Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В община Каварна останаха без заплати

Над 3 милиона лева са задълженията до този момент на община Каварна. Очакванията на местната власт е те да се увеличат. В края на миналата година сметките на общината бяха запорирани заради задължения към община Балчик, свързани с неизплатени такси към претоварната станция в Белия град. Служителите в общинската администрация сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения, с неизплатени заплати са и работещите в общинското предприятие. Има ли повод за притеснение по отношение на финансовата стабилност на морската община и какъв е изходът от ситуацията.

От встъпването си в длъжност след местните избори миналата година новият кмет на община Каварна Елена Балтаджиева предупреждава, че финансовото състояние на общината не е добро. Според нея завареното лошо финансово състояние затруднява работата на новия кметски екип. Същото твърдение е посочено и в проектобюджета на морската община за 2020 година. Неведнъж сметките на община Каварна са били запорирани заради неизплатени дългове и през предния мандат, в който управляваше Нина Ставрева, но по думите на служителите в общинската администрация до забавяне на изплащането на заплатите им досега никога не се е стигало.

По думите на служител в община Каварна, пожелал анонимност, забавянето на заплатите в общината е за два месеца, а в общинското предприятие „Чиракман“ за три. В края на месец декември хората са получили заплатите си за ноември, а през този месец все още е нямало заплащане към тях.

За страх и реваншизъм в управлението говори и друг служител в общинската администрация на Каварна, чиято самоличност отново ще запазим в тайна.

По набелязаните от служителите проблеми – липсата на заплати, забавени плащания към фирми доставчици, които обмислят да спрат да работят с общината, страха и очакваните съкращения, потърсихме мнението и на новия кмет на община Каварна Елена Балтаджиева. По думите й трудовите възнаграждения се изплащат за свършена работа.

Бюджетът на община Каварна, прогнозиран в размер на 17.6 милиона лева, ще бъде подложен на публично обсъждане днес. Дали общината ще успее да се справи с натрупаните задължения и поетите ангажименти предстои да видим.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов във Варна: С "Турски поток" правителството увеличи геополитическото влияние на Русия

Българското правителство пренарежда приоритетите на България и задоволява руските интереси с реализацията на проектите "Турски поток" и АЕЦ Белене - това заяви тази вечер във Варна лидерът на новоучредената политическа партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов. Преди срещата с членове и симпатизанти на партията в морската столица..

обновено на 28.10.20 в 20:19

Гърция затвори за чужденци ГКПП Промахон за влизане през нощта

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП "Промахон" с изключение на товарните автомобили. Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, сочи информация на гръцката гранична полиция. Товарните автомобили сe пропускат без..

публикувано на 28.10.20 в 17:52

Пътят Шумен – Карнобат през Ришки проход е затворен, изваждат ТИР от река Камчия

Временно е ограничено движението по път II-73 Шумен – Карнобат през Ришки проход в района на моста на река Камчия при км 51. Причина е изваждането на камион от коритото на реката. Шофьорите на превозни средства над 12 тона изчакват на място. За останалите автомобили е въведен обходен маршрут: в посока Карнобат: Камчия – Съединение - Ведрово –..

публикувано на 28.10.20 в 17:47

ЕК с допълнителни действия за засилване на мерките заради коронавируса

Европейската комисия представя нов набор от действия за ограничаване разпространението на коронавируса, спасяването на човешки живот и засилване на устойчивостта на вътрешния пазар. Те имат за цел по-добро разбиране на разпространението на вируса и ефективността на реакцията, увеличаване броя на извършваните тестове, по-активно проследяване на..

публикувано на 28.10.20 в 17:22

Правят нов паркинг на ул."Моряшка" в "Аспарухово"

Напредват дейностите по изграждането на паркинга на ул. „Моряшка“ в Аспарухово.  Продължава и работата по облагородяването на междублоковите пространства с изграждането на нови паркоместа и градинки в обхвата на целия град.  Това съобщи във фейсбук профила си кметът на Варна кметът Иван Портних.

публикувано на 28.10.20 в 16:41

Тир скъса мантинела в Ришкия проход и падна в Луда Камчия

Тир с турска регистрация падна в река Луда Камчия след катастрофа. Инцидентът е станал около 12,45 ч. в района на Ришкия проход, предаде БНТ. По данни на полицията тежкотоварният автомобил скъсва предпазната мантинела и пада във водата. Причините за инцидента се изясняват. В превозното средство е бил 34-годишен турски гражданин, който превозвал хартия..

публикувано на 28.10.20 в 16:30

Премиерът: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще се продължи с добавките за пенсионери

Премиерът Бойко Борисов отправи критики към президента Румен Радев заради това, че не спазва карантина .  Темата Борисов коментира по време на правителственото заседание и в диалог с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БНР. "Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички..

публикувано на 28.10.20 в 16:07