Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститор поиска да изгаря повече отпадъци, жители на Девня се обявиха против

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна. Това съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение „За Земята”.

Днес кметът на Девня Свилен Шитов потвърди информацията за постъпилото предложение на фирма "Екосейф" за учеличаване на капацитета на заработилата през 2019 г. мобилна изнсталация за изгаряне на неопасни и опасни отпадъци в м-ст „Отсреща“ на територията на общината. Става въпрос за запазване обема на обработваните опасни отпадъци, но за смяна на кодовете им - това са масла, изолационни материали, нефтопродукти, маслени филтри, спирачни и антифризни течности. Шитов добави, че в сайта на общината и на обществени места е град Девня е изнесена информация за входираното предложение.

Инвестиционното предложение включва смяна на кодовете на опасните отпадъци, при запазване на обема им, но е и за увеличаване обема на обработваните неопасни отпадъци, общо от 8 на 40 тона за денонощие. Отпадъците, които се обработват сега в инсталацията не са от внос, според декларацията на инвеститора. Това е малка мобилна инсталация,капацитетът й е минимален. Има много по-големи инсталации, които третират отпадъци, коментира Димитринка Недялкова, главен експерт на Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна.

Срещу новото инвестиционно предложение се обяви новосформираното гражданско сдружение „Дишай, Девня“. От Сдружението излязоха с Възражение по този повод, а Мирена Иванова от учредителите каза за Радио Варна, че тази зявка е станала катализатор за обединение на гражданите. Приложено публикуваме, без редакция, текста на Възражението на сдружението.

Адресирано до До Министъра на МОСВ

До Министъра на земеделието, храните и горите

До Омбудсман на Република  България

До Директора на РИОСВ – Варна

До Директора на РЗИ - Варна

До кмета на Община Девня

До председателя на Общинския съвет – Девня 

Възражение – Становище От: Сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Дишай, Девня” -гр. Девня, ул. „Райко Даскалов“ 50 СРЕЩУ: Инвестиционното предложение на „Еко Сейф” ООД, гр.София, Булстат 204712082 - ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Уважаеми госпожи и господа, Ние, от гражданско сдружение „Дишай, Девня” възразяваме категорично срещу ИП „Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Още през м. август 2018 г. жителите на Община Девня изразиха гражданската си позиция чрез подписка и заявиха, че не са съгласни с установяването и функционирането на Мобилна инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци заложено в Инвестиционното предложение на фирма „ВИ ПИ Екосолюшънс” ООД гр. (адрес гр.София, ул. Екзарх Йосиф” №66). Възражението до РИОСВ – Варна е с входящ №ОА-8405(А18)/28.08.2018 По настоящем Мобилната инсталация за термично третиране на отпадъци е с нов собственик. Това е фирмата „Еко Сейф” ООД , която е подала до Община Девня Уведомление за изменение на инвестиционно предложение : ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове опасни и неопасни отпадъци” На територията на Община Девня има достатъчно производствени обекти и отпадъци! Мобилната инсталация е усатановена на територия близка до жилищна такава –кв. „Химик” и територия в съседство със земеделски земи кат.4, 6, близо и до вододайната зона на ВиК – Девня. Ние, гражданите на Девня, имаме право на здравословни условия на живот и бъдеще за нашите деца. Категорично възразяваме срещу реализирането на това инвестиционно предложение и ще предприемем всички допустими от закона действия. Молим, Съгласно Вашите правомощия да не допускате разширяването капацитета на Мобилната инсталация за термична обработка на отпадъци. С уважение. Сдружение “Дишай, Девня” 20.01.2020 г. Гр. Девня








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05