Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трети коронавирус мутира

| обновено на 22.01.20 в 09:13

Мистериозният вирус от Ухан, който разболя 224 души и доведе четирима до летален край, се развива по най-лошия сценарий. Новият коронавирус е мутирал така, че може да се предава не само от животно на човек, но и от човек на човек. Други два коронавируса през последните 20 години са успели да се прехвърлят от животни на хора и да променят антигенната си структура. През 2003 година 8 хиляди души се разболяха от тежък остеореспираторен синдром, а 700 починаха, припомни д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Другият пример е от 2011 – 2012 година със средно-източния респираторен синдром, причинен също от коронавирус, прескочил бариерата между животно и човек.

 Световната здравна организация се събира утре извънредно заради „вируса от Ухан”. „Информацията е много динамична,  най-важното е да я получаваме навреме”, каза д-р Драганова и така отговори на въпроса кога в РЗИ-Варна е постъпила информацията за заплаха от вируса:

Получихме информация от Министерството на здравеопазването на 15 януари, а Центърът за контрол на заразните заболявания в Китай съобщава данни на 5 януари за заболели от пневмония с неясен произход към 29 декември 2019 година, т.е. когато получихме данните, те вече бяха остарели.”

Коронавирусите са познати още от 1965 година. У нас има тестове за тяхната диагностика, но не и за новия вирус от Ухан. Д-р Драганова каза, че в подобни случаи се задейства Европейският център по контрол на заразните заболявания, откъдето можем да очакваме съдействие. Към момента обаче няма специфично лечение, лекуват се единствено симптомите.

 „България не е оазис. Българите пътуват много, а и летището в Ухан има връзка с Париж и други европейски столици. Наши сънародници и в момента пребивават в азиатските страни, така че не сме изолирани”, каза д-р Драганова.

Личната хигиена е много важна при коронавируса,  тъй като освен по въздушно-капков път, заразяването става и по контактно-битов път с мръсни ръце. И още съвети от д-р Драганова - носете си лични предпазни средства, ако ще пътувате до Азия, не посещавайте пазари и не контактувайте с хора, които имат симптоми,  наподобяващи грип. Имунизирайте се против сезонния грип, тъй като в момента в Китай заболеваемостта е много висока. След завръщането си в България, задължително уведомете личния си лекар, ако имате симптоми на грипоподобно заболяване.

Чуйте повече от д-р Драганова в прикачения файл:


Китайските здравни власти съобщиха, че по последни данни са потвърдени 440 случая на заразени хора в 13 провинции. Девет човека са починали.
Новият вирус се разпространи включително в столицата Пекин, мегаполиса Шанхай и специалния административен район Аомън (Макао). Регистрирани бяха случаи и в чужбина - в Южна Корея, Япония, Тайван, Тайланд и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.
Редица страни засилиха граничните проверки, за да не допуснат разпространението на вируса, който се появи в края на миналата година.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които..

публикувано на 02.04.20 в 18:35

Търсят се лаптопи за децата в Балчишко

Средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище търси лаптопи за децата без технически средства. На­то­ва­ре­ност­та за учи­те­ли, уче­ни­ци и ро­ди­те­ли е по­ве­че, такава е равносметката за дистанционното обучение на директора Росица Койнова. Тя обобщи, че 15 ученици не разполагат с мобилни устройства. За тях се..

публикувано на 02.04.20 в 12:36

Проф. Кантарджиев към варненци: Моля, не изхвърляйте домашните си любимци

Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на сутрешния брифинг на Националния оператевн щаб. Той бе провокиран да направи това съждение от въпрос имат ли основание собствениците на домашни любимци да се притесняват дали животните им не разпространяват заразата и имат ли хората основание, подобно..

публикувано на 02.04.20 в 09:41

Полицията и местните хора наблюдават поставените под карантина в Балчишко

Хората, които са под карантина, се наблюдават както от полицията, така и от местните жители, обобщават кметове на балчишки села В село Дропла е поставена под карантина сватбарка от Германия "Една наша жителката беше на сватба в Германия, върна се на 10 март и до 24-и изтече карантината, уточни кметският наместник Денчо Попов.   В..

публикувано на 01.04.20 в 17:23
Семейство Стоянови в очакване за нови пътешествия!

В Италия не се тестват хора, ако нямат симптоми. Не се правят масово и бързи тестове

Ситуацията в Италия започва да се подобрява, сподели за Радио Варна от Рим Мариaн Стоянов. Той живее там от малък и е с италианско гражданство, но това не означава, че не се интересува от ситуацията у нас. Брат му е парамедик в Пловдив, затова следи отблизо всеки ден какво се случва в България. За него лекарите и медицинският персонал са ангели,..

публикувано на 01.04.20 в 15:31

Истината има значение. Особено в политиката.

Как политическите лъжи подхраниха пандемията Политиците трябва да започнат да казват само истината, за да забавят по-нататъшното разпространение на коронавируса. Бърз поглед към Китай , откъдето произхожда новият коронавирус, показва точно как нещата се объркаха...

публикувано на 01.04.20 в 15:15

В Доброглед "гледат" оптимистично

В село Доброглед, което е на само 13 км от Варна, жителите, макар и малко, са по домовете си. Село Доброглед се намира в община Аксаково и е разположено в близост до гъста гора, благодарение на която въздухът в района е кристално чист. В ситуацията на карантина едно варненско семейство избира живота там, вместо този във Варна. В малкото селце има само..

публикувано на 01.04.20 в 12:29