Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Марк Кадин и кларинетистът Данчо Радевски открехват врати към непознатата и вълнуваща музика във Варна

5 февруари 2020 - зала 1 - 19:00 ч. РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

МУЗИКА ОТ АМЕРИКА
Диригент – МАРК КАДИН
Солист – ДАНЧО РАДЕВСКИ, кларинет

Джордж Гершуин
Кубинска увертюра
Симфонична поема Един американец в Париж
Аарон Копланд
Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано
Артуро Маркес
Дансон No.2
Конга на Новия огън (Conga del fuego nuevo)


Марк Кадин е завършил е Руската музикална академия в Москва (1987 – 1993) и още в началото на кариерата си се посвещава на съвременната музика като диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“ и Московския ансамбъл за съвременна музика. В периода 1999-2003 г. дирижира прочутата камерна формация „Московски виртуози“. Работил е също с Руския национален оркестър, Римския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Кипърската филхармония, Филхармония „Артур Рубинщайн“, оркестрите на Новосибирск, Самара, Воронеж, Омск, Лодз, Куинсланд и др. От 2004 до 2014 г . е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър. От 2017 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Идеята за концерта дойде от ръководството на Русенска филхармония за да създадем нещо по-различно от обичайния репертоар. Самият аз обичам да открехвам нови врати към публиката. Като съвсем млад свирих на кларинет и беше съвсем естествено да стигна до Копланд, създал едно от най-виртуозните и популярни произведения за този инструмент през 20 в.

Искахме да представим творби, които рядко се изпълняват тук или дори не са представяни в България. През лятото осъществихме два концерта – в Русе и София – двореца „Врана“ – едно невероятно място за музикални преживявания. Отдавна имам връзка с оркестъра на БНР. Работим съвместно повече от 15 години. Така между нас се изградиха чудесни професионални взаимоотношения. През миналата година за първи път се срещнах с оркестъра на Русенската филхармония.

За мен всеки нов оркестър е като кръстословица. Обичам да гледам и сравнявам кое как се получава в съвместната ни работа. В Русия, където дълги години работих и сега продължавам да работя, има две различни държави: едната е Москва и Санкт Петербург и другата е останалата част от страната. В центъра има добре заплатени оркестри, богат музикален живот, докато в провинцията е - зле платени музиканти и без достатъчно музикални кадри. Хората бягат в западна посока. Така че много не се различава от ситуацията в България. Иначе без проблеми се адаптирах към живота в България. С някои неща толкова съм свикнал, че ми липсват в Москва, където например няма лютеница…



Данчо Радевски завършва кларинет в Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Димитър Димитров, а впоследствие и при проф. Сава Димитров – доайен на българската кларинетова школа. Той е и дългогодишен солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на БНР. Концертирал е в Европа, Америка и Азия. Участвал е в национални и международни проекти с различни камерни формации в изпълнения на класическа и съвременна музика. В концерта на 5 февруари ще бъде солист на концерта за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано от Аарон Копланд.

Много съм научил от Петко Радев, а също така многократно сме свирили заедно. За да се насоча към кларинета, значение има семейството ми. Дядо ми в Троян свиреше на кларинет. Този инструмент е с най-универсално приложение за всякакъв вид музика – народна – в Унгария, например, еврейската музика, нашата традиция, в класическия репертоар, джаза, това може би го харесвам.

Това е един богат инструмент с технически и звукови възможности. Музикантската професия никъде и никога не е била лесна, защото човек трябва да посвети огромно време за да влезе „в тайните на занаята“ и от там да започне да създава изкуство. Ето например, подготовката на концерт, като този, изисква много неща. Свирил съм го неколкократно. Дори имам студиен запис за фонда на радиото, но соловото свирене е друга професия, за разлика от оркестровото свирене.

За да се върна отново към този концерт, ми беше необходимо поне един месец да си го припомня със свирене, да видя отново различни детайли, акценти… Репертоарът за кларинет е относително по-малък в сравнение с цигулковия и клавирния. Кларинетът и е доста по-млад инструмент в сравнение с тях. Независимо от това съм доволен и никога не съжалявам, че съм избрал кларинета. Радвам се, че ще мога да споделя и надявам се да предам своите положителни емоции от срещата с голямата музика и с варненската публика!

Интервю на Диана Димитрова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде е тайната на "Последният милион"?

След цикъла романи „Самодивски сезони“ – „ Орисано“, „Откраднато“, „Обречено“, „Опазено“ -  съвременен поглед към митологията на българския фолкор и фентъзито, Искра Урумова, дългогодишен тв журналист представя новия си роман - "Последният милион". Искра Урумова: Всички имаме нужда от чудеса Откраднете си магия с Искра Урумова Искра..

публикувано на 05.08.24 в 11:37

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30