Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Микар Иновейшън", които изумиха света с техните лекарствени молекули

| обновено на 28.01.20 в 10:30

Те са двама приятели, които се събират заедно преди години, докато учат астрономия. После пътищата им се разделят, за да се съберат преди малко повече от три години в една друга сфера - биотехнологиите. Днес стартъпът им "Микар Иновейшън" е единствената българска компания във водещите световни класации за разработка на лекарствени молекули. И ако се чудите какво е лекарствена молекула, простото обяснение е, че това са молекулите, които стоят в основата на лекарствата, които всички ние в един или друг момент пием.

Разбира се, има и далеч по-професонално обяснение, което съчетава в себе си няколко науки, изкуствен интелект понякога, изключително високо ниво IT и това далеч не изчерпва списъка, разказва за Радио Варна съоснователят на фирмата Димитър Димитров.

На практика, стартъпът се фокусира върху неклиничните доказвания на нови лекарствени молекули в няколко терапевтични области като неврология, онкологията и дерматология, а в портфолиото му вече има повече от 10 нови лекарствени молекули, част от които предизвикват интереса от големи фармацевтични компании.
Стартъпът вече има редица награди като признание за работата си. В списъка, който далеч не е изчерпателен, влизат отличието за най-добър биотехнологичен стартъп през 2017 г. на  Central European Startup Awards и признанието на Световната агенция за анализи на пазара Roots Analysis, според което българската компания е топ 250 в световен мащаб на основните играчи при откриване на нови лекарствени молекули. В друго проучване - на Deep Knowledge Analytics, стартъпът е Топ 130 на компаниите в света в областта на изкуствения интелект в откриването на нови лекарствени молекули. 

Какъв пътят на лекарствата и къде е мястото на българската компания, както и защо това, което правят е толкова значимо може да чуете от Димитър Димитров в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: За Панамския канал и шапката, която остана на отсрещния бряг

Здравейте! Денят ми дава повод да си припомня стара история. Преди време се оказах част от приключението, наречено: “Да преминеш през Панамския канал“ и, когато корабът стигна до третата група шлюзове – „Гатун“, наблюдавах странна сценка. Докато се отваряха батапортите на едната камера, по тях припряно притичваха пешеходци. Една от..

обновено на 19.04.21 в 16:57

Студенти от МУ- Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина

Студенти от Медицинския университет във Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина. Инициативата е част от кампанията "Живей дълго - храни се здравословно". Бъдещите медици разясняваха на хората какви са ползите от здравословното хранене и даваха повече информация за храните като естествени имуномодулатори и как те могат да подпомогнат нашата..

публикувано на 19.04.21 в 16:54

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06