Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци чистят варненски плажове всяка неделя

13
"Да почистим Варна"
Снимка: Фейсбук


Всяка неделя група варненци се събират  край морето за една полезна разходка, както самите те определят ходенето си до там. Те са доброволци, които в почивния си ден, излизат от домовете си, за да почистят плажа. 

Инициатор на  тази дейност е Анна Семенова. Тя живее от 8 години във Варна със семейството си. Вътрешното й усещане за един по-чист град, среща разбиране у приятелите й и така една слънчева неделя отиват на централния плаж във Варна. Резултатът е няколко чувала събран боклук и  удовлетворение от добрата работа и чистия плаж, който виждат след себе си. Вземат твърдото решение,  че следващата неделя ще почистят друг плаж.

И така всяка неделя от ноември миналата година до днес. Междувременно създават група и във Фейсбук "Да почистим Варна", чрез която към тях се присъединяват още хора споделящи каузата им. В групата организират всяко следващо почистване. Няколко души носят чували и ръкавици  за всички, които се включат в инициативата. Присъединяват се и хора, които случайно са слезли на разходка до плажа. Чувалите с боклуци оставят до контейнерите на крайбрежната алея. А на почистените места поставят табелка с надпис: "Почистено е от доброволци".

Последният път доброволците са 27 души, а тази неделя очакват още повече. Събират се винаги в 11.00 часа, като на 19.01.2020г. срещата е на плаж Рапонги.

„Моето желание е тази инициатива да се превърне в нещо по-мащабно – много хора да чистим и на други места в града. Вече имаме покани от хора да организираме почистване в районите на Галата, Аспарухово, паметника на Левски, плажа на МВР, плажа в Дружба. И ако ние сме по-голям екип можем всяка неделя да бъдем на различни места и да направим нещо хубаво.”, каза за Радио Варна инициаторът Анна Семенова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31