Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци чистят варненски плажове всяка неделя

13
"Да почистим Варна"
Снимка: Фейсбук


Всяка неделя група варненци се събират  край морето за една полезна разходка, както самите те определят ходенето си до там. Те са доброволци, които в почивния си ден, излизат от домовете си, за да почистят плажа. 

Инициатор на  тази дейност е Анна Семенова. Тя живее от 8 години във Варна със семейството си. Вътрешното й усещане за един по-чист град, среща разбиране у приятелите й и така една слънчева неделя отиват на централния плаж във Варна. Резултатът е няколко чувала събран боклук и  удовлетворение от добрата работа и чистия плаж, който виждат след себе си. Вземат твърдото решение,  че следващата неделя ще почистят друг плаж.

И така всяка неделя от ноември миналата година до днес. Междувременно създават група и във Фейсбук "Да почистим Варна", чрез която към тях се присъединяват още хора споделящи каузата им. В групата организират всяко следващо почистване. Няколко души носят чували и ръкавици  за всички, които се включат в инициативата. Присъединяват се и хора, които случайно са слезли на разходка до плажа. Чувалите с боклуци оставят до контейнерите на крайбрежната алея. А на почистените места поставят табелка с надпис: "Почистено е от доброволци".

Последният път доброволците са 27 души, а тази неделя очакват още повече. Събират се винаги в 11.00 часа, като на 19.01.2020г. срещата е на плаж Рапонги.

„Моето желание е тази инициатива да се превърне в нещо по-мащабно – много хора да чистим и на други места в града. Вече имаме покани от хора да организираме почистване в районите на Галата, Аспарухово, паметника на Левски, плажа на МВР, плажа в Дружба. И ако ние сме по-голям екип можем всяка неделя да бъдем на различни места и да направим нещо хубаво.”, каза за Радио Варна инициаторът Анна Семенова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция започва сондажи за нефт в Източното Средиземноморие до 3-4 месеца

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в региона, включително Гърция, Международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия (ПНС) подписа..

публикувано на 30.05.20 в 09:37
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Над 48 хиляди зрелостници се явяват на матура в понеделник

48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците трябва да носят документ за..

публикувано на 30.05.20 в 07:14
мотористи

Затварят за час движението в центъра на Варна днес

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти май (събота) от 11.00 ч. до приключване на мероприятието - около 12.00 ч. На същия ден от 11.00 ч. до 12.00 ч. ще бъде преустановено и движението..

обновено на 30.05.20 в 07:10

Франция отваря паркове, градини и музеи

Франция започва постепенно да отваря важни търговски, културни и обществени обелкти, като част от ограничаване на мерките срещу коронавируса. Днес ще отворят отново обществените паркове и градини във френската столица, както и големият магазин Галери Лафайет..

публикувано на 30.05.20 в 07:09

Гърция ще субсидира покупката на електрически автомобили, мотоциклети и велосипеди

Екологичен бонус или субсидии за физически лица, фирми и таксиметрови служби за закупуване на електромобили, мотори, велосипеди и микробуси предвижда законопроект в Гърция. Документът е част от обширния план за „зелен транспорт” и подобряване качеството на живот,..

публикувано на 30.05.20 в 07:07

Облаци и дъжд в събота

Сутринта облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи и гръмотевици, остава опасността от градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и югозапад, по Черноморието следобед от юг. Ще остане хладно за края..

публикувано на 30.05.20 в 06:46

Допълнително обучение за необхванатите от електронното обучение ученици

До края на учебната година и по време на лятната ваканция в допълнително обучение ще бъдат включени учениците, които не са участвали в електронното обучение или са се обучавали частично с учебни материали на хартия. По данни на Министерството на образованието става въпрос за около 10% от всички ученици, а причините за неучастието им в..

публикувано на 29.05.20 в 18:07