Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвеститор поиска да изгаря повече отпадъци, жители на Девня се обявиха против

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна. Това съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение „За Земята”.

Днес кметът на Девня Свилен Шитов потвърди информацията за постъпилото предложение на фирма "Екосейф" за учеличаване на капацитета на заработилата през 2019 г. мобилна изнсталация за изгаряне на неопасни и опасни отпадъци в м-ст „Отсреща“ на територията на общината. Става въпрос за запазване обема на обработваните опасни отпадъци, но за смяна на кодовете им - това са масла, изолационни материали, нефтопродукти, маслени филтри, спирачни и антифризни течности. Шитов добави, че в сайта на общината и на обществени места е град Девня е изнесена информация за входираното предложение.

Инвестиционното предложение включва смяна на кодовете на опасните отпадъци, при запазване на обема им, но е и за увеличаване обема на обработваните неопасни отпадъци, общо от 8 на 40 тона за денонощие. Отпадъците, които се обработват сега в инсталацията не са от внос, според декларацията на инвеститора. Това е малка мобилна инсталация,капацитетът й е минимален. Има много по-големи инсталации, които третират отпадъци, коментира Димитринка Недялкова, главен експерт на Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна.

Срещу новото инвестиционно предложение се обяви новосформираното гражданско сдружение „Дишай, Девня“. От Сдружението излязоха с Възражение по този повод, а Мирена Иванова от учредителите каза за Радио Варна, че тази зявка е станала катализатор за обединение на гражданите. Приложено публикуваме, без редакция, текста на Възражението на сдружението.

Адресирано до До Министъра на МОСВ

До Министъра на земеделието, храните и горите

До Омбудсман на Република  България

До Директора на РИОСВ – Варна

До Директора на РЗИ - Варна

До кмета на Община Девня

До председателя на Общинския съвет – Девня 

Възражение – Становище От: Сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Дишай, Девня” -гр. Девня, ул. „Райко Даскалов“ 50 СРЕЩУ: Инвестиционното предложение на „Еко Сейф” ООД, гр.София, Булстат 204712082 - ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Уважаеми госпожи и господа, Ние, от гражданско сдружение „Дишай, Девня” възразяваме категорично срещу ИП „Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Още през м. август 2018 г. жителите на Община Девня изразиха гражданската си позиция чрез подписка и заявиха, че не са съгласни с установяването и функционирането на Мобилна инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци заложено в Инвестиционното предложение на фирма „ВИ ПИ Екосолюшънс” ООД гр. (адрес гр.София, ул. Екзарх Йосиф” №66). Възражението до РИОСВ – Варна е с входящ №ОА-8405(А18)/28.08.2018 По настоящем Мобилната инсталация за термично третиране на отпадъци е с нов собственик. Това е фирмата „Еко Сейф” ООД , която е подала до Община Девня Уведомление за изменение на инвестиционно предложение : ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове опасни и неопасни отпадъци” На територията на Община Девня има достатъчно производствени обекти и отпадъци! Мобилната инсталация е усатановена на територия близка до жилищна такава –кв. „Химик” и територия в съседство със земеделски земи кат.4, 6, близо и до вододайната зона на ВиК – Девня. Ние, гражданите на Девня, имаме право на здравословни условия на живот и бъдеще за нашите деца. Категорично възразяваме срещу реализирането на това инвестиционно предложение и ще предприемем всички допустими от закона действия. Молим, Съгласно Вашите правомощия да не допускате разширяването капацитета на Мобилната инсталация за термична обработка на отпадъци. С уважение. Сдружение “Дишай, Девня” 20.01.2020 г. Гр. Девня


ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин, съобщи за Радио Варна  проф. Николай Пенков , изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология /СБАЛК/ в морската столица.   В България опитът с този медикамент е изключително малък - предимно в "Пирогов": " Няма нито едно клинично изследване, което да доказва..

публикувано на 19.01.21 в 14:37

85 души са преминали през ковид кабинетите във Варна за седмица

85 души са преминали през ковид кабинетите в общинските ДКЦ-та през изминала седмица , съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За периода 11.01 – 15.01.2021 г. в ДКЦ II „Свети Иван Рилски – Аспарухово“ са прегледани 39 души, 7 от тях са били с положителни тестове. За същия период в ковид кабинета в ДКЦ III – Варна са прегледани19 лица..

публикувано на 19.01.21 в 14:34
Община Добрич

Предлагат публичното обсъждане на проектобюджета на Добрич да се проведе онлайн

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Добрич за 2021 година да се проведе онлайн предлага кметът Йордан Йорданов. Неприсъствено ще бъде разгледана и Програмата за капиталовите разходи. Предложението на кмета на община Добрич ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 януари. Причина за онлайн..

публикувано на 19.01.21 в 14:16

Борисов: Платеното оборудване от "Белене" отива за 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме..

публикувано на 19.01.21 в 14:12

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два..

публикувано на 19.01.21 в 13:20

Първият в България библиомат беше открит във Варна

 Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна предоставя нова услуга на своите читатели с първия в страната библиомат. Той е монтиран пред входа на библиотеката, която се помещава в сградата на община Варна. Библиоматът дава възможност на хората да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, без дори да..

публикувано на 19.01.21 в 13:04

Висок процент на бедност в област Добрич

Малко над 25% от населението на област Добрич живее под линията на бедност сочат данните на Националния статистически институт за 2019 година. Изчисленията показват, че броя на лицата, живеещи в бедност в областта са повече от средния за страната. В сравнение с предходната година в област Добрич размерът на линията на бедност нараства с 27.6%, а..

публикувано на 19.01.21 в 12:51