Румъния, Испания. Участвал е в представителни изложби в САЩ, Мексико, Канада, Индия, Япония и в редица европейски страни. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ГХГ – Варна, Националните библиотеки във Вашингтон и Париж, частни колекции у нас и в чужбина.

Негови бронзови пластики украсяват обществени сгради в София и Варна.

Екипът на Варненската градска галерия, на която Урумов беше дългогодишен директор, изрази своята почит към големия творец:


Тази творба на Ванко Урумов се намира във ФКЦ - Варна

IN MEMORIAM

Един от най-големите съвременни български художници Ванко Урумов, роден във Варна, приживе стъпил с изкуството си на пътя на Вечността, се пренесе в нея. Емблематична фигура от бурния период на обновление в българското пластично изкуство – 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век, той беше артист на мащабния жест и проникновената мъдрост, стаен мислител, чиито мълчаливи предизвикателства се превърнаха в монументални знаци на промяната.

Ванко Урумов е роден на 21 декември 1941 г. в семейството на варненския художник маринист Георги Урумов, през 1971 г. завършва специалност живопис в Художествената академия, в класа на проф. Панайот Панайотов. Един от основателите на легендарната арт територия „Вулкан“ във Варна. Работи в областта на живописта, графиката, монументалната скулптура, приложното изкуство. Негови бронзови пластики украсяват обществени сгради в София и Варна. Включва се във всички големи изложби в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, САЩ, Япония и др. Самостоятелни изложби прави в Букурещ, Виена, Дордрехт, Москва, Падуа, Сарагоса, Сепре, Франкфурт на Майн, Хаолин и др.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите във Варна, Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, на частни колекции в България и в чужбина. Дългогодишен директор на Градската художествена галерия – Варна.

Последната самостоятелна изложба на Ванко Урумов беше през 2014 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, и в галерия „Райко Алексиев“ в София, една голяма ретроспектива, която очерта целия му творчески път.

Мислите на Ванко Урумов за живота и артистичното съзидание, споделени през 2014 г.: „За мен изкуството е познание, усвоено между съзерцанието и екстаза… Съзерцанието е онова състояние, в което става възможен контактът с избрания обект и неговото енергийно поле… Биномът илюзия-разочарование като че ли съдържа противоположности, а всъщност и в двата му аспекта тежи загубата. Илюзията е неистина, в която напусто си повярвал, а разочарованието е постигане на истина, която ти отнема вярата… Вдъхновението е повишено емоционално състояние на духа, при което отпадат всички трудни въпроси и непосилното става възможно. Тези мигове – кратки или дълги – са истинския ни живот.“

Ванко Урумов през погледа на друг от колосите на българското изкуство - Светлин Русев: „Мощен и силен рисувач, живописец, който разбира и владее пластическото пространство като никой друг мислещ творец отвъд привидностите… Ванко е доказал и знае какво означава творческа битка – истинската, в която има и поражения, и движение напред, в която се печели духовна територия, но в която художникът трябва да е готов и да загуби, да се прости с неща – скъпи и ценни за него, в името на нови истини, невинаги достатъчно привлекателни, но красиви в своята простота и естественост. Подобни битки винаги са рисковани, но крайната цел е брегът. Ванко достигна своя бряг – изпълнен с много пластическа сила, с човешка пустота и надежда, с движение и покой – бряг на видими форми и неуловими внушения. Един изключителен художник, един съвременен автор, извън клишето на съвременния арт пазар, е надникнал в необяснимия свят на началото и края – там някъде, където спасителният бряг докосва бездната на мрака, там някъде, където истинското рождение започва в шестия ден с откровението на греха, там някъде, където истината, илюзията и реалността се смесват в пространството на безкрайността – Ванко търси илюзията на постижимите отговори на непостижимите въпроси на Вечността.“

Поклон пред паметта му!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35