Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Балчик с проектоправилник за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

Проектоправилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Балчик, е представен на обществеността на сайта на местната администрация. До 22 февруари може да бъдат предлагани в секретариата на Общинския съвет за обсъждане становища, мнения, възражения, препоръки и други предложения на e- mail: obsbalchik@gmail.com или в Центъра за информация и услуги на гражданите на първия етаж в сградата на Общината в рамките на работното време.

Едно от записаните условия е двойките да са местни жители и да не са задължени към местната и държавна хазна. За „ин-витро“ средства ще може да се кандидатства за един опит годишно, а според нуждата размерът на помощта ще е до 3000 лева. Всяка двойка има право на подпомагане до три опита, а за една календарна година се финансират не повече от пет семейства.

Здравната комисия ще разглежда, одобрява искания и ще изготвя предложения до Общинския съвет за финансово подпомагане.

Ниската раждаемост и тревожният факт, че възрастовата граница сред жените, които не могат да родят свое дете по естествен биологичен път, се снижава. Усилията на държавата не са достатъчни за справянето с безплодието, затова все повече общини в България основават общински фондове за инвитро оплождане.

С приемането на правилника, какъвто досега не е действал в Балчик, се цели да се създаде възможност за подпомагане на местни пациенти.

Припомняме и равносметката в балчишкото Акушеро-гинекологично отделение за изминалата година, че все повече млади хора се срещат от първо лице със стерилитета, както при жените, така и при мъжете, по думите на началника на отделението д-р Емилия Димова. Основната причина - ненавременно лечение на възпалителни процеси и факторите на околната среда. Съветът към младите хора е да спортуват, да бъдат сред природата и да не чакат прекалено дълго с решението си да станат родители.

За миналата година броят на новородените е 60, колкото и в предходната. 2020 година започна с момчета.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изчезнеш за 60 секунди - със скоба!

Паркирането във Варна, особено в широкия център след 9ч. е „causa perduta“ (кауза пердута). Намират се хитри шофьори, които оставят возилата си по тротоари, та дори и в градинки. На помощ в тези моменти идва репатриращата кола - "паяк". Във Варна вече репатриращите коли са с възможност да "вдигат" дори високопроходими автомобили, така че никой не е..

публикувано на 17.02.20 в 08:17

Шофьорите без винетка вече получават електронен фиш

От днес шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата.Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция -..

публикувано на 17.02.20 в 06:47

Адреси без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, на 17 февруари с нарушения в електрозахранването ще са няколко места в Област Варна: -от 09:00 ч. до 16:00 ч., с. Гроздьово, с. Нова Шипка. - от 08:30 ч. до 17:00 ч., гр. Варна - м-ст Боровец-юг, района около обръщача. Временни смущения в..

публикувано на 17.02.20 в 06:42

Започва чистенето на шахти и дерета в Община Варна

Започна зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и деретата на територията на община Варна, припомня Moreto.net. Процесът включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за..

публикувано на 17.02.20 в 06:40

Европейски колежи по мода, изкуство и дизайн гостуват във Варна

От 15 до 17 февруари  един от най-значимите колежи за мода, изкуство и дизайн в Европа –  Istituto Europeo di Design (IED)  ще проведе презентации във Варна и още два български града, а именно: София  – 15 февруари, х-л „Маринела“ /бивш „Кемпински“/, 16:30 часа Пловдив  – 16 февруари, х-л „Тримонциум“ , 16:30 часа Варна  – 17 февруари, х-л „Голдън..

публикувано на 17.02.20 в 06:34

Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет

В понеделник започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет..

публикувано на 17.02.20 в 06:33

Слънчев старт на седмицата

Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на отделни места ще е мъгливо или с ниска облачността. Ще е почти тихо, постепенно вятърът ще се ориентира от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 10 и 14 градуса, по крайбрежието 8-11, за Варна около 11. Вълнение на морето 1-2 бала с тенденция по-късно следобед да се увеличи до 2-3...

публикувано на 17.02.20 в 05:51