Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кокимото: Изразявайки себе си, се чувствам свободен

Калоян Илиев, по-известен с артистичното си име Кокимото, е роден във Варна, където живее и работи и до днес. През 2008-а завършва своето образование във Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет и специализира графика в академията за изящни изкуства в град Лодз, Полша. В артистичната си дейност не се ограничава откъм използването на материали, техники, средства, идеи, хора, животни и енергии, за да изрази противоречивата си личност и бурното време, в което живее.

Той е един от най-активните представители на българското съвременно изкуство през последните години и същевременно някак винаги встрани от него. "Обичан и почитан от едни, отричан и хулен от други, той винаги е бил символ на времето, в което живее" - с това описание присъства в културните среди Кокимото.

Един от най-успешните  му проекти е „Kokimoto SURPRISE”, който е вдъхновен от шоколадовите яйца (и играчките, намиращи с в тях) на Kinder Surprise. Други популярни концептуални проекти са „Махащата котка Кокимото“ (базиран на известната в Япония махаща котка) и „Живот в розово“, която осъществява в Париж. Вдъхновява се от автори като Такаши Мураками, Анди Уорхол и Салвадор Дали.

От 2019-а води часове по изобразително изкуство във варненско частно училище.


Каква година изпрати, Кокимото? Как върви преподавателската дейност?

2019-а беше една много силна година за мен и откъм изложби, и откъм това мое ново амплоа. То се превърна в една истинска страст. Не смятах, че някога ще работя това, което съм учил, защото просто не вярвах в системата. Според мен артистът трябва да прави това, което смята за добре, без да се съобразява с околните. Започнах да водя и школа по изобразително изкуство в самото училище. Но държа да отбележа, че не съм оставил на заден план работата си като артист. Една от първите ми изложби през миналата вече година беше експозицията "Морски пейзажи" в София, която мисля да  представя във Варна.

Мислил ли си в един определен момент да напуснеш Варна, да я замениш за друг град по света или у нас?

Истината е, че имам сантимент към този град - аз съм си го избрал и щом съм го избрал, това не е случайно. Може би Варна понякога не отговаря на потребностите ми. Но въпреки това намирам смисъл да си работя от тук и да се изявявам по цял свят. Варна е нещо като моя база. Аз държа да съм звеното, което запълва празнината между старото и новото. Тук имам семейна история, която искам да използвам, и да направя нещо съвременно, стъпвайки върху това.

Възможно ли е един съвременен артист да бъде свободен, не трябва ли той да се съобразява с общественото мнение?

Зависи от артиста. Основното, което искам да направя, е да изразявам себе си. Правейки точно това нещо, аз се чувствам свободен. Всичко се проявява в произведенията ми. От там нататък всеки е свободен или да го приеме, или не.  Това казвам и на децата - че не е най-важното да можеш да рисуваш, а да изразяваш себе си.

Какво още каза Калоян Илиев-Кокимото при гостуването си в предаването "Улица "Събота" - чуйте в звуковия файл: 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 23.10.20 в 10:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29