Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Олга, за която историята на Варна е като вълшебна приказка

"България е безподобна. Всеки един край е история и история. Всеки един град е отделен микрокосмос, който може да бъде изследван безкрайно. В България ти се ще да изживееш не просто един живот, с десетки - винопроизводител, розоберач, моряк, галерист, археолог..."

Така живеещата във Варна вече няколко години Олга Недорубова описва накратко пристрастията си към страната ни и към Варна. За нея - родената в Москва, историята на Варна е като вълшебна приказка. Попада на мястото си малко случайно. Две години след преместването си край морето се оказва в група, в която разказват за непознатото минало на стара Варна, в която магията на животът тук пресъздава Християн Облаков, който иначе може да чуете всяка неделя и в ефира на Радио Варна в предаването "Архитектурата на стара Варна".

Така за щастие, казва Олга - педагог по образование и бижутер по занаят, във Варна "аз избрах професия, която законно и официално ми позволява да "пъхам" любопитния си нос навсякъде. Иначе казано, става екскурзовод и води обиколки за рускоезични варненци с тайната мисъл всеки един от тях да се влюби във Варна като самата нея.

Историите, които разказва и които могат да впечатлят и хора със задълбочени исторически познания може да прочетете и да проследите на страницата ѝ "Ходи-смотри". Е, ще ви е нужен и малко руски език, но все пак за любопитните има и google translate.

Цялото интервю с Олга Недорубова може да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за почистване и засаждане на билки в междублоковите пространства във Варна

Инициатива за зацветяване, почистване и облагородяване на междублоковите пространства се проведе днес във Варна. Първата спирка на кампанията "Природно активни с ателиета за здраве" беше градинката пред блок 122 в квартал "Младост", която е един от добрите примери за красиво и облагородено място с богата растителност. Основна заслуга за това има..

публикувано на 25.09.21 в 17:05

Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват,..

публикувано на 25.09.21 в 08:10

Англичанка рисува с кафе в помощ на бездомни четириноги

Ежедневно милиони хора по цял свят пият кафе, защото обичат вкуса му, помага им да се събудят или просто по навик. Кафето е една от най-популярните напитки в света. Освен това ценните кафяви зърна имат и други приложения – в козметиката, парфюмерията, градинарството и не само. Някой го използват и за рисуване. Уникални портрети, нарисувани с..

публикувано на 24.09.21 в 16:21

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това..

публикувано на 24.09.21 в 14:40

Есенен арт базар откриват във Варна

Есенен арт базар отваря врати този уикенд под открито небе в Морската градина във Варна. Своето творчество ще представят 20 автори и занаятчии от Варна, региона и не само, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият разговор на Сияна Спиридонова с него чуйте в прикачения звуков файл: Това е второ издание на есенния..

публикувано на 23.09.21 в 15:35

Варненец иска да опакова сградата на НС в кафяво

Сградата на Народното събрание да бъде опакована по подобие на Триумфалната арка, но с кафяв плат, иска варненец. Председателят на партията на българските мъже - Росен Марков, известен със своите провокативни акции, този път отново обръща внимание на работата на най-важната институция - парламента. Марков представи във видео, заснето пред сградата на..

обновено на 23.09.21 в 15:21

Варна с включва в Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 27-ми септември във Варна.  Събитието ще се проведе в CUBO Рибарски плаж от 16 ч. до 18 часа. Канят се всички желаещи да се присъединят към литературния маратон „Езикът е море“, в който ще участват и ученици от варненските училища, четейки откъси от произведения на френски, английски, испански, български..

публикувано на 23.09.21 в 15:20